Dagens overblik

Dagens overblik: Partier kommer med inflationshjælp til danskerne

Minkavl gøres lovligt fra nytår, familie med pillefyr frygter vinteren, og Zelenskyj kommer med kraftig opfordring til russerne.

Fra nytår må der igen avles mink.

Regeringen vil nemlig lade det midlertidige forbud mod minkavl udløbe. Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er begrænset risiko for folkesundheden ved at genoptage minkerhvervet.

Men selvom det bliver lovligt igen, er der formentlig ikke mange, der vil genoptage erhvervet.

Velkommen til dagens overblik.

Partierne fremlagde inflationshjælp

I dag blev der indgået en længe ventet aftale om inflationshjælp til danskerne. Aftalen indbefatter blandt andet en sænkelse af elafgiften, forhøjelse af børnechecken og bedre forsyning af træpiller.

Bag aftalen, der af Finansministeriet omtales som vinterhjælp, står regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

Der er i alt initiativer for omkring fem milliarder kroner i aftalen om vinterhjælp, som har mødt blandet modtagelse. Allerede onsdag advarede Nationalbanken mod at sænke elafgiften.

Familie med pillefyr frygter vinteren

Familien Cristiansen fra Lolland er blandt dem, der frygter vinteren, for lige nu har de kun træpiller nok til de næste tre uger. Hvad de skal gøre, når pillerne er brugt op, ved de ikke.

Jens Cristiansen, der er selvstændig vvs'er, har tidligere kunnet fyre for 10.000 kroner om året, men hvis det havde været til at skaffe træpiller lige nu, ville sæsonen snarere koste ham 35.000 kroner, siger han til TV 2.

For at løse problemet med de manglende træpiller har regeringen anmodet en lang række danske ambassader i og uden for Europa om at lede efter eksportører af træpiller. Men den plan er Jens Cristiansen skeptisk over for.

Inflationen får virksomheder til at give mere i løn

Flere virksomheder giver ekstra i lønningsposen til deres ansatte, så de bedre kan hamle op med de stigende priser.

Det gælder blandt andet Lego, der fra 1. oktober giver et lønløft på 3,5 procent til alle ansatte 3F’ere i produktionen, skriver Fagbladet 3F.

Lønstigningen gælder alle medarbejdergrupper, herunder også designere, maskiningeniører og elever. Lønstigningen er besluttet af Legos ledelse og kører separat i forhold til de lokalaftaler, der skal forhandles på plads til foråret.

Lønstigninger som svar på inflation kan give problemer, advarer ekspert

Det er dog langtfra alle, der mener, at en lønstigning eller inflationstillæg til de ansatte er en god idé.

Hvis virksomhederne giver mere i løn, kan det nemlig føre til øgede produktionsomkostninger og højere priser – og på den måde skabe yderligere inflation.

Det forklarer Birthe Larsen, der er ph.d. i økonomi og lektor på Økonomisk Institut ved CBS. Hun peger på, at det ud over at puste priserne i vejret også vil betyde, at mange virksomheder "føler sig nødsaget" til at hæve lønniveauet for at tiltrække arbejdskraft.

Zelenskyj i tale til russerne: - For mænd i Rusland er dette et valg mellem død og liv

Russerne bør deltage i protester mod deres regering, hvis de ikke ønsker at miste flere soldater i krigen med Ukraine.

Sådan lød budskabet fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale torsdag aften med den russiske befolkning som den primære målgruppe.

Udmeldingen kommer, efter at den russiske præsident Vladimir Putin har bebudet en delvis mobilisering af 300.000 friske og nyuddannede tropper, som skal til fronten for at deltage i krigen mod nabolandet. Zelenskyj adresserede i sin tale særligt de kvinder i Rusland, som har børn, sønner og ægtemænd at bekymre sig om.