Danske Bank har slettet gæld for over 20 milliarder kroner hos inkassokunder, viser lækkede dokumenter

Landets største bank tager nu konsekvensen af årtier med ulovlig inddrivelse.

En kvart million kunder i Danske Banks inkassoafdeling vil de kommende måneder få et brev fra banken om, at deres gæld er slettet.

Banken afviser at oplyse det samlede beløb, der er slettet gæld for, men via interne dokumenter lækket fra banken kan TV 2 nu afsløre, at der samlet er slettet gæld for over 20 milliarder kroner.

For 155.000 af de berørte kunder er sagerne tidligere blevet lukket, uden at kunden nødvendigvis har fået besked. Dertil kommer 90.000 sager, hvor kunderne får slettet deres gæld, oplyser Danske Bank.

Vi beklager dybt disse fejl og konsekvenserne for de berørte kunder

Carsten Egeriis, administrerende direktør i Danske Bank

Topchef beklager dybt

Den enorme sletning af gæld får dog begrænset betydning for bankens resultat. Det skyldes, at langt størstedelen af gælden i inkassoafdelingen er nedskrevet over årene.

Foreløbig har gældssagen kostet Danske Bank 1,6 milliarder kroner i form af kompensation til kunder, der har betalt for meget, og afskrivninger af gæld.

Administrerende direktør Carsten Egeriis vil ikke stille op til interview om sagen eller kommentere det slettede beløb, men udtaler i en pressemeddelelse:

- De historiske fejl, vi har opdaget i vores inkassosystemer, afspejler på ingen måde den bank, vi ønsker at være, og vi beklager dybt disse fejl og konsekvenserne for de berørte kunder, udtaler topchefen.

Blev advaret igen og igen

Sagen om gældskaos i Danske Bank kom frem i august 2020, hvor TV 2 i et samarbejde med Berlingske kunne fortælle om årtier med ulovlig opkrævning af de svageste kunder i landets største bank.

Det kom på samme tid frem, at bankens ledelse gentagne gange var blevet advaret om alvorlige problemer i inkassoafdelingen, men opkrævningerne fortsatte.

Efter flere måneder med afsløringer pålagde Finanstilsynet Danske Bank at betale for en uvildig undersøgelse af bankens oprydningsarbejde.

KPMG og Kammeradvokaten fik opgaven med at kigge banken i kortene, og det har resulteret i to rapporter, der beskriver et meget stort antal fejl i Danske Banks inkassoafdeling og oprydningsarbejde.

Får milliarder ind

Det er svært at sætte præcise tal på, hvad banken har inddrevet via inkassoforretningen.

Men en whistleblower udtaler i en lækket advokatrapport, at Danske Bank, velvidende at systemet var fyldt med fejl, kradsede over 11 milliarder kroner ind fra 2004 til 2018.

Et notat fra august 2019 bekræfter, at Danske Bank modtog et milliardbeløb fra inkassokunderne.

Her fremgår det, at Danske Bank opkrævede 1,1 milliarder kroner i bankens Group Recovery & Debt Management, som også omfatter inkassoafdelingen i Danmark.

Du kan læse alle TV 2s artikler om det store gældskaos i Danske Bank her.