Priserne stiger

Energikrisen rammer landets efterskoler: Der bliver flere suppedage

En forstander har instrueret forældrene i at give deres børn varmt nattøj og tykke sokker med. Der bliver også flere dage med suppe på menuen.

Landets efterskoler står – som alle andre – over for at skulle betale ekstraregninger med de stigende energipriser, der præger landets økonomi.

Det var noget af det, der blev diskuteret, da mange af de i alt 241 efterskoler onsdag var samlet til et digitalt stormøde om de udfordringer, som skolerne står med.

Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskolerne, fortæller, at efterskolernes økonomiske situationer er forskelligartede. Nogle er godt polstrede, andre ser frem til regninger, der er større, end de har budgetteret med.

Det kommer blandt andet også an på skolernes energikilder.

- Nogle har fjernvarme eller solceller, men ser ikke de store ændringer i økonomien. Andre har gas og elvarme, hvor der sker markante ændringer, siger Torben Vind Rasmussen.

- Men der er ingen panik.

Nye vaner på skolen

Det kan Jannik Kildorf, der er forstander på Tølløse Slots Efterskole, skrive under på. På efterskolen snakker de om priserne, der stiger – blandt andet på de træpiller, som skolen er varmet op med – men uden at være panikslagne.

- Vi er ikke i en situation, hvor de røde lamper blinker, og vi har fået en god aftale på at købe træpiller i god tid. Der kan jeg høre på kolleger, at vi har været heldige og haft rettidig omhu, siger Jannik Kildorf til TV 2.

De stigende priser mærkes også i efterskolens køkken.

Forstanderen fortæller, at køkkenlederen på skolen samlede skolens 165 elever forleden for at forklare, at vanerne kommer til at ændre sig en smule.

Køkkenlederen fortalte eleverne, at fremover skal rester spises op, og at der nok kommer flere suppedage og ikke så mange dage med dyr og tung mad.

- Det forstår de unge godt.

Skolen har tændt for varmen onsdag, og Jannik Kildorf havde håbet, at det kunne skubbes lidt. Men nattefrosten nærmer sig, og natten til onsdag var det fire grader. Så kunne det ikke udskydes mere, mente han.

Temperaturen bliver dog et par grader lavere på skolen, end den har været tidligere år.

- Jeg har skrevet hjem til familierne, at de skal give dem ekstra nattøj og gode ragsokker med, siger forstanderen.

Han tilføjer, at lærerne på skolen også minder eleverne om at slukke lyset, når de forlader deres værelser, tage kortere bade og lufte ud på en hensigtsmæssig måde – altså ikke med en varm radiator nedenunder.

Lavere temperaturer

På Nørre Åby Efterskole på Fyn kan man også mærke forskellen.

- Vi gør så meget af det, vi kan, af det, vi plejer, siger forstanderen og peger på, at den planlagte tur til Berlin om et par uger bliver gennemført. Også selvom den er væsentligt dyrere, end den plejer at være, siger forstander Kåre Bauer til TV 2.

- Men vi skal i langt højere grad tænke over, hvordan vi bruger vores penge, end vi har skullet tidligere.

Nørre Åby Efterskole er opvarmet med fjernvarme, som også stiger visse steder i landet. Prisstigningerne har gjort, at man på Nørre Åby Efterskole overvejer at få solceller i stedet for.

Kåre Bauer fortæller, at man endnu ikke har tændt for varmen på skolen, men at de ”holder lidt igen”.

- Vi har haft forældremøde, hvor vi havde fokus på de her udfordringer. De unge kommer ikke til at fryse, men her bliver ikke 25 grader.

Det blev mødt med forståelse fra forældrene, fortæller forstanderen.

Forældrene skal ikke betale

Forstanderne på begge efterskoler er enige om, at regningen ikke skal havne hos forældrene.

Hvert år er der en lille stigning i den såkaldte ugepris, som er den pris, det koster om ugen at have sit barn på en efterskole. Som regel ligger den på omkring 2 procent.

På Tølløse Slots Efterskole kan det godt være, at den stiger 3 eller 4 procent.

Kåre Bauer vil arbejde på at holde stigningen på det niveau, ugeprisen plejer at stige.

- Vi er ikke nødlidende endnu. Men vi er spændt på Efterskolernes Dag (som finder sted søndag, red.), og om der er forældre, der overvejer, om de har råd til at sende deres børn på efterskole, lyder det fra Kåre Bauer.

Jannik Kildorf fra Tølløse Slots Efterskole peger på, at ugeprisen er et af de få steder, man kan justere for at øge indtjeningen.

Men han mener, at det skal stadig være muligt for de fleste at sende deres børn på efterskole. I stedet kan man spare på aktiviteterne uden for skolen.

- Jeg synes også, at det skal være rimeligt at komme på efterskole, og det skal ikke være for dem, der har flest penge, siger han.

Løsningen kan være politisk

Efterskolernes formand, Torben Vind Rasmussen, siger, at der er enighed blandt efterskoler i hele landet om, at forældrene ikke bør finansiere prisstigningerne. Men nogle skoler er mere nødlidende end andre.

- Der er nogle, der ser ind i nogle udgifter på sekscifrede tal, som arbejder på finansieringen. Der bliver lavet nogle strategiske omlægninger, siger han og understreger, at situationen for skolerne hurtigt kan se ganske anderledes ud, og at ”det her er øjebliksbilleder”.

Nogle skoler kigger på at fyre med halm i stedet for at benytte gasanlæg, mange undersøger solceller, og flere vil nedsætte temperaturen i svømmehallerne på de skoler, der har sådan en.

Derudover er der et helt konkret politisk forslag, som han håber vil omfatte efterskolerne.

- Vi håber, at den udskydelse af betaling, som regeringen forhandler om, også kommer til at gælde vores skoler, siger Torben Vind Rasmussen.

Han henviser til regeringens forslag om at sætte loft over energipriserne – og at alt over loftet kan betales tilbage i løbet af en periode på fem år.