Dagens overblik

Dagens overblik: Kongehuset aflyser folkefest

Rusland omgår sanktioner og importerer Apple-telefoner, Pape undsiger sin mands forklaring, og lystfiskere lander kæmpetun.

Det er ikke gået ubemærket hen, at den engelske dronning Elizabeth 2. torsdag afgik ved døden. Også dagen derpå har den engelske monarks bortgang været et nyhedsmæssigt omdrejningspunkt.

Velkommen til dagens overblik.

Kongehuset laver flere ændringer i jubilæumsprogrammet

Dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum bliver markeret i weekenden. Men ikke helt som planlagt.

Det sker i respekt for den britiske dronning Elizabeths bortgang, og det er den danske dronnings eget ønske, meddeler kongehuset.

14. januar i år havde dronningen været regent i Danmark i 50 år, men dér kom coronapandemien i vejen for fejringen.

Oprindeligt var det planen, at befolkningen ville kunne møde dronning Margrethe i løbet af førstkommende lørdag. Men både den planlagte hilsen på Amalienborg Slotsplads, karetturen gennem byen og den afsluttende royale vinken fra balkonen på Københavns Rådhus er altså aflyst.

Senfølger efter corona er meget reelle

Senfølger efter smitte med coronavirus er stadig en stor gåde. Men at der vitterligt er patienter, som er hårdt ramt længe efter ellers overstået sygdom, er der ikke nogen tvivl om.

Læger på senfølgeklinikken på Aarhus Universitetshospital ser mange eksempler på personer, som er præget af træthed samt åndenød, smerter i brystet, hjertebanken og muskelsmerter.

Fælles for de senfølgeramte er også, at de kan alt det, de plejer at kunne. Bare i meget kortere tid.

Danske eksperter sidder lige nu og kortlægger, hvor mange personer der helt præcist er ramt af coronasenfølger her i landet.

Søren Pape: - Min mand har sagt ting, som er forkert

Det Konservative Folkepartis statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, er kommet i både modvind og en troværdighedskrise.

Han beklager nu den seneste tids historier om sin mand, Josue Medina Vasquez Poulsen, der er kommet med misvisende forklaringer om sin familiebaggrund.

Pape undsiger sin mand i et opslag på Facebook – uden dog at komme nærmere ind på, hvad der er blevet løjet om.

Al fodbold i England udsat i weekenden

Hele 7. spillerunde i den engelske Premier League er blevet udsat som følge af dronning Elizabeths død.

Blandt de udsatte Premier-League kampe er topbraget mellem Manchester City og Tottenham, der henholdsvis ligger nummer to og tre i tabellen.

Det er endnu uvist, hvornår de ti Premier League-kampe så skal spilles.

På grund af den kommende VM-slutrunde i fodbold i Qatar til november og december er den internationale fodboldkalender i forvejen presset.

Fik kæmpetun på krogen i dansk farvand

Havets Formel 1. En svulmende muskel af kraft og fart under vandet.

Jo, tak, tunfisken er en fascinerende størrelse, og lige så vildt er det, at den nu optræder – igen – i danske farvande efter mere end 50 års fravær.

Et særligt udvalgt lystfiskerteam har netop landet en krabat på 311 kilo med en længde på 266 centimeter i Øresund.

Det er normalt ulovligt at fange den sjældne tun i Danmark.

Men Danmark har lavet en byttehandel med fiskekvoter med Spanien for andet år i træk. 35 tons makrelkvoter er sendt sydpå, og Danmark har fået fem tons tunkvoter.

***