Dagens overblik

Dagens overblik: Hunde kan blive smittet med abekopper

Boligejere føler sig ladt i stikken, Ukraine opfordrer russere til at flygte, og vandstanden kan stige med op til 78 centimeter, viser ny forskning.

De stigende elpriser kan mærkes af mange danskere i øjeblikket.

Men i den lille sydvestfynske landsby Haastrup har de nået nye højder. Her er ejerne af Min Købmand blevet præsenteret for en elregning, der er femdoblet. Beløbet lyder på astronomiske 150.000 kroner.

På sigt kan det betyde, at de bliver nødt til at lukke købmanden. Og de er langtfra de eneste, der har oplevet høje priser på det seneste. En af dem skal vi høre om nu.

Velkommen til dagens overblik.

Boligejere fulgte politikernes råd – nu føler de sig ladt i stikken

På Falster kigger borgeren Per Henrik Jensen lige nu med bekymring på elprisernes udvikling.

Over de senere år har han forsøgt at følge politikernes anbefalinger og gjort sit energiforbrug mere grønt. Det skulle være godt både for klimaet og for pengepungen. Ifølge ham har han brugt omkring en kvart million på at omlægge først til solceller, så til en strømdrevet varmepumpe.

Men med en elpris på himmelflugt kigger han nu ind i en helt anden virkelighed. Med de nuværende elpriser forventer han at skulle bruge omkring 6000 kroner om måneden på elregningen. Og så bliver det svært at tjene investeringen i den grønne omstilling hjem.

Hunde kan smittes med abekopper

I Paris har myndighederne nu rapporteret om et tilfælde, hvor en hund er smittet af to abekoppepatienter. Hermed har det vist sig, at virussygdommen kan smitte hunde og måske andre dyr ved tæt kontakt.

Fødevarestyrelsen indfører derfor pligt til at anmelde mistanke om abekoppesmitte for at forebygge, at sygdommen spreder sig blandt dyr.

Fødevarestyrelsen ser nemlig "en kraftig stigning" i antallet af mennesker, der bliver smittet med abekopper i Europa og de vestlige lande.

Ukraine i modoffensiv – opfordrer russerne til at flygte

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrer nu det russiske militær til at flygte ud af landet. En udmelding, der kommer i kølvandet på den modoffensiv, Ukraines sydlige militærenhed mandag proklamerede og igangsatte i den sydlige del af landet.

Meldingen om en modoffensiv har været ventet længe. Men nu har ukrainerne altså sat ind i området i og omkring Kherson, som siden krigens begyndelse har været kontrolleret af russerne.

Den ukrainske modoffensiv i syd har derfor tvunget Rusland til at trække på sine ressourcer i den østlige del af landet. Det siger talsmand for USA’s nationale sikkerhedsråd, John Kirby.

Vandstanden i verdenshavene kan stige med op til 78 centimeter

Ifølge ny, dyster forskning er det uundgåeligt, at kloden vil blive ramt af markant forhøjede vandstande som følge af de smeltende iskapper i Grønland.

Det er ifølge The Guardian konklusionen i et studie fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), der er publiceret i magasinet Nature Climate Change.

Her fremgår det, at den globale opvarmning til dato vil betyde en forhøjet vandstand i verdenshavene på minimum 27 centimeter som følge af 110 trillioner tons smeltet grønlandsk is.

Forskerne frygter et scenarie, hvor vandstanden kan stige med helt op til 78 centimeter, hvilket vil få alvorlige konsekvenser for de op mod 600 millioner mennesker, som bor i kystregioner verden over.

Frie Grønne vil forbyde flyvninger på korte distancer

Det er slut med flyture til byer som Stockholm og Hamborg. I hvert fald hvis det står til partiet Frie Grønne.

Udenrigsflyvninger fra Danmark skal nemlig helt sløjfes, hvis det på maksimalt 12 timer er muligt at nå sin destination med anden transport.

Det fremgår af et af de forslag, som partiet har præsenteret på et sommergruppemøde tirsdag.