Opråb fra plejehjemmet

På 28 vagter var hun TV 2s muldvarp på plejehjemmet – her er, hvad hun så

Emilie Myrup optog sine oplevelser med skjult kamera og førte efter hver vagt videodagbog.

Gennemblødte bleer, der ikke bliver skiftet. Medicin, der ikke bliver givet. Og mad, der aldrig når op til munden.

Det er en del af virkeligheden på plejehjemmet Nørremarken i Køge Kommune.

Billeder fra TV 2-dokumentaren ’Opråb fra plejehjemmet’ viser flere eksempler på det, som eksperter betegner som omsorgssvigt.

Eksemplerne viser, at beboere ikke får hjælp til helt basale behov, hvordan beboere har ligget i sengen i mange timer uden at blive vendt eller hjulpet op i deres kørestole, og hvordan tonen er hård.

Dokumentaren viser også et eksempel på en magtanvendelse, som en ekspert karakteriserer som et decideret overgreb.

Anne Britt Andreasen, der er uddannet socialpædagog, forsøgte flere gange at råbe ledelsen op om de omsorgssvigt, hun oplevede på plejehjemmet. Men ifølge hende skete intet. Derfor sendte TV 2 journalisten Emilie Myrup ind på Nørremarken med skjult kamera for at dokumentere de omsorgssvigt, som Anne Andreassen havde fortalt om.

Journalisten havde ingen plejehjemserfaring, men efter en kort samtale fik hun jobbet som ufaglært afløser.

Efter hver vagt skildrede hun i en videodagbog, hvad hun havde oplevet.

Her kommer dele af hendes beretning:

De første dage

En aften følges jeg med en kollega, som ellers er sympatisk og omsorgsfuld, men som kalder beboerne forkerte navne, og som ikke følger listen over, hvad man skal have ordnet i løbet af sin vagt. Det betyder for eksempel, at hun har glemt at give en borger astmamedicin i et halvt år. Det finder hun først ud af, da en anden kollega gør hende opmærksom på, at det er en opgave.

På min fjerde vagt på plejehjemmet følges jeg rundt med en fast plejer. Klokken 21.10 går vi ind til en beboer, som skal have skiftet sin ble, inden hun skal sove.

Den ældre kvinde sidder i en stol, da vi kommer ind. Da plejeren beder hende om at læne sig frem, så hun kan komme op af stolen, siger den ældre kvinde nej.

Herfra går der 2 minutter og 36 sekunder, inden vi forlader hendes bolig igen. I det korte tidsrum diskuterer plejeren højlydt og truende med den ældre kvinde. Det virker, som om at min kollega vil have opgaven hurtigt overstået. Hun forlader kvindens bolig med ordene ”så bliver du bare siddende. Vi går nu, kan du sove godt.”

Beboeren har hverken fået skiftet sin ble eller er blevet hjulpet i seng. Da vi efterfølgende går ud på gangen, spørger jeg min kollega, om det hun lige har gjort plejer at virke. ”Det ved jeg ikke,” svarer hun.

Tre kvarter senere vender jeg tilbage til beboeren med en ny kollega. Den ældre kvinde sidder stadig i sin kørestol. Vi opdager hurtigt, at hendes tøj og kørestol er gennemblødt af tis.

Se Emilie Myrup fortælle om episoden:

Emilie fortæller om en episode på plejehjemmet Video: Silas Ferré Steiner

Min kollega tror, at kvinden har siddet med den våde ble længe, da der er indtørret afføring i bleen. Hun mener, at den våde ble kan være årsagen til, at kvinden ikke ville i seng.

De næste dage

En aften er alle lagt i seng, bortset fra en kvindelig beboer. En kollega råber efter mig. Jeg skal hjælpe med at give beboeren et bad, da hun er smurt ind i sin egen afføring. Den ældre kvinde er meget blufærdig, og jeg har tidligere oplevet, at hun ikke vil have hjælp af hvem som helst.

Jeg har fået fortalt, at den ældre kvinde kan finde på at gå, når hun skal vaskes, fordi hun ikke bryder sig om det. Min kollega holder derfor rundt om hendes håndled, så hun ikke kan bevæge sig. Den ældre kvinde forsøger at vriste sig fri af grebet, imens jeg vasker hende.

Kvinden siger lyde og råber nej. Da hun kæmper meget imod, råber min kollega ”hold op med det pjat” og kommer med kommandoer som ”ud med benene, så vi kan blive færdige”. Hun er meget hård i sin tone.

Se Emilie Myrup fortælle om episoden:

Emilie Myrup Vestergaard fortæller om en episode på plejehjemmet. Video: Casper Fauerholdt

Jeg forsøger at tale den kvindelige beboer til ro. Men det er en kaotisk situation, jeg sveder og håber på, at det hele snart er overstået. Efter noget tid lykkes det os at vaske beboeren og få givet hende rent tøj på. Jeg kan mærke, at min kollega selv synes, det har virket voldsomt.

