Dagens overblik

Dagens overblik: Lars Løkke kan blive kongemager, spår ny måling

Kongehuset er kastet ud i en krise. En fjerde lækage er fundet på Nord Stream-ledningerne, og orkanen Ian har skabt oversvømmelser i Florida.

Folketingsvalget rykker dag for dag nærmere, og en ny meningsmåling giver tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen en helt central rolle.

Mere om den politiske nyhed senere i dagens overblik – velkommen til.

Åbent skænderi i kongehuset

Krisen kradser i det danske kongehus. Det står klart, efter prins Joachims fire børn fra nytår ikke længere skal tituleres som prinser og prinsesser men i stedet som grever og komtesse.

En tydeligt berørt prins Joachim mødte pressen dagen efter offentliggørelsen, og prinsen lader over for B.T. forstå, at han både er "meget, meget ked af" og "uforstående" over for dronningens beslutning.

- Det er aldrig sjovt at se sine børn på den måde blive gjort fortræd. De står i en situation, de ikke selv forstår, siger han til Ekstra Bladet.

Valget har skabt iskold luft blandt kongefamiliens medlemmer, og prins Joachim ønsker ikke over for pressen at uddybe, hvordan det har påvirket hans forhold til sin mor.

Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen mener, at situationen har udviklet sig til et decideret skænderi, og Michael Bregnsbo, der er lektor i historie ved Syddansk Universitet, kalder det offentlige skænderi for "meget usædvanligt".

Fjerde lækage på Nord Stream-ledninger

Vi fortsætter temaet med en eksplosiv historie men skifter scene og dykker ned under havoverfladen i Østersøen.

Ifølge den svenske kystvagt er der i alt sket fire lækager på gasrørsledningerne Nord Stream 1 og 2. Lækagen blev allerede opdaget tirsdag, men først torsdag er offentligheden blevet orienteret.

Den fjerde lækage er sket på Nord Stream 2 imellem de to utætheder, der i forvejen var kendt på Nord Stream 1-ledningen. Det er uvist, om der har fundet en egentlig sprængning sted.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) har torsdag besøgt Bornholm i forbindelse med de mange gaslækager på rørledningerne ud for øen.

Lars Løkke som kongemager?

Den seneste meningsmåling fra Megafon er sød musik i ørerne for tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Moderaternes formand har siden den seneste måling i september styrket sin position som mulig kongemager i dansk politik, og partiet står aktuelt til 4,5 procent af stemmerne.

Da rød og blå blok henholdsvis kan mønstre 48,6 procent og 46,7 procent af stemmerne, ligner det, at Lars Løkke kan blive tungen på vægtskålen ved det kommende folketingsvalg. Løkke har ikke tilkendegivet, hvilken statsministerkandidat han vil pege på efter valget.

Oven på Søren Papes møgsager fra privatlivet dykker Det Konservative Folkeparti til 12,8 procent af stemmerne, og partiet ser dermed ud til at blive mindre end Venstre, der får opbakning fra 13,8 procent af vælgerne.

Orkanen Ian rammer Florida

Efteråret rimer på sæson for orkaner over USA, og en rigtig hidsig en af slagsen er natten til torsdag gået i land i den sydvestlige del af delstaten Florida.

Kategori 4-orkanen Ian har forvoldt store skader og blandt andet gjort, at to millioner indbyggere i den amerikanske delstat står uden strøm. Samtidig er flere byer ramt af omfattende oversvømmelser, og mere end 5000 flyafgange er blevet aflyst siden tirsdag.

Ian var en af de kraftigste storme, der har ramt USA i årtier men er nu nedgraderet til en kategori 1-orkan.

Brøndby-fans skal identificere sig på udebane

I fremtiden bliver det mere besværligt for fans af fodboldklubben Brøndby IF at følge hjerteklubben på udebane.

For at få adgang til landets Superliga-stadions skal de blågule fans nemlig kunne identificere sig med et gyldigt ID, som skal være enslydende med navnet på adgangsbilletten.

Brøndby-fans har på det seneste skabt ballade til en række udekampe, hvilket har fået Divisionsforeningen til at trække en streg i sandet.

Det er ikke kun Brøndby-fans, der bliver begrænset til udekampe i Superligaen.

FC København er på baggrund af uroligheder netop mod Brøndby i det seneste derby blevet nægtet adgang til udebaneafsnittet i kampen på Brøndby Stadion 16. oktober.