Venstres stemmeslugere er forsvundet fra Vestjylland – kan Ellemanns trumfkort klare skærene?
Søren Gade, der bliver kaldt Venstres redningsmand i det vestjyske, har høje forventninger til sit eget stemmetal. Og det er han ikke ene om.
Det er et noget andet persongalleri, der i disse uger rejser land og rige rundt for Venstre, end det var tilfældet ved seneste valg i 2019.
Hele ti store profiler har forladt partiet – og de har taget deres i alt 169.822 personlige stemmer med sig. Samtidig forudser meningsmålinger et fald fra på knap 10 procentpoint til partiet på landsplan siden seneste valg.
Men kan formand Jakob Ellemann-Jensen lykkes med at mindske mavepusteren i Vestjylland – dér, hvor partiet nok allerhelst vil bevise sin dominans?
TV 2 fulgte ham på sidelinjen på hans charmetur til såkaldt valgrally i en sportshal i den vestjyske by Holstebro onsdag aften.
Og hermed en lille afsløring: Blandt de omkring 400 fremmødte var der flere, der ikke helt havde forliget sig med at skulle sige farvel til en vis rødhåret, tidligere Venstre-profil.
Flere savner Støjberg
Kigger man på personlige stemmetal i Vestjyllands Storkreds, partiets kerneland, skal omkring 40.000 vælgere finde et nyt sted at sætte deres kryds, fordi stemmeslugerne Inger Støjberg og Kristian Jensen – begge tidligere næstformænd – har vendt partiet ryggen siden valget i 2019.
Samtidig er det særdeles sandsynligt, at Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, også overtager en hel del andre Venstre-vælgere. Det viser eksempelvis analyser af vælgervandringer fra mediet Altinget.
Og nogle af dem sad måske denne onsdag aften i sportshallen i Holstebro.
- Jeg stemmer nok på Venstre. Men jeg har været lidt i tvivl, for der var jo denne her pige, der blev sendt ud af partiet, sagde eksempelvis landmanden Torsten Troelsen til TV 2s udsendte og henviste til Støjberg, der forlod partiet, efter at Venstre med Ellemann i spidsen valgte at støtte en rigsretssag mod hende.
- Det har betydet, at nogle af Venstres basisværdier er forsvundet med hende. At et ord er et ord, og man står ved sine handlinger, selvom det ikke er populært, sagde han.
Fra en anden landmand – dem var der mange af – lød det, at han var blevet "sur på Venstre".
- De har behandlet Inger Støjberg forkert, så nu får hun min stemme, sagde Niels Peter Trillingsgaard.
Nul afgift på koprutter
Til aftenens arrangement, der blandt andet bød på hotdogs, fællessang og fri fadøl, var folk dog mødt op af mange forskellige årsager. Nogle for at se giraffen, som de nu så længe har fulgt på tv. Andre fordi der var gratis mad.
Der var også dem, der ikke var et sekund i tvivl om, at Venstre skulle have deres kryds, ligesom det havde været tilfældet de sidste mange, mange år. Faktisk altid:
- Jeg er fra landet, så det har altid været Venstre for mig. Jeg er ikke interesseret i at putte afgift på, at køer går og prutter, sagde eksempelvis receptionisten Cheila Hoffmann.
Siden oprettelsen af Vestjyllands Storkreds i 2007 har Venstre ved samtlige folketingsvalg fået flest stemmer af alle partier i kredsen. Derudover er Venstre historisk stærkt forankret i det vestjyske.
Og spørger man Jesper Claus Larsen, der er valgekspert og direktør i analysefirmaet Electica, er det særligt vigtigt for Venstre at slå igennem netop her.
- Vælgermæssigt er det jo kerneland for Venstre, og Ellemann skal lægge forholdsvist mange kræfter i, at Venstre får det bedst mulige valg her. Det er både vigtigt i forhold til landsresultatet og hans formandskab, siger Jesper Claus Larsen.
En kanin op af hatten
Men hvad har Jakob Ellemann-Jensen så gjort for at lappe hullerne i Vestjylland, efter at særligt Inger Støjberg har forladt partiet? Og for at matche den konservative formand og statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, der også stiller op i storkredsen?
Jo, han har hevet en anden tidligere Venstre-profil op af hatten: forhenværende forsvarsminister Søren Gade.
En mand, der er blevet hevet hjem fra sit job i Europa-Parlamentet, og som talrige politiske analytikere har fremhævet som Venstres potentielt store redning – både for stemmerne i Vestjylland og for Venstres resultat på landsplan.
- Der er heller ingen tvivl om, at Venstre har været nødt til at bringe en stor kanon i spil. Søren Gade kommer helt sikkert til at gøre en forskel, vurderer valgeksperten Jesper Claus Larsen.
Og mens de fremmødte i sportshallen i Holstebro spurgte Ellemann ind til Venstres holdning til atomkraft, grøn omstilling og landbrugets fremtid, fangede TV 2s udsendte Søren Gade og spurgte ham, hvordan han egentlig ser sin egen rolle.
Bagdel i klaskehøjde
Ifølge Gade bliver der "selvfølgelig holdt øje" med ham, og han håber, at han kan få en betydning for Venstres mandattal i Vestjyllands Storkreds, der lige nu ser ud til at falde fra fem til tre.
- Så sætter man jo bagdelen i klaskehøjde, når man siger det højt, men det nytter jo ikke noget at komme hjem og så ikke tro på, at man skal være med til at gøre en forskel. Så målet må være at få fire mandater, siger han.
Venstre-politikeren skulle denne aften i sportshallen tage tilløb et par gange til at sætte tal på, hvor mange personlige stemmer, han håber på.
- Det er svært at sige, hvor jeg skal ligge. Men jeg skal jo have et personligt stemmetal af en vis størrelse, før det er godkendt. For det hænger jo også sammen med, om vi kan få fire mandater eller ej, sagde han.
Hvad ville være godkendt?
- Ja, nu skal man jo passe på. Men jeg tror da, nogen bliver skuffet, hvis… Altså forventningerne er jo tårnhøje… Jeg skal prøve at leve op til dem, og jeg er jo meget. Men altså… Nogen siger, de håber, at jeg bringer 20.000 stemmer til fadet, sagde han.
Og forventninger er der. I hvert fald svarede også formand Jakob Ellemann-Jensen til TV 2, at det netop er sådan en som den tidligere forsvarsminister, der skal være med til at holde på krydserne i Venstre efter flere stemmeslugeres exit.
- Vi har ganske mange skarpe profiler. Jeg er ikke bekymret for talentmassen i Venstre, siger Jakob Ellemann-Jensen.