Knæk Cancer

Kræftramt far havde planlagt sin egen begravelse – sådan går det familien i dag

Efter et turbulent år har han gennemført et særligt ritual.

Sidst vi mødte 43-årige Kristian Bertelsen, var han et mørkt sted.

Han var gæst i 'Knæk Cancer' showet 2021, hvor han egentlig skulle have markeret, at hans turbulente kræftforløb var endt godt.

Men kort inden showet fik han en nedslående besked. Den modermærkekræft, der havde hærget hans og familiens liv hele året, og som endelig var væk, havde endnu en gang spredt sig.

Denne gang som metastaser i knoglerne.

Så det, der skulle have været en stor oplevelse for Kristian Bertelsen, hans kone og hans tre børn, blev i stedet en dag præget af smerter og angsten for det uvisse.

Kristian Bertelsen havde kastet op, inden showet startede. Børnene, som skulle have været med i København, var blevet hjemme i Jylland. Og Kristian Bertelsen ville bare tilbage på hotellet og sove.

- Det var faktisk et ret trist sted, jeg var lige der, siger han et år senere.

For Kristian Bertelsen er her endnu.

Forløbet kort

Faktisk er han i dag et sted, der er så godt, at han for få måneder siden lavede en rituel handling, der satte et punktum i den mørkeste tid i hans liv.

Men før vi går ind i det, spoler vi tiden tilbage til dengang, det hele startede. Længe før Knæk Cancer og tilbagefaldet. Til april 2021, hvor Kristian Bertelsen blev syg, og familiens liv, som de kendte det, pludselig blev forandret for altid.

Knæk Cancer 2022

'Knæk Cancer' løber i hele uge 43 og er et samarbejde mellem TV 2 og Kræftens Bekæmpelse.

I løbet af ugen vil der være fokus på kræft i flere af TV 2s programmer.

Det hele kulminerer med 'Knæk Cancer'-indsamlingsshowet, der sendes klokken lørdag 29. oktober.

Du kan følge 'Knæk Cancer' på TV 2, TV2.DK, Facebook og Instagram.

Læs her, hvordan du kan støtte indsamlingen.

Efter at have bøvlet med ondt i ryggen et par uger, fik han nemlig den sørgerlige besked, at en gammel modermærkekræft, som ellers for længst var væk, var vendt tilbage. Og at scanningsbilleder viste, at den havde spredt sig til hele kroppen: Fra kraniet til fødderne.

Lægerne vurderede dengang, at Kristian Bertelsen var heldig, hvis han fik sommeren med. Derfor brugte han det meste af maj og juni 2021 på at tage afsked med livet.

Det betød blandt andet, at han planlagde sin egen begravelse, og at han skrev afskedsbreve til sine børn, som han gemte i en skuffe i skrivebordet på sit arbejde.

Imens modtog han medicinsk behandling, som skulle bremse kræften i at sprede sig yderligere.

Og da han tre måneder senere skulle scannes for at se, om det havde virket, viste det sig at have fungeret over al forventning.

Billederne viste, at behandlingen ikke blot havde bremset kræften. Den havde fjernet den.

Kristian Bertelsen var kræftfri.

Det var det forløb, han var inviteret til 'Knæk Cancer' i 2021 for at fortælle om, men som desværre blev forstyrret af, at kræften igen rørte på sig.

Selv om det ikke var ligeså slemt som i foråret, gjorde tilbagefaldet, at både begravelsesplanerne og afskedsbrevene til hans børn igen begyndte af fylde i Kristian Bertelsen.

- De lå nærmest og brændte i skuffen, siger han.

Men det gør de ikke længere.

Brændte planerne

For der er sket meget det seneste år. Efter Knæk Cancer 2021 kom han endnu engang i medicinsk behandling. Denne gang en ekstra stærk immunterapi.

Og det virkede. Allerede ved juletid sidste år var Kristian Bertelsen igen kræftfri. Og det har han været siden.

Han går hver tredje måned til kontrol på Aalborg sygehus og bliver behandlet for sine bivirkninger, men kræftbehandlingen er ikke længere nødvendig.

Faktisk føler Kristian Bertelsen, at han på mange måder står det bedste sted, han har gjort gennem hele forløbet.

Ikke mindst mentalt.

- Jeg ved jo godt, at kræften nok kommer igen, men lige nu tænker jeg, at jeg ligeså godt kan dø med den som af den, siger han.

Derfor besluttede han for nogle måneder siden, at det skulle være slut med at tænke på, hvordan han skulle tage afsked med livet.

Så en dag, hvor han skulle være alene hjemme om aftenen, tømte han skrivebordsskuffen på sit arbejde og tog afskedsbrevene til sine børn og planen for sin egen begravelse med hjem.

Så tændte han et bål i haven, åbnede en øl og smed alle papirerne ind i flammerne. Så sad han der og drak sin øl, mens hans mørkeste tanker brændte op.

Og så græd han.

- Det føltes som et stærkt ritual, siger han.

Også hårdt

Men ikke kun på den gode måde.

For Kristian Bertelsen ved godt, at der igen kan komme en dag, hvor han skal tage stilling til, hvordan han siger farvel til livet.

- Men jeg havde en erkendelse af, at nu skulle jeg også videre, siger han.

Og det er han også på mange måder kommet.

For selv om han dagligt kæmper med smerter efter bivirkninger af den stærke behandling, og at han ikke har kunnet mærke sine tæer siden den sidste behandling, er normaliteten ved at være tilbage i familiens hus i Vrå i Nordjylland.

Hverdagen går op i skole, arbejde, madplaner og fritidsaktiviteter. Ligesom der kan gå dage, hvor Kristian Bertelsen næsten glemmer, han har været syg.

- Så vi lever ikke længere hver dag, som om det er den sidste, siger han.

Og det er en rigtig god ting. Det er privilegeret at kunne.

Men der er alligevel øjeblikke, som han og familien sætter mere pris på, end de gjorde, før han blev syg.

Han oplevede det så sent som i efterårsferien, da han og familien var i biografen.

De to yngste drenge sad i mellem ham og deres mor. De var opslugt af slik og film og legede med sæderne, der kunne lægges ned.

Kristian Bertelsen kiggede først på dem og så på sin kone. De fik øjenkontakt med det samme.

Og uden at sige det højt, vidste de begge to, at de i det øjeblik nød oplevelsen mere end alle de andre småbørnsforældre i salen.