Dagens overblik

Dagens overblik: Jubel på den europæiske højrefløj

Indbyggere i lille jysk by plages af kvalme og hovedpine, VM i Qatar trækker ikke i danske fans, og regeringen vil stoppe nye regler med ny regel.

Mens inflationen buldrer afsted i Europa, er ét land næsten gået fri.

Her får du et overblik over dagens nyheder, og vi begynder i Italien.

Valgets vinder

De jubler på højrefløjen i Europa.

Søndag gik italienerne til valg, og valget faldt på Giorgia Meloni og hendes parti Fratelli d'Italia – på dansk: Italiens Brødre.

Hun ligner dermed Italiens næste premierminister, og hun ventes nu at danne en trepartskoalition med de to andre højrefløjspartier Lega med Matteo Salvini i spidsen og Silvio Berlusconis Forza Italia.

Hvis du vil lære mere om den 45-årige politiker, der blev formet af den italienske nyfascisme, kan du læse dette portræt.

Vil stoppe for nye regler med ny regel

Regeringen ønsker at lave en ny regel om regelstop.

Sådan lød det i dag fra finansminister Nicolai Wammen, da den socialdemokratiske regering præsenterede reformudspillet 'Danmark kan mere 3'.

Ifølge regeringen er bureaukratiet blevet tungere og tungere, i takt med at reglerne er blevet flere og flere. Derfor skal et regelstop sikre, at hvis man vil indføre en regel i det offentlige, som tager tid fra borgerne, skal en anden regel fjernes.

Regeringen foreslår også at skære 2,5 milliarder kroner i kommunernes administration og i stedet bruge pengene på ”borgernær velfærd”.

Det betyder blandt andet, at nogle af de kommunalt ansatte, der i dag arbejder med administration, i fremtiden måske skal vaske de ældre i stedet, lød det på pressemødet fra statsminister Mette Frederiksen (S).

By plages af kvalme og hovedpine

I denne lille by Studstrup på Djursland plages indbyggere af hovedpine, kvalme og en sviende fornemmelse i halsen. Det fortæller flere af dem til TV2 ØSTJYLLAND.

De er ikke selv i tvivl om, hvad årsagen er. Byen er nemlig nabo til kraftvarmeværket Studstrupværket, hvor der torsdag gik ild i 56.000 tons træpiller. Ifølge myndighederne er røgen ikke farlig. Men ikke alle indbyggere er overbevist.

- Jeg har aldrig hørt, at det var sundt at sove op ad et lejrbål fem dage i streg, siger Katja Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun må dog leve med generne lidt endnu. Det ryger stadig fra værket, og brandvæsenet vurderer, at det vil tage mindst en uge at slukke branden.

Mange glemmer energivanerne på arbejdspladsen

De høje energipriser har fået mange danskere til at spare på strømmen derhjemme. Men mange glemmer sparevanerne, når de møder ind på arbejdspladsen.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Energistyrelsen. 58 procent tænker mere på at spare på energien, når de er derhjemme, end når de er på arbejde, fremgår det.

Men det er vigtigt at tage den energirigtige adfærd med på arbejde, lyder det fra Energistyrelsen. Den anbefaler derfor, at arbejdsgiverne tager en snak med medarbejderne om deres adfærd.

Qatar trækker ikke i danske fans

Christian Eriksen begejstrede med en stor præstation, da det danske fodboldlandshold søndag slog verdensmestrene fra Frankrig med 2-0 foran et ekstatisk hjemmepublikum i København.

Men Eriksen og holdkammeraterne skal ikke forvente den samme kulisse, næste gang de spiller. Det gør de 22. november mod Tunesien, når det gælder første kamp ved VM i Qatar.

Korruption, lemfældig omgang med menneskerettigheder og tusindvis af døde migrantarbejdere kaster lange skygger over slutrunden. Læg dertil, at hotelpriserne er temmelig pebrede.

Så med under to måneder til VM er der i alt kun solgt 2000 billetter til danske fans til Danmarks tre gruppespilskampe, oplyser Dansk Boldspil-Union til Ekstra Bladet.