Opråb fra plejehjemmet

Plejer holdt lange pauser og købte kjoler, mens kvinde lå døende

Ansatte og skjulte optagelser foretaget af TV 2 afslører, at nogle ansatte på plejehjemmet Nørremarken holder lange og mange pauser.

I personalerummet på plejehjemmet Nørremarken i Køge er der pludselig et udbrud fra en af plejerne.

- Hun har købt koralkjolen. Fuck hende mand, siger hun.

Den ansatte er i gang med at byde på tøj på en online auktion, fremgår det af TV 2-dokumentaren ’Opråb fra plejehjemmet’.

- Du er for lang tid om det, kommenterer en kollega.

- Nej, nu tager hun den og den og den. Fuck hende mand. Nå, så er der ikke mere tilbage, siger plejeren.

Lidt nede ad gangen på samme afdeling på Nørremarken ligger en ældre terminal kvinde, som plejeren denne dag har ansvaret for.

Da TV 2s journalist Emilie Myrup, som er blevet ansat på plejehjemmet, og kollegaen Anne Andreasen, der står frem i dokumentaren, går ned til den døende kvinde, konstaterer de i vendeskemaet, at hun ikke er blevet vendt to timer tidligere, som hun burde.

Der er altså en risiko for, at hun har ligget alene i flere timer, mens den plejer, som har haft ansvar for kvinden, blandt andet har været på tøjauktion.

På en skjult optagelse kan man høre, at den ældre, døende kvinde ligger og stønner. Emilie Myrup beskriver det som en monoton og gennemtrængende lyd, og hun oplever, at kvinden er bange og i smerte. Anne Andreasen ringer efter hjælp. Kvinden får noget beroligende, og hun falder i søvn.

En ligegyldighed

Dokumentaren ’Opråb fra plejehjemmet’ afdækker, hvad eksperter betegner som omsorgssvigt på Nørremarken i Køge. TV 2 fik i det sene forår ansat journalisten Emilie Myrup på plejehjemmet, og hun har med skjult kamera dokumenteret en række eksempler på, hvordan beboerne ikke får hjælp til helt basale behov.

TV 2s journalist har på flere vagter oplevet, at nogle fra personalegruppen holder mange og lange pauser sammenlagt på op til tre timer. Gruppen, som med skjult kamera er med i dokumentaren, er den samme, som Anne Andreasen flere gange har oplevet se fjernsyn for sig selv i to timer, når hendes vagt har overlappet med dem. Det samme har Anne Andreasens kollega Vinnie Hansen oplevet, siger hun til TV 2.

Ifølge Køge Kommunes egne regler må der holdes 29 minutters pause på en arbejdsdag.

Den dag, den ene plejer brugte noget af tiden på tøjauktionen, talte Emilie Myrup, at en gruppe medarbejdere på afdelingen holdt pauser sammen i henholdsvis 25, 40 og 50 minutter. Udover det blev der også holdt fire rygepauser, selvom man ikke må ryge på arbejdspladsen.

Anne Andreasen, der nu er hjemsendt fra Nørremarken, fortæller, at de mange og lange pauser den dag på plejehjemmet ikke er et enkeltstående tilfælde.

- Det kan jeg sige meget hurtigt. Det er en kultur på plejehjemmet, siger hun.

Anne Andreasen havde tidligere mange aftenvagter på Nørremarken, og når hun mødte ind, oplevede hun ofte, at flere fra dagholdet ikke havde udført deres opgaver.

- For mig er det et udtryk for ligegyldighed og en dårlig arbejdsmoral, når man holder så mange pauser velvidende, at der sidder borgere med fedtet hår, fedtet tøj og måske endda døende længere nede ad gangen, siger Anne Andreasen.

Det kan jeg sige meget hurtigt. Det er en kultur på plejehjemmet

Anne Andreasen, tidligere ansat på Nørremarken

Tid kan ikke gøre det hele

Omsorgssvigtene på plejehjemmet har det seneste døgn fået en række politikere til at kræve forbedringer og handlinger på ældreområdet. Den konservative formand og statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, nævner de mange og lange pauser som en del af problemet.

- At man kan være så fuldstændig ligeglad med andre levende mennesker, som vi ser her. Folk, der bare sidder og holder pause en stor del af dagen og ikke giver vores ældre deres mad og medicin og taler grimt til dem. Det er mig en gåde, siger Søren Pape Poulsen.

Efter TV 2s forrige plejehjemsafsløringer i 2020 lovede den socialdemokratiske regering at styrke økonomien, tilsynet og kulturen i ældreplejen. Men ældreminister Astrid Krag kan efter at have set dokumentaren konstatere, at politikerne slet ikke er i mål på ældreplejen.

Hun taler blandt andet om ressourcer, og om at der skal være tid til de ældre på plejehjemmene, men når man spørger hende, om tid her er problemet, svarer hun:

-Tid og ressourcer er en vigtig forudsætning for, at vi kan få en værdig ældrepleje, men som udsendelsen her viser, så gør det det jo ikke i sig selv. Og derfor bliver vi også nødt til at komme tættere på den dårlige kvalitet hurtigere.

Er det stadig dit synspunkt, at der ikke er tid til pleje, når du har set dokumentaren?

- Det her er et eksempel på nogle medarbejdere, som ikke burde arbejde med sårbare og ældre mennesker. Det er nogle medarbejdere, som slet ikke har den forståelse for, hvordan man møder mennesker, som er sårbare og demenssyge, siger Astrid Krag.

Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke (S), har både beklaget og undskyldt forholdene på plejehjemmet Nørremarken. Hun mener, at årsagen til de grelle forhold skal findes hos plejehjemmets ledelse – på det tidspunkt, de skjulte optagelser finder sted, var ledelsen nemlig ifølge borgmesteren "midlertidig" og "konstitueret".

- Vi har brug for en tilstedeværende, lokal ledelse, siger hun og fortæller, at plejehjemmet har fået ny fast leder "for en måned siden".

Kan du garantere, at man fremover trygt kan sende sine ældre på plejehjem i Køge?

- Jeg kan ikke garantere noget som helst, men vi vil gøre alt, hvad vi kan for at rette op på de problemer, som dokumentaren afdækker.

Se 'Opråb fra plejehjemmet' på TV 2 PLAY .