Frederiksen vil have bedre forhold i sundhedsvæsnet - men hvem skal have mere i løn?
Søren Pape mener, at det er farligt, hvis politikere håndplukker de grupper, der skal have mere i løn.
Under søndagens debat mellem statsministerkandidaterne Jakob Ellemann-Jensen (V), Mette Frederiksen (S) og Søren Pape Poulsen (K) berørte de problemerne, der er i sundhedsvæsenet.
Ved det sidste folketingsvalg gik Mette Frederiksen og Socialdemokratiet til valg på at skaffe flere hænder til sundhedsvæsenet.
- Vi har også skaffet flere, men ikke nok, erkendte hun og tilføjede, at det blandt andet er nødvendigt at skaffe bedre løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne, blandt andet på landets sygehuse.
Men under debatten sagde hun ikke, hvem der skal have mere i løn, selvom hun blev afkrævet svar flere gange fra studieværten og de to blå kandidater.
- Den diskussion om at støtte den danske model, sådan som statsministeren gjorde i forbindelse med sygeplejestrejken, men nu ikke længere gør, fordi der er folketingsvalg, glæder jeg mig meget til, sagde Jakob Ellemann-Jensen.
Mens Venstre foreslog en milliard til at nedbarbere ventelisterne, blandt andet ved at betale sygeplejersker mere for at tage ekstra vagter, tog Søren Pape løndiskussionen op.
- Lønspørgsmålet er interessant, fordi hvem er det så, der skal have mere i løn? spurgte han retorisk, rettet mod Mette Frederiksen.
Farligt at vælge grupper, der skal have højere løn
Hvis der afsættes en milliard til at give samtlige offentlige ansatte mere i løn, får hver lidt under 150 kroner mere om måneden, nævnte Pape. Den konservative kandidat gentog spørgsmålet om, hvem der skal have mere i løn, og tilføjede:
- Det her, synes jeg, er farligt, hvis vi som politikere ved hver valgkamp skal udpege egne favoritter, der skal have mere løn. Vi skal holde os til den danske model og sikre os forhandlinger.
Mette Frederiksen var af en anden holdning. Hun mente, at det er mere farligt at fortsætte.
Modsat tidligere kan man ikke afsætte flere penge til lønninger og løse problemer på den måde. Der er nemlig ikke nok i den erhvervsdygtige alder, sagde S-kandidaten og peger på sygeplejeområdet, hvor vikarer bliver ansat til en højere løn end de fastansatte får. Det var også en pointe, hun fremførte i et interview med Politiken lørdag.
Hun sagde, at hun har stor respekt for den danske model, men hvis man ikke anerkender, at løn og arbejdsvilkår i den offentlige sektor spiller en rolle, ”fortsætter vi af én vej, og den er forkert for vores samfund”.
Ellemann gik i rette med hende, fordi han mente, at timingen er iøjnefaldende. Den var ifølge ham anderledes, da sygeplejerskerne demonstrerede i forbindelse med sygeplejerstrejken, som regeringen endte med et lovindgreb.
V: - Stikker folk blår i øjnene
Søren Pape Poulsen afkrævede igen Mette Frederiksen svar på, hvem der skal have mere i løn og hvor meget.
- Er det sosu’erne eller sygeplejerskerne, der skal have mere i løn?
Mette Frederiksen svarede, at det er dem, der er behov for, der skal have mere i løn.
- Selvfølgelig skal jeg ikke stå og sige i aften, hvem det er. Det skal vi gøre ordentligt og ansvarligt, sagde hun.
Værten gav ordet til Jakob Ellemann-Jensen, der rystede på hovedet under Mette Frederiksens svar.
- Det er designet til at stikke folk blår i øjnene, siger han og tilføjer, at "nu tror alle, at det er dem, der skal have flere penge".
Noget af det, der er vigtigst for danskerne, når de skal sætte deres kryds til næste valg, er sundhedsvæsenet.
Mette Frederiksen har endnu ikke trykket på valgknappen. Hun har indtil grundlovsdag næste sommer til at gøre det.