Folketingsvalg 2022

VALGDØGNET: Pressemøde med K og V tog en drejning

Sagen om terrordømte Ahmed Samsam blev central under et pressemøde onsdag.

Behandlingsgarantien skal sættes ud af kraft. Flere og flere fagfolk stemmer i. Denne gang er det kirurgerne, der siger, at de lange ventelister gør, at nogle patienter er for syge til at operere, når det bliver deres tur.

Behandlingsgarantien suger penge ud af de offentlige hospitaler, da den giver personer, der skal vente en vis rum tid på behandling, ret til at blive behandlet på et privathospital.

Jes Søgaard, der er professor i Sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, har fulgt danske sygehuse i 42 år som forsker, og han kan ikke huske, at han har set noget lignende.

- Som en af overlægerne sagde på et møde i aftes: "Der er tale om et offentligt sygehusvæsen i frit fald". Og det er der i bogstaveligste forstand, siger han.

Velkommen til valgdøgnet.

Der er gået seks dage, siden tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen udgav sin bog om sagen og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Den har mildest talt taget dagsordenen.

En samlet blå blok holdt onsdag pressemøde foran Kastellet i København om FE-sagen anført af Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og konservatives formand, Søren Pape Poulsen. De stillede op og sagde, at de blå partier ville kigge på to spor i forbindelse med sagen:

Det ene handler om konkrete spørgsmål, de borgerlige partier mener, at regeringen skylder svar på. Andet spor er den undersøgelse, som partierne mener skal sættes i gang.

Men pressemødet tog en drejning, da Søren Pape blev spurgt til, om Jakob Ellemann og han selv også vil undersøge Samsam-sagen. Det ønskede de ikke at svare på.

Ahmed Samsam er dansk statsborger og afsoner lige nu en dom i Spanien for at have tilsluttet sig Islamisk Stat på rejser til Syrien. Men ifølge flere mediers oplysninger arbejdede han for først Politiets Efterretningstjeneste (PET) og siden Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Og det var altså Søren Pape, der var justitsminister, da Samsam-sagen udspillede sig.

Der er nu flertal i Folketinget for at få undersøgt Samsam-sagen sammen med resten af FE-sagen.

I Alternativets første udspil under valgkampen vil partiet vende op og ned på Danmarks landbrug. Selv kalder partiet deres landbrug- og fødevareudspil "Et helt andet landbrug" for en "landbrugsrevolution".

Udspillet indeholder tre overordnede målsætninger:

For det første ønsker Alternativet, at vi kun producerer det kød, vi selv kan spise. Ifølge partiet svarer det til en reduktion på 86 procent af vores dyreproduktion, som vil sikre 8,2 millioner tons CO₂-reduktioner.

Alternativet ønsker desuden et 100 procent regenerativt landbrug, hvor naturen ikke bliver udpint. Landbruget skal blandt andet gøres giftfrit.

Udspillet peger også på en udfasning af den konventionelle husdyrproduktion.

Ifølge den politiske leder af Alternativet, Franciska Rosenkilde, er "landbruget en markant medspiller i den grønne omstilling", og derfor kommer de nu med en "ambitiøs" plan for, hvordan man omstiller det konventionelle landbrug til et bæredygtigt landbrug.

2.442.

Så mange sygeplejersker er forsvundet fra landets hospitaler på ét år. Det viser en opgørelse, som Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) har foretaget for DR. Helt præcist var der i maj i år næsten 2500 færre sygeplejersker ansat ved regionerne, end der var et år tidligere.

- Jeg er antiøkolog. Hvis jeg skal tvinges til at blive økolog, så bliver gården sat til salg.

Sådan siger landmanden Rene Rasmussen, der driver et 100 procent konventionelt kvæglandbrug, til TV 2 Østjylland. Men en omlægning til økologi ville for ham betyde, at han må lukke. Han mener desuden heller ikke, at økologisk omlægning ”redder hele verden”, men i stedet risikerer man fødevaremangel.

Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, er i Aalborg hele dagen, hvor hun flere steder i byen deler invitationer ud til vejfest om aftenen hos Babelon Forening.

Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, møder restaurantgæster på Bdr. Price i Herning, hvor der skal diskuteres valg og politisk ståsted under overskriften ”Mad, mennesker og meninger med Lars Løkke Rasmussen”.

Enhedslistens Mai Villadsen står for skud ovre på DR, hvor hun er med i ’Mød partierne’.