Dagens overblik: Tiltale for dukkeafbrænding droppet
Boris Johnson har holdt sin afskedstale, antallet af konkurser stiger, og eksperter kæmper for at forstå coronasenfølger.
Tirsdag har flere afdelinger i Danmarks Radio valgt at nedlægge arbejdet i protest mod den fyringsrunde, som mediet netop har gennemført. Det betyder, at flere live-programmer ikke er blevet sendt i radioen.
Arbejdsnedlæggelsen sker som følge af den såkaldte "sindedag", hvor DR’s ledelse har givet udpegede medarbejdere besked om, hvem de har i sinde at fyre eller flytte til andre stillinger.
Samlet set har 47 medarbejdere i det statslige mediehus fået en fyreseddel, bekræfter DR's presseafdeling. Det drejer sig om medarbejdere fra afdelingerne DR Kultur, Børn og Unge og DR Nyheder.
Velkommen til dagens overblik, som starter i Storbritannien, hvor en afsked også er i fokus.
Boris Johnson holdt afskedstale
Storbritanniens afgående premierminister, Boris Johnson, holdt tirsdag morgen sin sidste tale som premierminister foran Downing Street 10.
I talen fremhævede han blandt andet de resultater, som hans konservative regering har gennemført, mens den har haft hænderne fulde med både Brexit-krise og pandemi. Han understregede samtidig, at han har tillid til, at hans arvtager, Liz Truss, vil lede landet gennem den økonomiske krise.
Efter sin afsked tog Boris Johnson nordpå til dronning Elizabeth i Skotland for at indgive sin afskedsbegæring.
Eksperter kæmper for at forstå coronasenfølger
De seneste måneder er det nærmest væltet frem med coronastudier om senfølger, og flere af dem viser, at vigtige organer kan blive påvirket, herunder hjernen. Blandt andet viser et nyt hollandsk studie, at en ud af otte smittede i Holland bliver ramt af senfølger som eksempelvis brystsmerter, åndenød og muskelsmerter.
De mange studier forsøger at danne et billede af, hvad konsekvenserne kan være efter overstået sygdom.
For efter 2,5 år med corona er det stadig ikke lykkedes eksperterne at finde en behandling af de mange senfølger. Derfor fortsætter nye studier med at dukke op.
Retssag om dukke af Mette Frederiksen er begyndt
Tirsdag er retssagen mod tre mænd, der anklages for trusler mod statsminister Mette Frederiksen (S), begyndt. Mændene er tiltalt for at have hængt en dukke op med hendes ansigt på, hvor der stod "Hun må og skal aflives" under en demonstration.
Forsvareren lykkedes tirsdag med at få fjernet den del af anklageskriftet, hvor mændene tiltales for at have sat ild til dukken. Retten fandt ikke nok beviser for, at de tiltalte tog del i afbrændingen.
Dukken af statsministeren blev hængt op i en lygtepæl under en demonstration arrangeret af gruppen Men in Black lørdag 23. januar 2021. Mændene er tiltalt for at have overtrådt straffelovens paragraf 119, der handler om trusler mod offentligt ansatte.
Antallet af konkurser stiger efter coronalånenes udløb
Coronahjælpepakkerne har holdt hånden under flere virksomheder, da situationen var allerværst for dem under nedlukningerne. Men nu kniber det for mange at tilbagebetale den udskudte moms.
Derfor blev der i august registreret en stigning i antallet af virksomheder, der har været nødt til at kaste håndklædet i ringen. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 230 aktive virksomheder erklærede sig konkurs i løbet af måneden.
Når der korrigeres for sæsonudsving, er der tale om en stigning på 9,6 procent sammenlignet med måneden før.
Spilbranchen er bekymret over regeringens udmelding
Mandag foreslog skatteminister Jeppe Bruus (S), at ”kendte sportsfolk og andre autoriteter” skal forbydes at medvirke i reklamer for pengespil.
Det er en god idé, lyder det fra Morten Rønde, administrerende direktør i brancheorganisationen, Danish Online Gambling Association (DOGA). Reglerne skal bare ikke strammes for meget.
Branchen mener blandt andet, at det stadig bør være tilladt at lade skuespillere spille fiktive roller i spilreklamer. Ifølge Morten Rønde vil det samtidig være svært at udarbejde de konkrete retningslinjer, da det altid er en subjektiv vurdering, om en person er kendt.