GO'

"Du ville nærmest tage imod en simpel voldtægt med kyshånd" – nu siger radiovært fra

Formand for Dansk Journalistforbund kalder den stigende digitale chikane mod mediefolk for et demokratisk problem.

”Hey Katrine. Du er sgu da snart så trængende, at du nærmest ville tage imod en simpel voldtægt med kyshånd."

Det er bare en af mange hadefulde beskeder, som Kathrine Abrahamsen modtager, når hun passer sit job som radiovært på P3.

Men nu har hun fået nok, og hun har valgt at sige fra og stå frem i en længere artikel hos Journalisten, selvom det gør hende nervøs.

- Nogle gange tror jeg bare, at man har behov for at sige: ”Hey! Jeg bliver pisseked af det, og jeg synes ikke, at det er okay”, lyder det i ’Go’ aften LIVE’.

Der er ikke meget debat eller demokrati i at sige, at jeg er klam

Kathrine Abrahamsen, radiovært

Kathrine Abrahamsen har som udgangspunkt valgt at holde sig fra kommentarsporet på sociale medier, men særligt to beskeder om voldtægt har påvirket hende.

Og her har hun en opfordring:

- Man bliver tit mødt med: ”Det skal du ikke tage dig af. Det er måske en, som er vildt ensom eller har lavt selvværd”. Jeg synes, at vi skal møde det mere med: ”Det kan jeg fandeme godt forstå, at du bliver ked af, for det er ikke okay”, siger radioværten.

Arbejdsgiveren har et ansvar

Tine Johansen er formand i Dansk Journalistforbund, og hun kalder den digitale chikane for et gigantisk problem.

For to år siden undersøgte forbundet omfanget af den digitale chikane, og dengang fortalte hvert fjerde medlem, at chikanen påvirkede deres arbejde og de journalistiske valg, forklarer hun.

- Så går det fra at være et individproblem, som er en kæmpe belastning for den enkelte, til at være et demokratisk problem, fordi man risikerer at udsætte sig selv for selvcensur, og man risikerer at undgå specifikke emner, fordi man frygter, at det kan udløse digital chikane.

Tine Johansen fortæller samtidig, at Dansk Journalistforbund i samarbejde med Kulturministeriet og Justitsministeriet vil kortlægge chikanen.

Men til at starte med påpeger hun, at medierne som arbejdsgivere også har et ansvar for deres medarbejdere, og hvad de lægger platform til.

Er det ikke de få, der ikke kan finde ud af det, der kommer til at bestemme over de mange, hvis man lukker kommentarsporene?

- Jeg vil heller ikke argumentere for, at vi skal lukke alle kommentarspor, men jeg synes, at man som medie skal gøre sig den overvejelse, om man vil lægge hus til noget, som man ikke er med til at facilitere eller redigere, lyder det fra Tine Johansen.

Chefen svarer på trusler

Søren Bygbjerg er chef for P3 radio og podcast, og han synes, at det er totalt uacceptabelt, hvad Kathrine og andre værter bliver udsat for.

På DR forsøger de at sætte ind på alle fronter over for den digitale chikane, forklarer Søren Bygbjerg, der oplever, at chikanen i høj grad er rettet mod kvindelige værter.

DR lukker allerede kommentarspor og modererer debatten på sociale medier, lyder det. De har ansat en digital chikaneofficer, og lige nu forsøger de at få et filter på deres sms-service, men det er svært at få skovlen under problemet.

En ting, oplever Søren Bygbjerg, hjælper.

Afstemning

Bør medierne lukke kommentarsporene på sociale medier?

- Når jeg svarer dem direkte tilbage som chef, at jeg ikke vil finde mig i, at de skriver sådan til mine værter, og at vi overvejer at melde dem til politiet for trusler, så stikker de piben ind, og tit beklager de, siger han.

Derudover forklarer Søren Bygbjerg, at den digitale chikane i høj grad kommer fra en voksen generation på Facebook, mens børnene og de unge, som i højere grad er på Instagram, har en meget bedre tone.

Overvejer emner i radioen

Kathrine Abrahamsen kan godt genkende, at hun i sjældne tilfælde overvejer bestemte emner en ekstra gang, når hun sender radio.

- Der er nogle gange, hvor jeg tænker: ”Vil jeg åbne denne her pose?”, hvis jeg går ind i en snak om køn, om krop eller Metoo i radioen. Når jeg sender, har jeg lyst til at holde tilbage, fortæller hun.

Radioværten fremhæver samtidig, at hun får mange søde beskeder og kommentarer, og som udgangspunkt mener hun ikke, at man bør lukke kommentarsporet på sociale medier.

Og så alligevel, tilføjer hun:

- Kommentarspor skal være åbne, fordi de er en del af den demokratiske debat, men der er ikke meget debat eller demokrati i at sige, at jeg er klam.

Se hele interviewet med Kathrine Abrahamsen og Tine Johansen fra 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY