Dagens overblik

Dagens overblik: Prisstigninger rammer danskerne fra mange sider

Fjernvarme og bagværk er to eksempler på stigende priser. Putin mobiliserer delvist sin befolkning. Dronningen er testet corona-positiv.

Dagen i dag har i TV 2s og TV 2 regionernes andedam handlet om stigende priser – og gør det sådan set stadig.

Det hele kulminerer i en debat, der er i gang lige nu på TV 2 NEWS, hvor toppolitikere mødes i ringen for at debattere de stigende leveomkostninger.

Velkommen til dagens overblik, der handler meget om prisstigninger – men der er også lidt af dagens andre nyheder.

Prisen på fjernvarme stiger…

For de knap 2000 kunder hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk vil priserne stige med 220 procent fra 1. januar.

Varmeværket har onsdag varslet, at prisen per megawatttime vil stige fra 625 kroner til omkring 2000 kroner inklusive moms.

Det er langt fra det eneste fjernvarmeværk, der har varslet prisstigninger – nogle har endda allerede indført dem. I Haderslev er der blevet varslet en stigning på 75 procent fra årsskiftet, og i Fåborg koster fjernvarmen 150 procent af prisen i årets sidste tre måneder.

… alt imens inflationen sender dansk økonomi i et hul

Den høje beskæftigelse har været et lyspunkt for dansk økonomi i den seneste tid. I august satte beskæftigelsen for femte måned i træk en ny rekord med hele 2,85 millioner danskere i arbejde.

Men lyspunktet vil slukkes, når vintermånederne kommer, viser en dyster prognose fra Handelsbanken.

Handelsbanken forudsiger, at det kommende år vil indeholde et fald i forbruget, eksporten og boligpriserne, alt imens arbejdsløsheden og renterne vil stige.

Inflationen bliver i øvrigt også værre.

… og en bager har hævet priserne

I Lystrup ved Aarhus har en bager, Det Gyldne Brød, pålagt sit bagværk et energitillæg.

Bagermester Thomas R. Olesen fortæller, at selvom det aldrig er populært med prisstigninger, har han denne gang mødt forståelse fra kunderne.

Tillægget er helt konkret på 2 kroner for køb på 0-49 kroner, 6 kroner for køb på 50-149 kroner og 9 kroner ved køb for 150 kroner og derover.

Du kan i øvrigt følge med i vores livechat, hvor eksperter inden for både økonomi og energi svarer på spørgsmål fra vores læsere. Det kan du her.

Putin indfører delvis mobilisering

I en tv-tale har Ruslands præsident, Vladimir Putin, annonceret en delvis russisk mobilisering. Den begynder i dag, sagde præsidenten.

Putin kridtede banen hårdt op, hvor han i den ene ende placerede Rusland og i den anden ende Vesten og Ukraine.

- Vi taler om at forsvare russisk territorium. Vesten er ude på at ødelægge Rusland og bruger Ukraine som kanonføde, sagde han i talen.

Han sagde også i meget direkte vendinger, at Rusland i yderste konsekvens kan finde på at bruge atomvåben.

Dronning Margrethe har fået corona

Dronningen er blevet testet positiv for coronavirus for anden gang. Det sker, efter at hun mandag deltog i dronning Elizabeths begravelse, men om smitten stammer derfra, fremgår ikke af den pressemeddelelse, som kongehuset har udsendt. Det er også uvist, om hun har symptomer.

Hun aflyser sit program for resten af ugen.

Dronning Margrethe blev testet positiv for corona første gang i februar i år.