Dagens overblik

Dagens overblik: Håndteringen af corona har kostet millioner af liv, fastslår rapport

Det er igen sæson for coronavacciner, mens smitte med abekoppevirus falder. Og så skal tobaksindustrien til at betale for oprydning af cigaretskod.

Velkommen til overblikket på en dag, hvor især sundhedssektoren har sat sit præg på nyhedsstrømmen.

Energikrisen fylder dog forsat meget hos danskerne, og trods dæmpet belysning og andre sparetiltag er Danmarks ældste fungerende købmand, Min Købmand i Snekkersten, tæt på at dreje nøglen om.

Niels Erik Hansen overtog den over 170 år gamle købmandsforretning for 52 år siden, og han har aldrig betalt en højere elregning end sidste måned, hvor regningen lød på 94.000 kroner.

Vi begynder dog et andet sted, for det er igen sæson for coronavacciner i Danmark.

Efterårets vaccineprogram er i gang

En ny og opdateret boostervaccine, der er tilpasset Omikron-varianten, er klar til brug og bliver for alvor rullet ud fra torsdag.

Plejehjemsbeboere og alle, der er fyldt 85 år, står først i køen. De kan få en boostervaccination fra 15. september. Fra 1. oktober kan alle over 50 år få deres boostervaccine. Personer under 50 år, der har øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19, får også tilbuddet.

Sundhedsmyndighederne forventer, at mange bliver smittet med coronavirus i løbet af efteråret og vinteren. For mange er det længe siden, at de sidst blev vaccineret, og effekten af vaccinerne aftager over tid.

Putin mødes med den kinesiske præsident under topmøde i Usbekistan

For første gang siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar mødtes den russiske præsident, Vladimir Putin, torsdag ansigt til ansigt med den kinesiske præsident, Xi Jinping, til et topmøde i Usbekistan, der varer frem til fredag.

Mødet bliver holdt af organisationen Shanghai Cooperation Organization (SCO), der er et samarbejde mellem flere lande i regionen om at bekæmpe terror og islamisme. Mødet skal blandt andet handle om situationen i Afghanistan. Russiske regeringskilder fortæller, at mødet også skal bruges til at diskutere krigen i Ukraine.

Ifølge TV 2s Asienkorrespondent, Christina Boutrup, holder Vesten et skarpt øje med, hvad der foregår på mødet, fordi der spekuleres i, om SCO er ved at udvikle sig til et regulært modtræk til NATO.

Rapport fastslår, at håndteringen af corona har kostet millioner af liv

Håndteringen af coronapandemien har været for langsom, for dårlig og ikke solidarisk nok. Det slår over 200 forskere og eksperter fast i en rapport fra Lancet Covid-19-Kommissionen. Kommissionen har fulgt pandemien og håndteringen af den tæt siden juli 2020.

Eksperterne kritiserer i særdeleshed det manglende internationale samarbejde, som de har konstateret under pandemien. Kritikken går også på, at både regeringer og WHO var for langsomme til at erklære virussen som en sundhedskrise og til at koordinere tiltag som masker, teststrategier og dataindsamling.

Fejlene har ifølge rapporten "resulteret i millioner af undgåelige dødsfald".

Smitte med abekoppevirus falder

Antallet af nye smittetilfælde med abekopper er på verdensplan faldende. Det fremgår af data fra blandt andet WHO. I uge 35 – der er de seneste tal – er antallet af nye tilfælde faldet med 25,5 procent i forhold til uge 34.

Også i Danmark er det daglige antal af nye smittetilfælde faldende. Ifølge den seneste status fra Statens Serum Institut (SSI) er der lige nu i alt 183 bekræftede tilfælde i Danmark.

Det er en glædelig men overraskende nyhed, fortæller Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssygdom på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet. Han peger på, at vaccinationer og en ændret adfærd med færre seksuelle partnere har spillet en rolle i at dæmpe smittespredningen.

Tobaksindustrien skal betale for oprydning af cigaretskod

Flere millioner cigaretskod ender hvert år på gaden, stranden eller i skoven. De forsvinder ikke, før de bliver ryddet op og smidt ud. Og det skal tobaksindustrien fremover til at betale for, fortæller Miljøministeriet.

Fra 5. januar næste år træder det såkaldte oprydningsansvar i kraft i alle EU-lande. Det betyder, at tobaksproducenterne i Danmark hvert år skal betale 32 millioner kroner for oprydningsarbejdet.

Ansvaret for oprydning af skod er ifølge brancheforeningen Tobaksproducenterne "helt fint", da man gerne vil tage sin del af ansvaret. Det siger Tine Marie Daell, der er direktør for Tobaksproducenterne.