Dagens overblik: Ukrainsk modoffensiv kan få spektakulære konsekvenser

Christiania har modvilligt accepteret aftale, som DF kalder "alt for gavmild". NASA's månemission mødte et bump på vejen, og regnvejret holder pause.

Med sommerens Tour de France-feber in mente bør det næsten nævnes, at de danske landshold til VM i cykling nu er udtaget. Som ventet skal hverken Tour-vinder Jonas Vingegaard eller de tidligere medaljetagere Mads Pedersen og Michael Valgren med til Australien, men det bliver nogle temmelig stærke hold alligevel på både herre- og kvindesiden.

Ikke mere sport. Velkommen til dagens overblik.

Ukrainsk modoffensiv i gang

Ukrainsk militær indledte i dag en længe ventet modoffensiv i den sydlige del af landet.

Det meddelte en talsperson for Ukraines sydlige kommando, Natalia Humeniuk. Hun berettede, at de offensive aktioner gik i forskellige retninger og omfattede Kherson-regionen.

Kherson har været under russisk kontrol stort set siden krigens start, men de seneste uger har der været forlydender om, at russerne muligvis var gået i en fælde. Det er for tidligt at sige, om der var noget om snakken, men der er ingen tvivl om, at den seneste udvikling er bemærkelsesværdig.

- Det, der sker lige nu, kan få virkelig spektakulære konsekvenser for krigen, lyder det fra TV 2s korrespondent i Ukraine Rasmus Tantholdt.

Der skal bygges alment på Christiania

15.000 kvadratmeter af Christiania skal bebygges med almene boliger. Det ligger fast, efter at fristadens beboere i nat takkede ja til regeringens udspil.

Eller ”takkede” er måske så meget sagt – ifølge talsperson Hulda Mader var det ”med armen om på ryggen”, at beboerne sagde ja til tilbuddet.

Mens aftalen var en bitter pille at sluge for christianitterne, er Dansk Folkeparti omvendt forarget over, at aftalen er "alt for gavmild" over for fristadens cirka 700 voksne indbyggere og deres 150 børn.

For at få aftalen til at glide nemmere ned følger der nemlig en mulighed for, at christianitterne kan købe dele af området for 67 millioner kroner i statsgaranterede lån.

Et bump på vejen mod Månen

Det skulle have været et kæmpe spring for NASA, men der kom et lille bump på vejen.

Efter 50 år uden mennesker på Månen havde den amerikanske rumfartsadministration i dag gjort klar til opsendelse af rummissionen Artemis 1.

Der var ganske vist ikke mennesker ombord, men en succesfuld mission vil føre til Artemis 2, som skal bane vejen for Artemis 3, der skal bringe mennesker til Månen.

Artemis 1 kom dog ikke afsted i dag på grund af tekniske problemer. Der gøres efter planen et nyt forsøg på fredag.

Udsigt til 14 dages tørvejr

Efter en weekend hvor skyerne konstant opførte sig truende, når de ikke ligefrem overøsede visse danske byer, kan vi nu med sindsro slå paraplyerne ned og gemme regntøjet væk for en lang stund.

Ifølge TV 2 VEJR kan vi nemlig se frem til to uger med nærmest ingen regn. Så må man selv vurdere, om det er godt eller skidt, men i hvert fald ser Danmark ud til at blive et af de tørreste områder i Europa det næste stykke tid.

Hvis prognoserne holder, falder der 1 til 3 millimeter nedbør de næste 14 dage, hvis der overhovedet falder noget.

DF kræver loft over pensionsalderen

Den stigende pensionsalder skal stoppe ved 70 år.

Det mener Dansk Folkeparti, og hvis ikke der er politisk opbakning til forslaget, vil partiet forlade velfærdsforliget, lyder truslen fra formand Morten Messerschmidt.

Ifølge velforligsforliget fra 2006 skal pensionsalderen forhøjes hvert femte år, i takt med at levealderen stiger, hvis der stadig er flertal for det.

Og det er der på trods af DF's trusler. Det bekræfter alle øvrige partier i velfærdsforliget over for TV 2. DF's idé er ikke alene dårlig, den er også useriøs, lyder den radikale dom.