12-årig havde lige sagt farvel til sin mor, da hun pludselig fik hjertestop

Emma Krupsdahl fik pludselig hjertestop og faldt om. Hun blev reddet af en klassekammerats mor og hendes klasselærer.

En lejrtur til Bornholm udviklede sig dramatisk, da 12-årige Emma Krupsdahl en tidlig septembermorgen 2021 skulle mødes med sin klasse foran banegården i Horsens, men aldrig dukkede op.

Emma Krupsdahl havde glædet sig helt enormt til turen. Om morgenen var hun skudt ud af sengen og sad og sendte beskeder på Snapchat til sine veninder, mens hun ventede på, at hendes mor, Karina Krupsdahl, kørte hende til stationen klokken 06.

Det var stadig mørkt, da Karina Krupsdahl holdt ind til siden ved stationen. Datteren hoppede ud af bilen med ordene:

- Hej mor, elsker dig, vi ses.

Karina Krupsdahl så sin datter gå hen til stationen med raske skridt og kørte derefter hjem. Hun vidste ikke, at Emma Krupsdahl få øjeblikke senere ville falde om med hjertestop.

Hun blev reddet af sin klassekammerats mor Helena Suralski og sin klasselærer, Thomas Andersen, som er nomineret til prisen som ’Årets Hjerteredder’, der uddeles ved ’Hjertegalla’ lørdag 17. september på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY.

Den morgen stod Helena Suralski med sin søn foran togstationen i Horsens sammen med resten af hans klasse. De ventede på den sidste elev – Emma Krupsdahl.

Børnene snakkede om, hvor hun mon var henne. En af hendes veninder havde prøvet at ringe til hende, men hun havde ikke taget telefonen, og det undrede veninden sig over.

Et stykke fra børneflokken lagde Helena Suralski mærke til, at en gruppe mennesker stod og lyste ned på noget. Hun kunne ikke se, hvad det var, så hun spurgte sin søn.

- Jeg tror, at de lyser på en scooter, sagde han.

Pludselig skubbede nogle af de andre forældre børneflokken ind mod stationshuset med alvorlige miner. En mor kom løbende hen til Helena Suralski.

- Helena, du er nødt til at komme med. Der ligger en ung kvinde herhenne, sagde moren.

Helena Suralski er sygeplejerske, og hun satte i løb. Det viste sig ikke at være en scooter, gruppen lyste på.

Det var Emma Krupsdahl.

Sygeplejersken går i aktion

Gruppen flyttede sig hurtigt fra Emma Krupsdahl, da Helena Suralski nåede hen til dem.

- Jeg kunne godt se, at de var i panik. De kartede rundt oveni hinanden, stemningen var kaotisk, siger Helena Suralski.

Emma Krupsdahl lå på fortovet med en stor flænge i panden og gråblå hud.

Klasselæreren Thomas Andersen var ankommet først og var i gang med at give hende hjertemassage. Da Helena Suralski nærmede sig gruppen, flyttede han sig for at gøre plads til sygeplejersken.

Hun smed sig ned på knæene og fortsatte livredningen.

Hvad er 'Årets Hjerteredder'?

Prisen som 'Årets Hjerteredder' uddeles hvert år til en eller flere personer, som i det forgangne år har handlet snarrådigt og ydet genoplivning i forbindelse med en anden persons hjertestop.

Hjerteforeningen har modtaget 35 indstillinger til 'Årets Hjerteredder' 2022.

Et dommerpanel valgte at nominere tre redninger blandt de indstillede.

Du kan være med til at bestemme, hvem der skal vinde prisen, ved at stemme på din favorit her inden 12. september.

Vinderen afsløres ved 'Hjertegalla' lørdag 17. september på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY.

- Mens jeg gav hjertemassage, råbte jeg til Emma, at hun skulle vågne op. I min panik ville jeg gerne hele tiden vide, om hun var der, men på intet tidspunkt vågnede hun, siger Helena Suralski.

Ambulancen kom, og Emma Krupsdahl fik stød fra en hjertestarter. Omsider begyndte hun at trække vejret selv. Men hun var fortsat bevidstløs, da hun skulle afsted med ambulancen.

- Der var en presset stemning i ambulancen. Jeg gav hende et kys og et kram og hviskede i hendes øre, at hun skulle huske, at hendes mor elsker hende meget højt, siger Helena Suralski.

Karina Krupsdahl havde kun været hjemme i 10-15 minutter, før opkaldet kom.

Hendes datter havde slået hovedet og var på vej på hospitalet, lød beskeden.

Hun kørte derop med sin mand og blev fortalt af en læge, at Emma Krupsdahl havde haft hjertestop og var blevet genoplivet.

Hun ville derfor blive lagt i kunstig koma i et par dage.

- Jeg brød fuldstændig sammen. Jeg gik hen og kyssede hende på kinden og aede hende, men der var slanger overalt, så jeg kunne ikke give hende et kram, siger Karina Krupsdahl.

De næste to dage blev brugt på hospitalets intensivafdeling, indtil hun vågnede igen.

- Hun var ikke bange, men hun ville meget gerne hjem. Og så ville hun meget gerne på McDonalds, siger Karina Krupsdahl.

Det viste sig, at hjertestoppet skyldtes en sjælden genfejl med forkortelsen CPVT, og Emma Krupsdahl fik derfor indopereret en icd-hjertestarter – akkurat som fodboldspilleren Christian Eriksen, der kollapsede i Parken sidste sommer.

- Emma har fødselsdag samme dag som ham, og hun spiller også fodbold, så hun joker lidt med, at hun har lavet en 'Christian Eriksen', fortæller Karina Krupsdahl.

I dag har Emma Krupsdahl det godt igen.

- Hun er meget cool omkring det. Hun spiller fodbold igen og lever sit liv for fuld udblæsning, siger Karina Krupsdahl, der har fået sat livet i perspektiv efter den voldsomme episode.

- Jeg er fyldt op af en stor taknemmelighed for, at jeg fik mit barn tilbage, og at det var Emma, som vi kender hende, der vågnede op igen.

Du kan være med til at afgøre, hvem der skal vinde prisen som 'Årets Hjerteredder', ved at afgive din stemme her senest 12. september klokken 12.00.

Se 'Hjertegalla' lørdag 17. september på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY.