Dagens overblik

Dagens overblik: Flertal lægger loft på huslejestigninger

Vigtige medarbejdere flygter fra ukrainsk atomkraftværk, mens københavnsk gade er kåret som en af de mest cool.

Fredagen har budt på varslinger om skybrud for store dele af landet. I Kina forholder det sig noget anderledes.

Her truer landets værste tørke med at ramme ikke kun det kinesiske, men hele det globale marked. Mere om det i dagens overblik.

Velkommen til.

Politisk flertal lægger loft på huslejestigninger

Regeringen, SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten er blevet enige om en aftale, der lægger et loft på fire procent over de næste to år på huslejestigninger i private lejeboliger.

Ifølge indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) sikrer aftalen ”ro i maven” hos op mod 160.000 lejere, der ellers risikerede at blive hårdt ramt af de stigende huslejepriser.

Dog kan han ikke garantere, at aftalen bliver vedtaget i Folketinget før et valg. Aftalen skal hastebehandles, så den kan træde i kraft 1. januar 2023.

Eksperter kalder kommissions anbefaling om tørklædefri skole for amatøragtig

Regeringens kommission for den glemte kvindekamp har i denne uge anbefalet at forbyde tørklæder i grundskolen.

Fredag kritiserer flere eksperter dog udspillet. Blandt andet mener forsker i religiøse minoriteter, at forslaget – og kommissionen i sig selv - mangler den nødvendige faglighed og kompetence.

Det kritiseres desuden, at udspillet blot fylder 18 sider, mens det har taget fem måneder at lave.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) svarer dog hårdt tilbage og afviser blankt ekspertkritikken. Der er brug for færre analyser og mere konkret erfaring, mener han.

Kinas tørke kan få alvorlige konsekvenser for verden

Kina er i øjeblikket ramt af den værste tørke, der nogensinde er registreret, og det kan ifølge eksperter få store globale konsekvenser i de kommende år.

Blandt andet kan det blive katastrofalt, hvis den kinesiske høst slår fejl, for det kan betyde, at statsejede kinesiske virksomheder begynder at støvsuge verdensmarkedet for hvede, majs og ris.

Det vil unægtelig presse fødevarepriserne endnu mere op, lyder det fra eksperter.

Vigtige medarbejdere flygter fra omstridt atomkraftværk i Ukraine

Både i Ukraine og i udlandet er der stor bekymring over sikkerheden på det store russisk besatte atomkraftværk Zaporizjzja.

Værket, der er Europas største af sin slags, blev besat af russiske tropper i marts.

Den faste, ukrainske medarbejderstab har imidlertid fortsat sit arbejde – under skarp russisk bevogtning - og har stået for værkets drift og sikkerhed.

Men det er begyndt at ændre sig, og dermed kan der opstå en ny trussel mod sikkerheden på værket.

Gade i København er kåret som en af de mest cool i verden

Hvis du befinder dig omkring kommunegrænsen mellem Frederiksberg og Vesterbro i København og tager en slentretur ned ad Værnedamsvej, vil du på befinde dig på en af de mest cool gader.

Sådan lyder det i hvert fald hos mediet Time Out, der netop har placeret Værnedamsvej som nummer fem over de mest cool gader i verden lige nu.

Ifølge mediet har gaden været cool i årevis, og den udgør en slags ”mini-Paris” med vin- og ostebutikker, friske blomster og endda en fransk skole (Prins Henriks Skole, red.).

***