GO'

Hun har opgivet karrieren som jurist for at blive hjemmegående husmor

Ifølge køns- og arbejdslivsforsker er det de færreste yngre kvinder, som drømmer om at blive hjemmegående husmor.

Når Theresa Søndergaards mand kommer hjem fra arbejde, kommer hun gerne og tager hans taske.

Hun tager madkassen op, hænger tasken på plads, og er det vinter, står hans sutsko også gerne klar.

- Jeg ved, at han ofte er træt, når han kommer hjem, men det giver ham overskud til at sætte sig ned og læse for vores børn eller lege med dem, indtil der er aftensmad, fortæller hun i ’Go’ aften LIVE’.

Theresa Søndergaard er det, man kalder en tradwife – en engelsk forkortelse af traditionel husmor.

Selvom hun er uddannet jurist, hvilket var hendes store barndomsdrøm, har hun nu valgt at gå hjemme som husmor og passe sine tre børn, mens hendes mand arbejder.

Hvorfor er det dig, der går hjemme?

- Alene det, at du spørger om, hvorvidt det var mig eller min mand, der skulle gå hjemme, synes jeg, er utroligt vigtigt. Det er noget, der fortæller os, at det lige så godt kunne være manden, der gjorde det, siger Theresa Søndergaard.

Trætte af hamsterhjulet

Da Theresa Søndergaard blev mor for anden gang, oplevede hun, at hverdagen var svær at få til at fungere.

- Det hele handlede om det her hverdagshamsterhjul, hvor der ikke var ret meget tid til at gøre noget ud af hverdagen, og det hele egentlig bare føltes som overlevelse, forklarer hun.

Det er nu tre år siden, Theresa Søndergaard opsagde sit job som fuldmægtig i staten. Hun står for det meste i hjemmet med undtagelse af græsslåning, hækkeklipning og rensning af tagrender.

Familien har valgt at flytte ud og bosætte sig billigt og skære bil og tv-pakker fra, og på den måde har det kunnet lade sig gøre økonomisk, at Theresa Søndergaard ikke har et job, fortæller hun.

Og det er planen at fortsætte livsstilen, hvor de aldrig skal skændes om, hvem der tager barnets første sygedag eller skal smøre madpakkerne.

Når den yngste en dag starter i skole, kan Theresa Søndergaard godt se sig selv i en deltidsstilling, men de næste mange år er planen, at hun skal gå hjemme som husmor.

Nogenlunde nul procent ønsker det

Steen Baagøe Nielsen er køns- og arbejdslivsforsker forklarer, at Theresa Søndergaard ikke er unik, fordi hun er hjemmegående husmor.

Men sjælden er hun, lyder det:

- Hvis man spørger unge kvinder i dag, hvor mange der kunne tænke sig at blive hjemmegående husmødre, så er svaret nogenlunde nul procent.

Er den her tradwife-bevægelse ikke også med til at udvande den kvindekamp, som er blevet kæmpet i så mange år efterhånden?

- Man kan vende det om og sige, at meget af det, kvinder har kæmpet for i de seneste mange årtier, har været at kunne kombinere et karriereliv og en familie, siger Steen Baagøe Nielsen.

Jeg har selvfølgelig også dage i joggingtøj og med uglet hår

Theresa Søndergaard, hjemmegående husmor

I dag er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende lige knapt 30 år i Danmark.

Det skyldes, at kvinderne ønsker at få gang i deres karriere, inden de får børn, forklarer Steen Baagøe Nielsen, som påpeger, at fædrenes rolle også er afgørende for et godt familieliv.

- De familier, hvor der er et godt samspil, hvor man kan finde ud af det sammen, og hvor mændene er deltagende, ser man mindre vold, for at nævne det hårde, men der er også mere samarbejde, siger han.

Skal dele pensionsopsparing

Når Theresa Søndergaard deler ud af sit liv som hjemmegående husmor til sine 30.000 følgere på Instagram, kan det godt ligne noget fra 1950’erne med forklæder og hjemmebagte scones.

Men det er ikke altid sådan, understreger hun.

- Jeg har selvfølgelig også dage i joggingtøj og med uglet hår.

Og det er generelt vigtigt for Theresa Søndergaard at fortælle sine følgere, at man skal gennemtænke det, inden man beslutter sig for at leve som dem.

Når hun ikke arbejder, har hun heller ikke en pensionsopsparing, men det har de selvfølgelig taget stilling til, lyder det.

- Vi har selvfølgelig aftalt, at min mand også sparer op til pension til mig, og vi har også kigget på nogle af de lidt sværere ting, som hvis der skete ham noget, og jeg så stod der uden et job til at betale regningerne, fortæller Theresa Søndergaard.

Se hele interviewet med Theresa Søndergaard og Steen Baagøe Nielsen fra 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY