Nyheder

Von der Leyen fremhævede Danmark i årlig tale til EU-Parlamentet

EU skal springe ind i fremtiden med danskerne, var et af budskaberne fra von der Leyen.

Danmark blev fremhævet af EU-Kommisionsformand Ursula von der Leyens, da hun onsdag holdt sin årlige tale om Den Europæiske Unions tilstand.

I sin tale pointerede hun, at den nuværende energikrise ikke er den første i Europa.

Hun fremhævede Danmark for tidligere at have håndteret en energikrise forbilledligt, da den ramte i 1970’erne.

Her var Danmark foregangsland for den grønne omstilling.

- Da krisen dengang ramte, begyndte Danmark at investere tungt i vindenergi. De lagde grunde til deres lederposition i sektoren og skabte titusindvis af nye job. Det er vejen frem, sagde hun.

Ifølge EU-Kommissionens formand forstod de visionære danskere, at de virkelige problemer var de fossile brændstoffer og ikke deres pris.

- Det her skal ikke bare være et quickfix, men et paradigmeskift og et spring ind i fremtiden. Det må være vores princip med denne krise, ærefulde medlemmer, sagde Ursula von der Leyen til forsamlingen.

Vil rejse 140 millioner euro

EU-Kommissionen vil rejse mere end 140 milliarder euro med loft over profit for energiselskaber samt bidrag fra fossile energiselskaber.

Beløbet svarer til 1041 milliarder kroner. Pengene skal bruges til at hjælpe udsatte forbrugere og mindre virksomheder, der er ramt af de høje energipriser.

- Millioner af borgere og virksomheder er bekymrede for, om de kan få økonomien til at hænge sammen, sagde Ursula von der Leyen.

Hun mener, at energiselskaberne har en moralsk forpligtelse til at medvirke til at hjælpe de europæiske samfund igennem krisen. Derfor vil EU-Kommissionen indføre et loft over profitten for selskaber, der billigt kan producere strøm via eksempelvis sol- eller vindenergi.

Vil være uafhængige af russisk gas

Von der Leyen sagde i sin tale, at EU's import af russisk gas er faldet drastisk siden Putins invasion af Ukraine.

Nu udgør den russiske gas blot ni procent, lød det. Sidste år leverede Rusland 40 procent af EU's importerede gas.

- Vi skal komme ud af afhængigheden af russisk gas. Og vi er på vej, sagde von der Leyen.

Hun nævnte, at EU's gaslagre i øjeblikket er godt fyldte og oppe på 84 procent. Dermed er man foran tidsplanen før vinter, lød det.