Dagens overblik

Dagens overblik: Energikrise rykker ind i offentlige bygninger

PET-chef politianmeldt for at røbe sexdetaljer, boligpriser i fald og dronning Elizabeth er død.

Vinteren er på vej, og det bliver med spareblus på radiatorerne mange steder, både hjemme og på offentlige steder. Danskerne kan med andre ord godt begynde at finde uldsokker og sweater frem fra gemmerne.

Velkommen til dagens overblik.

Regering vil sænke temperatur i offentlige bygninger og droppe unødig belysning

Folk med langtidshukommelsen i orden vil kunne genkalde de bilfrie søndage, der trådte i kraft i efteråret 1973, og som lagde de danske veje øde som følge af oliekrise og vanvidspriser.

Nu står vi over for endnu en "historisk energikrise", og der skal spares på især el og gas som følge af krigen i Ukraine.

Regeringen har lanceret en række tiltag. Der skal blandt andet skrues ned for varmen i offentlige bygninger til 19 grader. Meget energitunge virksomheder kan desuden blive ramt på produktionen, lyder det.

Erhvervsstyrelsen vil den kommende tid skrue op for en kampagne med det formål, at alle danskere bidrager til at begrænse forbruget.

I Tyskland har forbundsregeringen vedtaget en stribe lignende tiltag for at nedbringe energiforbruget.

Boligpriserne falder, centralbank hæver renten

Det brandvarme boligmarked er under nedkøling.

For anden måned i træk falder priserne på boliger – denne gang gælder det samtlige boligtyper i Danmark.

Det er især markante rentestigninger, som ligger til grund for ændringer i markedet.

Renten på et fastforrentet lån ligger i dag på omkring 5 procent, mens den for godt 1,5 år siden lå på 0,5 procent.

Tidligere på sommeren hævede Den Europæiske Centralbank (ECB) sin rente for første gang i 11 år, og det forventes, at den snart vil få endnu et nøk opad.

PET-chef anmeldt til politiet for at røbe sexdetaljer

Sagen om Lars Findsen, den hjemsendte og spionagemistænkte chef fra Forsvarets Efterretningstjeneste, har taget en ny drejning.

Det sker, efter at Berlingske onsdag kunne fortælle, at Finn Borch Andersen, chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) skal have røbet detaljer om Lars Findsens sexliv i en briefing af partiledere.

Nu er Finn Borch Andersen så blevet politianmeldt for brud på tavshedspligten. Anmelder er Jørn Bonnichsen, der selv har en cheffortid i PET.

Lars Findsen er fortsat sigtet i sagen, men blev løsladt i februar, fordi landsretten i modsætning til byretten ikke mente, at han på fri fod kan skade efterforskningen.

Russerne flytter deres bedste soldater mod syd – nu angriber Ukraine i nord

Ukraine er fortsat i færd med en kontraoffensiv i et forsøg på at fortrænge en stor, russisk troppeformation i Kherson-regionen.

Det har kostet på den nordlige front, hvor den ukrainske hær er lykkedes med et gennembrud i byen Balakliia.

Den amerikanske tænketank The Institute for the Study of War (ISW), der dagligt udgiver en analyse af krigens gang i Ukraine, skriver, at de russiske soldater er kommet til kort på grund af dårlig uddannelse.

ISW skriver, at muligheden for en ukrainsk offensiv i Kharkiv-regionen tilsyneladende er opstået, fordi russerne har trukket nogle af sine skarpere elitestyrker sydpå.

Dronning Elizabeth er død

Den engelske dronning Elizabeth er død, 96 år gammel.

Det oplyste den royale familie klokken 19.30 torsdag.

Den mangeårige monark sov stille ind omgivet af sine nærmeste på sin skotske residens Balmoral.

Dronningen overtog tronen i 1952, og i juni 2022 kunne hun dermed fejre imponerende 70 år som regent. Hun efterfølges nu på tronen af sin ældste søn, Charles.

Den nyslåede konge, Charles, og hans hustru, Camilla, bliver på slottet indtil i morgen, hvor de rejser til London.

***