Folketingsvalg 2022

Studerende står med grædende sygeplejersker og opfordres til flugt fra faget

Flere partier kommer med forslag til at fastholde ansatte i sundhedsvæsenet. Men har de studerende overhovedet mod på at træde ud på arbejdsmarkedet?

Der er behov for decideret ”akut” handling, lyder det fra både Venstre og Socialdemokratiet, der nu begge er kommet med udspil på, hvordan de vil fastholde personale i det kriseramte sundhedsvæsen.

Men hvad siger de sygeplejerskestuderende egentlig? Har de stadig mod på jobbet?

Jeg sveder hver gang, jeg er på vagt, fordi jeg løber så hurtigt

Miriam Niclasen, 31-årig sygeplejerskestuderende

TV 2 er taget en tur på Via University College i Holstebro for at møde nogle af dem. Og hurtigt bliver det klart, at de studerende ikke ligefrem bliver skærmet fra virkeligheden:

- Allerede under min første praktik sagde en sygeplejerske: "Flygt. Giv dig til noget andet at lave", siger eksempelvis 25-årige Shannon Leth, der er på syvende og sidste semester.

- Jeg har tit stået med en grædende sygeplejerske, siger hun.

Kan lige så godt få det lært

Shannon Leth har under uddannelsen været i praktik syv gange. Det samme har hendes medstuderende Miriam Niclasen på 31 år, der sidder ved hendes side.

De har begge oplevet konsekvenserne af manglen på hænder. Eksempelvis ved at de bliver sat til opgaver, de ikke føler, de har haft kompetencerne til.

- Som studerende skal vi ikke indgå i normeringen. Men når der mangler folk, gør vi det jo alligevel. Så får man at vide, at man lige så godt kan få lært at gå til hånde, siger Shannon Leth.

Ifølge de to er mange af deres medstuderende blevet skræmt af for stort et ansvar. Og de tror da også netop, at det er en af de største grunde til, at der nu kun er godt 30 tilbage på deres hold, på trods af at de var omkring 50 ved studiestart.

Miriam Niclasen fortæller, at hun selv ved siden af studiet arbejder på en afdeling, hvor "rigtig mange" har sagt op, og hvor det har været nødvendigt at lukke sengepladser for at få enderne til at mødes.

Nogle dage kan lysten til at tage på arbejde derfor være en smule udfordret, fordi man ved, hvad man møder ind til, forklarer hun.

- Jeg sveder hver gang, jeg er på vagt, fordi jeg løber så hurtigt, siger Miriam Niclasen.

Se hvilke partier, der er enige med dig

Frarådet at søge akutmodtagelse

Ifølge de to studerende har de gennem deres flere – og forskelligartede – praktikforløb oplevet, at sundhedsvæsnet er presset på mange områder. Men ét sted er måske særligt ramt:

- Jeg er blevet frarådet af sygeplejersker og medstuderende at søge job på akutmodtagelser. For at undgå at gå ned med stress før tid, så at sige, siger Miriam Niclasen.

Det lyder næsten, som om du forventer, at du brænder ud på et tidspunkt?

- Måske. Hvis man ikke passer på sig selv.

De to har svært ved at svare på, præcis hvad de tror, der skal til for at forbedre arbejdsvilkårene for sygeplejersker og andre ansatte i sundhedssektoren.

Shannon Leth nævner, at bedre løn eller tillæg, som Venstre og Socialdemokratiet foreslår, er en god start.

Men hun mener også, at der ligger et ansvar hos hende selv og hendes kollegaer:

- Vi skal støtte hinanden som fagfolk, så vi ikke er for mange, der finder andre veje og siger op, når det bliver svært, siger hun.

Ikke skræmt væk

Faktisk glæder den 25-årige studerende sig til at blive en del af sundhedsvæsnet på fuld tid.

- Jeg har lyst til at komme ud og være en del af en forandring, siger hun og suppleres af Miriam Niclasen:

- Det skræmmer mig ikke så meget, at det ser så sort ud derude. Jeg vil være der for andre mennesker, og glæden ved det er større end alt det andet.

"Dybt bekymrende" kommentarer

Spørger man Bente Alkærsig Rasmussen, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, er det bestemt ikke meningen, at studerende pludselig indgår i normeringen under praktik.

- De skal ikke– forstå mig ret - bare skal være billig arbejdskraft i forhold til at dække huller. Det kan betyde, at de studerende ender med at knække nakken, siger hun.

Samtidig finder hun det ”dybt bekymrende”, hvis sygeplejersker opfordrer dem til at flygte fra faget. For ifølge hende hjælper det ikke ligefrem ”de kæmpe udfordringer med mangel på hænder”.

_