GO'

Han lærer unge at tænke som kriminelle – nu får han pris

Jens Myrup Pedersens tidligere studerende kalder hans undervisning uvurderlig for hans karriere.

Når professor Jens Myrup Pedersen underviser i cybersikkerhed på Aalborg Universitet, tager han gerne anderledes undervisningsmetoder i brug.

Han laver blandt andet hackerkonkurrencer, hvor han forsøger at få de studerende til at tænke og agere som kriminelle hackere, og det er der en god grund til, forklarer han i ’Go’ morgen Danmark’.

- Det er ligesom, hvis man vil finde ud af, om der er nogen, der kan bryde ind i ens hus, så kan man jo låse sig selv ude og prøve at tænke, hvordan man selv ville forsøge at komme ind.

I dag modtog syv danske undervisere Undervisningsprisen, som bliver uddelt af Uddannelses- og forskningsministeriet, og en af modtagerne er Jens Myrup Pedersen.

Jens Myrup Pedersen har været med til at starte uddannelsen i cyber- og computerteknologi på Aalborg Universitet, og så er han landstræner for det danske landshold i cybersikkerhed, der ved sidste års europamesterskab blev nummer fem.

Undervisning har været uvurderlig

En af de personer, som har haft Jens Myrup Pedersen som underviser, er Johannes Hellmers, der i dag arbejder som cybersikkerhedsingeniør.

Han beskriver sin tidligere underviser som enormt passioneret, aktiverende og som en, der altid har gang i en masse spændende projekter ved siden af.

Undervisningsprisen 2022

'Undervisningsprisen' er hyldest til undervisere på de videregående uddannelser, der blev uddelt første gang i 2020.   

Årets syv prismodtagere er:

- Bente Kiens, professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet

- Jens Myrup Pedersen, professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet

- Jeppe Moritz Led, lektor, datamatiker og softwareudvikling på Erhvervsakademi Sydvest i Esbjerg

- Kjeld Vindum, lektor i arkitektur på Det Kongelige Akademi

- Kresten Jacob Wium Petersen, lektor i organisation, ledelse og skibsoperation på Marstal Navigationsskole

- Rasmus Otvald Jensen, adjunkt, natur- og kulturformidling ved Professionshøjskolen UCN i Hjørring

- Sofia Rontini, lektor, engelsk og praktik ved UC Syd i Esbjerg

Johannes Hellmers havde et enkelt fag med Jens Myrup Pedersen på sin bachelor i Aalborg.

Faget fik ham til at satse på en fremtid inden for cybersikkerhed, og han flyttede efterfølgende til København for at tage sin kandidat, fortæller han:

- Det var det, der fik mig til at tro på, at jeg sagtens kan gå i den her retning. For det var klart ikke det sikre valg at rykke fra Aalborg, men jeg er utrolig glad for, at jeg gjorde det, og det skub skal du have tusind tak for.

Det har virkelig været uvurderligt

Johannes Hellmers, cybersikkerhedsingeniør

Jens Myrup Pedersens problemorienterede undervisning har ligefrem været afgørende for Johannes Hellmers' møde med arbejdsmarkedet efter kandidaten, forklarer han.

- Jeg kan se det nu i mit arbejdsliv, at jeg har lært at tage en meget svær problemstilling og selv finde ud af, hvad der skal til for at løse problemet, og det har virkelig været uvurderligt, siger Johannes Hellmers.

Studietur til Brasilien og Sydafrika

For Jens Myrup Pedersen handler det om at undervise de studerende ved at bruge rigtige problemstillinger.

Han har blandt andet haft studerende med til Brasilien og Sydafrika, hvor de har lavet projekter, der har gavnet nogle af verdens fattigste, forklarer han.

Og det er vigtigt at lade undervisningen tage udgangspunkt i rigtige problemstillinger, hvor de studerende gør en forskel og samtidig bruger deres faglighed og samarbejdsevner, forklarer han.

Vi har brug for at beskytte vores informationer

Jens Myrup Pedersen, professor i cybersikkerhed

- Undervisning handler rigtig meget om at skabe fællesskaber, hvor man lærer af hinanden, og hvor man løser problemer sammen – forhåbentlig også efter studiet.

For der er brug for eksperter i cybersikkerhed i samfundet, hvor vi slet ikke er godt nok beskyttet, mener han.

- Vi har brug for at beskytte vores informationer, vores data og vores systemer, og det er der rigtig meget brug for, for vi ser en stigning i hackerangreb både fra kriminelle grupper og fra andre stater, siger Jens Myrup Pedersen.

Se hele indslaget fra 'Go' morgen Danmark' med Jens Myrup Pedersen og Johannes Hellmers på TV 2 PLAY