Dagens overblik: Ukrainere jubler - men friheden afslører grusomheder

Der var hjælp at hente til både danskere og europærer, der har bøvl med at betale de høje energipriser. Og så er der faldet dom i en omdiskuteret sag.

Velkommen til overblikket på en dag, hvor nyhederne vælter ind.

Onsdagen startede med, at de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, meddelte, at han og manden, Josue Medina Vasquez Poulsen, skal skilles. De to har i den seneste tid været i vælten på grund af flere historier om mandens opvækst og baggrund.

Men frygt ikke. Jeg lover at blive ved din side hele vejen gennem nogle af dagens største historier.

Hjælp til trængte danskere…

Regeringen vil hjælpe de danskerne, der ikke kan betale deres ekstraordinært høje energiregninger. Det var budskabet på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Hjælpen skal blandt andet komme i form af en låneordning, hvor man skal kunne indefryse den del af regningerne på el, gas og fjernvarme, der ligger over prisniveauet fra sidste efterår.

Betalingen skal man kunne udskyde og afdrage over flere år. Regeringens eget forslag er fem år, men det er noget af det, der skal drøftes med de politiske partier.

Og det er ikke kun i Danmark, at man rækker hånden ud i energiens navn.

… og europæere

I EU skaber de stigende energipriser også opstandelse, og nu er EU-kommissionen kommet med et konkret forslag. De lægger op til at ramme de selskaber, der har tjent fedt på de rekordhøje gaspriser, ved at indføre et loft for profit.

Forslaget skal rejse mere end 140 milliarder euro og udgør den centrale del Kommissionens forsøg på at afhjælpe de høje energipriser. Pengene skal bruges til at hjælpe udsatte forbrugere og mindre virksomheder, der har svært ved at betale energiregningen.

Men forslaget er allerede blevet mødt med kritik fra blandt andre Dansk Erhverv.

Jubel i Ukraine - men der er skår i glæden

Og endnu et overblik med meldinger fra Ukraine, og onsdag er der gode nyheder at hente. For ukrainske styrker har nu kontrol med hele Kharkiv-regionen i den nordøstlige del af landet.

Det ukrainske flag vajer altså igen i byer, der har været besat siden slutningen af februar, hvor russiske styrker krydsede grænsen og invaderede nabolandet.

Men der er skarpe skår i glæden over den genvundne frihed. I takt med at de russiske soldater drives ud af de besatte områder, dukker der grufulde beretninger op om tortur, overgreb og drab på civile ukrainere.

Den brændende dukke

Tilbage i Danmark er der i Retten på Frederiksberg blevet sat et punktum i en meget debatteret sag.

De tre mænd, der i januar 2021 hængte en Mette Frederiksen-dukke op ved en demonstration i København, er onsdag blevet frifundet. Mændene var tiltalt for trusler mod statsministeren.

Det er en kompliceret sag, men mine dygtige kollegaer er dykket ned i dommen - og de forudgående begivenheder - lige her.

En rejse gennem London

Den afdøde britiske dronning Elizabeths kiste blev i dag fragtet gennem London fra Buckingham Palace til Westminster Hall.

Her kan briterne i den kommende tid besøge dronningens kiste 24 timer i døgnet - fra klokken 17.00 onsdag eftermiddag til klokken 06.30 mandag, hvor dronningen begraves.

Og der var så stor interesse, at politiet endte med at lukke for adgangen til vejen The Mall, hvor dronning Elizabeths kiste skulle bæres forbi briterne. På grund af det store fremmøde stod folk nemlig i lag, og politiet frygtede, at masserne ville blive klemt.