Dagens overblik

Dagens overblik: ”Blødende” dagligvarebutikker går i sort i protest

Liz Truss bliver Storbritanniens nye premierminister, danske partier er uenige om elafgiften, og dagplejemor er kendt skyldig i dødsvold.

Efterårets første mandag var lys og solrig udenfor, men inde i 300 af Coops Dagli'Brugsen-butikker var der sort.

Klokken 12.00 blev der slukket for lyset i fem minutter for at lave et ”statement” på grund af de stigende elpriser, der ventes at koste Coop en halv milliard kroner mere om året. Energichef i Coop, Nicki Børgesen, fortæller, at koncernen "bløder" og forsøger at spare med nye initiativer.

Velkommen til dagens overblik, som starter på Christiansborg, hvor der også er fokus på de stigende elpriser.

Venstre vil sænke elafgiften

Venstre vil sænke elafgiften fra 70 øre til 0,8 øre per kilowatttime de næste 6 måneder som en håndsrækning til danskere, der er presset af stigende energipriser.

Det vil ifølge partiet koste 3,5 milliarder kroner, der skal hentes ind ved at mindske rammen for offentlige anlægsinvesteringer. Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er åbne for forslaget.

Men SF vil hellere målrette den økonomiske hjælp til de fattigste danskere, mens Radikale Venstre hellere vil bruge penge på at sænke skatten på arbejde for at afhjælpe manglen på arbejdskraft.

Dagplejemor skyldig i dødsvold

En 58-årig kvinde er ved Retten i Herning kendt skyldig i dødsvold. Som gæstedagplejer har hun rusket og slået en 15 måneder gammel pige, lyder dommen.

Pigen pådrog sig kraniebrud og blødninger i hjernen, og hun afgik efterfølgende ved døden.

Kvinden har selv nægtet sig skyldig, men et nævningeting mener, at kvinden har ramt barnet med gentagne slag. Anklageren gik efter ni års fængsel til dagplejemoren. Hun blev idømt syv års fængsel.

Liz Truss er ny premierminister i Storbritannien

Storbritanniens Det Konservative Parti har valgt 47-årige Liz Truss som ny formand, og dermed bliver hun landets nye premierminister efter Boris Johnson.

Liz Truss har lovet at føre en klassisk konservativ politik, særligt når det kommer til Storbritanniens økonomi. Hun har lovet massive skattelettelser og en generel gennemgang af hele det britiske skattesystem.

Skattelettelser er hendes bud på, hvordan britiske familier bedre kan klare sig igennem den økonomiske krise, der præger landet lige nu.

Russisk hær på tilbagetog

I det sydlige Ukraine har russerne sat store ressourcer ind på at annektere den tyndt befolkede Kherson-provins. Men en ukrainsk modoffensiv har formået at tvinge russerne på en form for tilbagetog.

De ukrainske enheder har hen over weekenden efter sigende haft held med at generobre områder i det sydlige og østlige Ukraine herunder byen Vysokopillya, som er et strategisk vigtigt "brohoved", fortæller militæranalytiker Jakob Kaarsbo til TV 2.

- Det tyder også på, at russerne ikke er så klar på den forsvarskamp, som de skal ud i. Det er et vidnesbyrd om dårlige forsyningslinjer, siger han og påpeger, at der er en reel mulighed for, at Ukraine kan afskære forsyningslinjer til russiske styrker i den nordvestlige del af Kherson-provinsen.

Omfattende knivangreb i Canada

10 mennesker er blevet dræbt og 15 andre såret i et større knivangreb i den canadiske provins Saskatchewan. Politiet blev alarmeret søndag morgen lokal tid om angrebet, som den canadiske premierminister, Justin Trudeau, kalder "hjerteskærende".

Ofrene er fundet på 13 forskellige steder i reservatet James Smith Cree Nation, hvor der bor omkring 3400 indbyggere fra den oprindelige befolkning, og i den nærliggende landsby Weldon.

En af lederne for James Smith Cree Nation har erklæret nødretstilstand i området.