Hun siger til mig, at man bliver nødt til at snakke hårdt til kvinden, før hun forstår, at hun bliver nødt til at blive vasket.

Mine oplevelser på plejehjemmet Nørremarken er dog ikke kun dårlige. Jeg oplever flere plejere være omsorgsfulde og gøre et godt stykke arbejde. På en aftenvagt skal jeg lægge en borger i seng. Hun sidder i sin stol og er faldet i søvn, og jeg kan ikke vække hende.

Min kollega kommer ind for at hjælpe, og i stedet for at blive træt af den ældre kvinde, finder hun en lift, som vi kan bruge til at hjælpe hende over i seng på. Det bliver gjort med stor omsorg og tålmodighed.

Senere sidder en anden ældre kvinde og taler med sig selv ved fællesspisebordet. En kollega sætter sig hen til hende, er i øjenhøjde og begynder at læse avis med hende.

Det, der overrasker mig mest, er, at jeg faktisk har god tid de fleste dage. Der er tid til omsorg og tid til en snak med beboerne. Desværre oplever jeg også, at flere plejere udnytter den gode tid.

En lørdag, hvor vi kun er tre på arbejde, kører mine to kollega ud for at hente en bil privat. De fortæller mig, at de godt ved, at de ikke må gøre det i arbejdstiden. Samme dag kan jeg også tælle mig til, at der bliver holdt fem rygepauser, selvom man slet ikke må ryge på matriklen.

De opholder sig en del i personalerummet og samme weekend siger en af dem til mig ”vi burde jo have gået ud og sidde med dem (beboerne red.), men vi er jo også kun mennesker.”

De sidste dage

Vi har en beboer, som ikke selv kan vende sig i sengen. Derfor skal han vendes af personalet hver anden time. Men en dag opdager vi, at han har ligget næsten 14 timer uden at være blevet vendt. Han har liggesår, som typisk forårsages af at ligge for meget på den samme side.

Den samme beboer har meget stive ben, så mine kolleger har fundet en måde at lave den nedre hygiejne på.

De bruger en badering i en lift til at løfte hans ben. Mine kolleger siger selv, at det ikke er etisk i orden, fordi man tvinger hans ben fra hinanden. Jeg har set det på fire ud af fem vagter, og de nævner næsten hver gang, at de godt ved, han ikke synes, det er rart.

Det er min sidste vagt på Nørremarken. Denne dag holder mine kollegaer pauser i personalestuen i henholdsvis 25, 40 og 50 minutter. I en af pauserne bruger en kollega sin tid på en tøjauktion på nettet, hvor hun byder på kjoler.

Denne dag har vi en døende beboer. Det er blandt andet min kollega, der er i gang med en tøjauktion på nettet, der har ansvaret for hende. Men jeg går ud fra, at de har styr på hendes tilstand. Anne Britt Andreasen møder ind på sin aftenvagt om eftermiddagen på samme afdeling, og vi serverer kaffe og kage for beboerne. Det er hyggeligt, og jeg tror, at alt er i den skønneste orden.

Ved en 14-tiden går jeg sammen med Anne ind til den terminale beboer, som ligger og stønner. Det er en monoton og gennemtrængende lyd af angst og smerte. Anne ringer efter hjælp, så der kan komme en sosu-assistent og give den terminale kvinde noget beroligende. Imens sætter jeg mig ved hendes sengekant, holder hende i hånden og prøver at berolige hende. Hun får noget beroligende, og så falder hun i søvn.

Da vi kommer ud af hendes lejlighed, er jeg ked af det, frustreret og har dårlig samvittighed.

Jeg har været intetanende om, at den terminale kvinde havde det så dårligt. Og jeg ved, at der er risiko for, at hun har ligget alene og bange i flere timer. Min vagt slutter klokken 15, og da jeg træder ud ad døren på Nørremarken, er jeg helt rundt på gulvet.

Kommunen beklager

Efter 28 vagter stoppede Emilie Myrup på plejehjemmet Nørremarken. Hun så undervejs en række eksempler på svigt af de ældre på plejehjemmet, men det var et givende arbejde, når hun så, at beboerne havde det godt, grinede og værdsatte hendes selskab. Og når hun gav dem omsorg, så det ikke kun handlede om pleje.

Køge Kommune har fået forelagt de skjulte optagelser og kritikken. Bjarne Andersen, der er konstitueret velfærdsdirektør i kommunen, beklager de problematiske forhold og siger til TV 2, at han tager sagen meget alvorlig. Sammen med beboerne, personalet og de pårørende vil der nu blive udarbejdet en handleplan for Nørremarken.

Se 'Opråb fra plejehjemmet' på TV 2 torsdag klokken 20.35 eller på TV 2 PLAY fra morgenstunden.

_