Demonstranter landet over viste støtte til Irans kvinder – i Vejle klippede kvinde håret af i protest

Flere steder i Danmark har der været demonstrationer i sympati med iranske kvinder.

Marjan Ghabouli klippede lørdag store totter af sit sorte, krøllede hår af med en køkkensaks midt i gågaden i Vejle, mens hun på skiftevis dansk og iransk gentog ordene:

- Nej til vold mod kvinder, nej til obligatorisk hijab, nej til islamisk republik.

Marjan Ghabouli er født og opvokset i Iran og flygtede i 2015 til Danmark, og hun lod totterne falde for at vise sin støtte med iranske kvinder.

Iran er ramt af omfattende uroligheder og demonstrationer, efter at den 22-årige Mahsa Amini i sidste uge blev fundet død i politiets varetægt.

Ifølge vidner blev den 22-årige kvinde udsat for grov vold og pryglet til døde af Irans religiøse politi, der mente, at hun bar sit tørklæde på en upassende måde, rapporterer lokale medier.

Politiets forklaring er, at Mahsa Amini fik "et pludseligt hjertestop", mens hun ventede på at blive undervist i den korrekte brug af en hijab.

Masha Amini er blevet et symbol på undertrykkelsen af kvinder i Iran, og hendes død har fået kvinder i Iran til at brænde deres hijab og klippe håret af i protest mod det islamiske styre og moralpolitiet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er mindst 50 mennesker blevet dræbt under de omsiggribende demonstrationer, der har udviklet sig til en folkelig opstand i mere end 80 byer.

Død på grund af hår

Marjan Ghabouli fra Vejle oplevede selv at blive tilbageholdt af moralpolitiet i Iran som 15-årig, inden hun flygtede med sin familie til Danmark.

Historien om Masha Amini har rørt hende.

- De har slået hende ihjel. De har dræbt hende, fordi hun ikke dækkede sit hår nok. Endnu en kvinde er død på grund af hår, siger hun.

Med sin demonstration i Vejle vil hun vise sin støtte til iranske kvinder, der går på gaden og risikerer deres liv ved at klippe deres hår af eller brænde deres hijab.

- Det mindste jeg kan gøre er at betale med mit hår. Det er mit ansvar. Jeg skal være iranske kvinders stemme, siger Marjan Gjabouli.

Brænder tørklæder af i København

Også i København var der lørdag arrangeret demonstration ved Christiansborg af Enhedslisten og Amnesty International.

Martin Lemberg-Pedersen, der er chef for politik og dokumentation i Amnesty International i Danmark, vil med demonstrationen mindes den dræbte 22-årige kvinde og vise støtte til de iranere, der trodser regimet og gør krav på fundamentale rettigheder.

Samtidig mener Amnesty, at det internationale samfund bør gøre mere end blot at fordømme Mahsa Aminis død.

Amnesty opfordrer de danske politikere til at lægge politisk pres på Iran.

- Amnesty opfordrer til, at der kommer en uafhængig, international efterforskningsmekanisme, som kan dokumentere og verificere de her overgreb, og som kan holde de skyldige til ansvar, siger Martin Lemberg-Pedersen.

I forbindelse med demonstrationen i København valgte flere kvinder at sætte ild til deres tørklæder. Ligesom demonstranterne i Iran.

Demonstration i København til støtte for iranske kvinder førte lørdag til afbrænding af hovedtørklæder. Video: Asger Manuel Jørgensen

Flere steder i Europa har der i dag været demonstrationer for iranske kvinders frihedsrettigheder.

Europæere demonstrerer i disse dage på tværs af kontinentet i sympati med iranske kvinder. Landet er ramt af omfattende uroligheder og demonstrationer, efter at den 22-årige Mahsa Amini i sidste uge blev fundet død i politiets varetægt. Mindst 50 mennesker er dræbt under de omsiggribende protester i Iran, der har udviklet sig til en folkelig opstand i mere end 80 byer. Video: Emil Eire Frerk Olsen

Frihedskamp for en hel generation

I Iran har demonstrationerne mod styret spredt sig fra hovedstaden Teheran og foregår nu ifølge Reuters i 80 byer landet over.

Det iranske styre har svaret igen ved at lukke ned for internettet i landet. Amnesty International har indsamlet øjenvidneberetninger og videoer, som viser, at iranske sikkerhedsstyrker affyrer skud direkte mod demonstranter.

Fredag fandt flere regeringsvenlige moddemonstrationer arrangeret af det iranske styre sted. Moddemonstranterne kræver, at oprørerne bliver henrettet, skriver Reuters.

Irans præsident, Ebrahim Raisi, siger lørdag til iranske statsmedier, at Iran vil håndtere demonstranter og "dem, der modsætter sig landets sikkerhed og fredsommelighed" på en "beslutsom" måde.

TVs korrespondent Simi Jan tvivler på, at oprøret går i sig selv på trods af, at regimet slår så hårdt tilbage mod demonstranterne.

- Når regeringen slår så hårdt ned, er det klart, at det tænder en ild i den anden ende, lyder det fra Simi Jan.

Hun fortæller, at demonstrationerne de seneste dage har skiftet karakter og kan nu nærmere beskrives som en decideret frihedskamp for en hel generation af unge iranere.

- De har i årtier følt sig misrepræsenteret i et regime, de slet ikke kan genkende sig selv i, siger hun.