Astralis opretter hold kun for kvinder: - Endelig får kvinder en lige så stor plads som mænd

Kvinder arbejder hårdere for at blive accepteret og kæmper stadig med sexisme, fortæller to kvinder inden for e-sport.

Da Aurora Lyngdal begyndte at dyrke e-sport i 2010, var der ikke mange kvinder at spejle sig i. Hun følte, at hun måtte arbejde ekstra hårdt for at blive accepteret i den mandsdominerede verden.

I dag er hun en af de mest succesfulde kvinder inden for e-sport og har lige spillet sin første kamp med og mod kvinder.

- Det føles helt surrealistisk. Endelig får kvinder en lige så stor plads som mænd, siger hun.

For første gang har e-sport-organisationen Astralis nemlig oprettet et rent kvindehold, der skal konkurrere i computerspillet Counter-Strike. Men hvorfor er der brug for, at kvinder får deres eget hold og egen liga i en sportsgren, hvor det ikke handler om fysik?

En skæv repræsentation

Ifølge 26-årige Aurora Lyngdal er der i høj grad brug for det. Hun oplever dagligt, at kvinder stadig ikke er lige så accepterede i e-sporten som mænd, og at det er forbundet med kønsstereotype antagelser.

- Det er vigtigt, at der er kvindehold, der viser andre små piger og kvinder, at der findes en mulighed inden for e-sport. Om du vil spille med piger eller med drenge, så er der stadig plads til dig, siger hun.

E-sporten er stadig domineret af mænd. Faktisk er kun cirka fem procent piger eller kvinder i e-sport-foreningerne. Det er på trods af, at mange opgørelser viser, at der stort set er lige så mange piger som drenge, der spiller computer, konsol, mobil og tablet.

Aurora Lyngdal har både spillet på mande- og pigehold, men i dag foretrækker hun at spille med og mod andre kvinder.

- Vi kan bedre relatere til hinanden, og mange arbejder hårdere. Hvor mænd måske giver 50 procent, så giver vi kvinder måske 150 procent, fordi vi arbejder så meget for at blive anerkendt inden for e-sport, mener hun.

Det sker stort set hver gang, vi er midt i en kamp, at der kommer en kommentar om, at "her burde du ikke være, du burde være i køkkenet"

Aurora Lyngdal, medlem på Astralis' kvindehold

Hun oplever, at drenge ofte er begyndt at spille computer tidligere i livet end piger, fordi det har været mere socialt accepteret, og at det har givet dem et forspring.

- I og med at der er så få kvinder i forhold til mænd, der spiller lige nu, så synes jeg, at kvinder skal have vores eget pigehold og egen liga. Vi spiller mod alle, både mænd og piger, men når vi spiller konkurrence, er det med kvindesiden, for så har vi en mere fair chance for at vinde.

Samtidig tror Aurora Lyngdal, at rene kvindehold kan gøre det mere trygt. Hun oplever, at der stadig er store problemer med sexisme, når hun som kvinde konkurrerer mod mænd.

- Sexisme er vildt udbredt i e-sport. Det sker stort set hver gang, vi er midt i en kamp, at der kommer en kommentar om, at "her burde du ikke være, du burde være i køkkenet". Når Astralis opretter et kvindehold, håber jeg, at det kan være med til at udrydde sådanne kommentarer, fordi vi signalerer, at her hører kvinder lige så meget til, siger hun.

Svært at få pigerne med

Hos DGI Esport, der arbejder for at forbedre foreningslivet omkring e-sport i Danmark, oplever man også, at det er sværere at tiltrække pigerne til foreningslivet omkring e-sport.

- Vi ved, at der er en forskel fra drenge og piger i forhold til at deltage i de her aktiviteter – og det er et af vores mål i arbejdet med e-sport at sikre, at e-sporten bliver udbredt i foreningssammenhæng, og at der bliver plads til alle ude i foreningen, siger Mads Didriksen, der er konsulent hos DGI Esport.

En kvindeliga kan bane vejen for, at kvinder kan få deres plads på scenen

Sofie Dyhr, kvindelig gamer

Mange steder er der stadig blandede hold, og det er ikke unormalt i børneidræt – og heller ikke i e-sport, siger han. På konkurrenceniveau mener han dog, at det er en god idé med rene kvindehold, der kan fungere som forbilleder for yngre piger.

- Der er hold i flere foreninger, hvor der for eksempel er otte drenge og to piger, hvor alle trives fint. Men hvis sporten udvikler sig i retning af kvindehold og kvindeligaer, vil flere foreningerne måske i højere grad lave pigehold, og det vil måske kunne tiltrække flere piger og kvindelige rollemodeller til sporten, siger han.

- Jeg ville lave et trygt sted

En anden kvinde, der mener, det er "på tide", at Astralis opretter et kvindehold, er 22-årige Sofie Dyhr. Hun peger på, at andre store e-sportshold allerede gjorde det i 2019.

Sofie Dyhr oplever, at der stadig er mange kønsstereotype forestillinger om, at piger og kvinder ikke spiller computer. Udover selv at game, underviser hun også børn og unge i e-sport og har flere gange forsøgt at oprette et rent pigehold.

- Jeg ville lave et trygt sted, hvor pigerne kunne spille uden at få dumme kommentarer. Men det har været svært at få medlemmer nok, fordi mange forældrene har ment, at deres piger ikke skulle sidde og spille computer, fortæller hun.

Også hun har måttet lægge øre til mange sexistiske bemærkninger om, at hun ikke duede til e-sport. Alene fordi hun er kvinde. Det har fået hende til at skifte profilbillede, så man ikke kan se, hvilket køn hun er, når hun konkurrerer mod mænd.

Da Sofie Dyhr selv begyndte at game tilbage i 2015, måtte hun kigge langt efter kvindelige forbilleder. Og netop det tror hun, at Astralis nye kvindehold kan hjælpe på.

- Jeg tror, at en kvindeliga kan bane vejen for, at kvinder kan få deres plads på scenen. Så piger kan få nogle kvinder at se op til og begynde at drømme stort, siger hun.