Gazprom: Genoptagelse af Nord Stream 1 er ude af vores hænder

Ifølge Gazprom skal Siemens reparere defekt udstyr, inden gassen igen kan flyde gennem Nord Stream 1.

Gasrørledningen Nord Stream 1 kommer ikke til at forsyne Europa med gas, før Siemens Energy reparerer det udstyr, der er defekt.

Det siger vicedirektør i det statsejede russiske gasselskab Gazprom Vitalij Markelov, da han bliver spurgt, hvornår gassen vil flyde gennem Nord Stream 1 igen.

- Du burde spørge Siemens. De skal reparere udstyret først, siger han.

Vicedirektøren er til et økonomisk forum i den russiske havneby Vladivostok.

Gazprom lavede vedligeholdelsesarbejde på Nord Stream 1 fra 30. august til 2. september, hvor gasrørledningen var lukket.

Men da vedligeholdelsesarbejdet var overstået, sagde Gazprom, at selskabet havde fundet en olielækage. Det er angiveligt den, der bremser genåbningen af gasledningen.

Siemens uforstĂĄende

Lækagen er ifølge Gazprom på kompressorstationen Portovaya.

Hos Siemens Energy forstår man dog ikke, at et sådant læk skulle forhindre gassen i at flyde gennem rørledningen.

- Et sådant læk påvirker normalt ikke driften af en turbine, og den kan forsegles på stedet. Det er en rutineopgave i forbindelse med vedligehold, oplyste Siemens fredag.

Tyske Siemens siger, at der tidligere har været tilfælde af den samme type af læk, og at der er andre turbiner på kompressorstationen, der kan bruges.

Nikolaj Sjulginov, der er energiminister i Rusland, som også er til stede ved det økonomiske forum, siger, at der endnu ikke er blevet besluttet noget.