Folketingsvalg 2022

Vanopslagh beskyldes for at misinformere i vælgervideo – han tror dog, at vælgerne forstår humoren

I videoen bliver en elev smidt ud af sit gymnasium, fordi hans far tjener for mange penge til, at han kan gå der.

- I er indkaldt i dag, fordi vi har et lille problem.

Sådan starter en kampagnevideo, som Liberal Alliance har lavet. Videoen blænder op med teksten ”Danmark 2026”.

En elev i gymnasiealderen sidder på den ene side af rektors skrivebord med sine forældre på hver side. Rektoren har den første replik. Forældrene vil vide, om det er sønnens karakterer, fravær eller adfærd. Men det er det ikke.

Rektoren vender sig mod faren og siger, at han tjener for mange penge til, at sønnen kan fortsætte i det gymnasium, han går i. Rektoren siger:

- I skulle have stemt på Alex Vanopslagh. Lev med det! siger rektoren.

Men præmissen for videoen bygger på en usandhed. Nemlig, at en forældres indkomst kan overstige et punkt, hvor en elev bliver smidt ud af sin skole.

Sådan siger flere eksperter, der har særligt indblik i aftalen om fordeling af gymnasieelever, til Politiken.

- Man kan ikke blive flyttet, hvis for eksempel ens forældres indkomst efterfølgende ændrer sig. Derfor er videoen ikke retvisende i forhold til den aftale, som er blevet vedtaget i Folketinget, siger seniorøkonom Ninja Ritter Klejnstrup fra tænketanken Kraka til Politiken.

Se videoen her.

LA: Man skal ikke gøre folk dummere, end de er

En forligskreds bestående af regeringen og dens tre støttepartier indgik i maj en aftale om en ny måde at fordele elever i landets gymnasier. Eleverne bliver inddelt i tre grupper alt efter, om de kommer fra familier med høj, mellem eller lav indkomst, og så skal fordelingen i gymnasierne laves, så de afspejler befolkningen.

Men det sker altså forud for skolestart. En elev kommer ikke ifølge aftalen til at blive smidt ud af det gymnasium, vedkommende er i gang med en uddannelse på, sådan som videoen ellers viser.

Alex Vanopslagh siger til TV 2 tirsdag, at det er ”helt afkoblet at fortolke en humoristisk fremtidsdystopi bogstaveligt”, da han bliver foreholdt kritikken.

- Man skal passe på ikke at gøre folk dummere, end de er, og det gør man, hvis man siger, at man ikke kan lave noget humoristisk, fordi det kan misforstås, siger han.

Han siger, at han ikke har mødt en eneste borger i det her land, der har tænkt, at man kan blive revet ud af gymnasiet, hvis ens forældre tjener for meget – sådan som videoen viser.

- Men de forstår godt, at kampagnen handler om, at man ikke kan komme på det gymnasium, man gerne vil, hvis denne aftale om tvangsfordeling står til at træde i kræft, lyder det fra partilederen.

Men medgiver du ikke, at man som politiker skal tale sandt, og vælgerne skal kunne regne med det, du siger?

- Så måtte jeg ikke lave de videoer, hvor en version af mig taler med en anden version af mig (som Vanopslagh har lavet på sin Tiktok-profil, red.). Der findes ikke to Alex’er. Jeg så den anden dag, at SF havde lavet en fremtidsdystopi, hvor de sagde, at der ikke var mere natur i Danmark. Og det passer jo heller ikke, lyder det fra Alex Vanopslagh.

_

Populær hos de unge

Alex Vanopslagh har fået en del omtale grundet sin brug af det sociale medie Tiktok, hvor han når ud til mange unge brugere. Der er vokset en brugerskare frem, der hylder Vanopslagh for hans udseende ved at kalde ham daddy.

Den del har han tidligere sagt til TV 2, at han har det ”lidt blandet med”.

- Min selvglade del bliver jo glad. Omvendt har jeg det også sådan lidt, at man skal passe på, at man ikke idoliserer politikere for meget, sagde han i forbindelse med en debat på Rybners Gymnasium i Esbjerg tidligere i valgkampen.

Tidligere tirsdag deltog han i en debat på Risskov Gymnasium i Aarhus. Efter debatten flokkedes unge gymnasieelever om partiformanden for at få taget et billede med ham, eller for at få ham til at signere en mulepose, som partiet delte ud.

Elevfordeling blev i øvrigt også debatteret.