GO'

Nordjyde er ligeglad med "el-skam" – pynter stadig huset til jul

Forsker i boligkultur forudser, at danskerne vil komme til at diskutere elforbrug denne vinter.

Den kommende vinter vil hverken Hotel D’Angleterre eller Salling pynte deres facader med den sædvanlige julebelysning.

Men på Vibevej i den nordjyske by Assens ved Mariagerfjord er stemningen derimod anderledes.

Her er det en tradition, at familierne på villavejen pynter deres huse med masser af elektriske lys, og det bliver ikke anderledes i år.

Til TV 2 Nord har Nikolaj Christensen fortalt, at familien sidste år brugte 600-700 kroner på el for hele december, og selvom der i år kan komme forsyningskrise, og priserne er fordoblet, holder de fast i deres tradition.

Og det er han kommet til at høre for i kommentarsporet på Facebook, hvor flere har udskammet ham.

- Der kom både positive og negative kommentarer til det. At vi var uansvarlige, og at vi skulle tænke på andre mennesker, fortæller han i ’Go’ aften LIVE’.

Påvirker det dig ikke, at andre siger, at du skal tænke lidt på samfundssind og alle os andre?

- Overhovedet ikke, det betyder ikke noget. Det bruger så lidt strøm, så lidt kilowatt, så det har ingenting at sige.

Familie har næsten halveret forbrug

Maja Winther Hagens bor med sin familie i Horsens, og de er allerede begyndt at spare på elektriciteten.

Hun er blandt andet begyndt at hænge vasketøjet op, hun har skiftet den stationære computer ud med en bærbar, og så har familien slukket for husets fladskærme.

Danskernes elforbrug

En typisk dansker har ifølge Dansk Energi et gennemsnitlig elforbrug på 1.500 kilowatttimer (kWh) pr. år, mens en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus bruger 4.000 kWh om året.

Det svarer til, at en gennemsnitlig dansker bruger 4,1 kWh om dagen, mens en typisk familie bruger 11 kWh om dagen.

Kilde: Videnscentret Bolius

På en app på telefonen har Maja Winther Hagens allerede set resultatet. Familien er gået fra at bruge 23 til 13 kilowatttimer i døgnet

Maja Winther Hagens mener, at det er alles ansvar at spare på strømmen, når myndighederne er ude og meddele, at der kan komme forsyningskrise til vinter.

Derfor synes hun også, der er forkert, når Nikolaj Christensen eksempelvis ikke ønsker at skrue ned for sin julebelysning.

- Jeg elsker også at pynte op til jul, og det kommer vi også til i år, men julenisselandsbyen kommer ikke til at stå tændt med julemusik hele dagen lang. Den bliver tændt, når vi sidder oppe i stuen og nyder det, siger hun.

El-skam vinder frem

At Nikolaj Christensen har oplevet såkaldt "el-skam" på sociale medier, kommer ikke bag på Mette Mechlenborg, der er seniorforsker i boligkultur.

Danskerne er pludselig blevet mere opmærksomme på deres eget forbrug, og vi er begyndt at tænke over mindre ting som at slukke lyset og kun koge det vand i elkogeren, vi skal bruge, forklarer hun.

- Og når vi først selv er blevet opmærksomme på det, så bliver vi opmærksomme på andres adfærd, og at de måske også gør noget forkert. Så begynder vi kollektivt at forhandle om, hvad der er den rigtige adfærd, forklarer Mette Mechlenborg.

El-skam taler ligeledes ind i den grønne dagsorden, mener Mette Mechlenborg, og hun forudser, at vi vil komme til at diskutere strømforbrug og el-skam denne vinter.

- Jeg tror, det først lige er begyndt nu.

Tror ikke på forsyningskrise

Når Nikolaj Christensens familie har en dag med et højt elforbrug, bruger de 11,3 kilowatttime på en dag.

Han tror ikke på, at der kommer forsyningskrise denne vinter, men uanset hvad skal julelysene op. Så må andre mene, hvad de vil.

Det er nemlig ikke julelysene på Vibevej, der vil skabe forsyningskrise i Danmark, mener han.

- Vores lille vej bruger cirka en kilowatt i timen, hele vejen. En elbil kører fem kilometer på en kilowatttime. Skal elbilerne så også holde op med at køre? slutter han.

Se hele debatten fra 'Go' aften LIVE på TV 2 PLAY.