GO'

Daniel Rye om sin gidseltagers dom: - Han har ikke noget håb

Daniel Ryes gidseltager El Shafee Elsheikh blev fredag idømt fængsel på livstid for gidseltagning med døden til følge.

Det tidligere gidsel Daniel Rye var fredag med i retten, hvor hans tidligere gidseltager El Shafee Elsheikh skulle modtage sin endelige straf.

Straffen lød på otte gange livstid, og El Shafee Elsheikh, der er jævnaldrende med Daniel Rye, har derfor ikke mulighed for at blive løsladt igen.

- Han kommer ikke til at se natur igen. Han kommer ikke til at se en horisontlinje. Han kommer til at have en time om dagen, hvor han fra en betonkasse kan se op i himlen, om der er gråt eller blåt, fortæller Daniel Rye i ’Go’ morgen Danmark’.

Det var en følelse af retfærdighed

Daniel Rye, fotograf

Med til strafudmålingen havde Daniel Rye sine forældre og lillesøster, og i salen sad også pårørende til de gidsler, som ikke kom hjem igen - heriblandt den amerikanske journalist James Foleys familie.

Og det gjorde indtryk.

- Det var en følelse af retfærdighed, fordi han har været med til at tvinge alle de her mange mennesker og deres forældre ind i et helvede, der aldrig nogensinde forlader dem. Det kommer de til at lægge sig selv i graven med, lyder det fra Daniel Rye.

Kronvidne i retssagen

Retssagen mod den britiske statsborger El Shafee Elsheikh begyndte i marts, og i april blev han dømt skyldig i gidseltagning med dødelig udgang og planlagt drab.

El Shafee Elsheikh var en del af den berygtede IS-gidseltagergruppe ‘The Beatles’, som også bestod af Alexanda Kotey, der blev idømt livstid ved retten i april, Mohammed Emwazi, der blev dræbt i Syrien i 2015 og Aine Davis, der blev anholdt af britisk politi 11. august.

Daniel Rye sad som gidsel i Syrien i 398 dage, og han var det sidste gidsel, der blev frigivet.

Derfor har den danske fotograf også været et af kronvidnerne i retssagen, som nu har fået sin afslutning.

Hans liv kommer til at eksistere i stilhed

Daniel Rye, fotograf

I april var Daniel Rye flere gange i USA og vidne mod El Shafee Elsheikh, og det har været en god oplevelse for den i dag 33-årige fotograf. Under sit vidnesbyrd sad han bag en skærm, så han kunne selv vælge, om han ville se sin tidligere gidseltager imens.

- Det gjorde, at jeg følte, at jeg var en lillebitte smule mere i kontrol, end hvis vi havde direkte udsyn til hinanden, forklarer han.

Uudholdelig stilhed

Gennem retssagen har El Shafee Elsheikh både båret briller og maske, og Daniel Rye har ikke haft en opfattelse af, at hans tidligere gidseltager ønskede øjenkontakt eller angrede sine handlinger.

Handlinger, som dommeren ifølge BBC beskrev som "rædselsvækkende, barbariske, brutale og kriminelle".

Så da Daniel Rye fik muligheden for at sige noget en sidste gang til strafudmålingen fredag, valgte han at tale om stilhed i stedet for at skælde ud.

- Når man pludselig sidder i stilheden og ikke kan holde den ud, fordi man er bange eller frygter noget. Det at vide, at hans liv kommer til at eksistere i stilhed, tænkte jeg, kunne være en måde at placere mig i hans bevidsthed på, forklarer han.

Han er jo min værste fjende

Daniel Rye, fotograf

For Daniel Rye kender til den stilhed og isolation, som venter El Shafee Elsheikh.

Men med en undtagelse.

- Det, jeg har oplevet i Syrien, ønsker jeg ikke for min værste fjende. Og han er jo min værste fjende, men jeg tror ikke, man én til én kan sammenligne det. Jeg havde jo hele tiden et håb, men det har han ikke, siger Daniel Rye i ‘Go’ morgen Danmark’.

Der er ikke sat punktum

For Daniel Rye betyder afslutningen på retssagen ikke, at der nu er sat punktum.

Selvom hans liv også handler om en masse andet, så vil han ikke lægge minderne om tiden i Syrien bag sig.

- Som dommeren også sluttede hele sagen af med at sige: ”Det her må vi ikke bare glemme”. Det er en stor del af mit liv, og jeg kommer til at fortælle mine børn om det, og jeg bliver ved med at fortælle historien, lyder det.

Lige nu skriver han en bog om tiden efter, han kom hjem til Danmark, han har holdt omkring 500 foredrag, og så prioriterer han at holde kontakten til sine medgidslers familier.

Det er vigtigt for ham på flere parametre, forklarer Daniel Rye:

- Det er nok for at minde mig selv om, at det ikke var en drøm, men også for at hjælpe dem med at anerkende deres smerte og sorg. Når støvet har lagt sig, og alle kameralinserne peger den anden vej, sidder de stadig med tabet af deres eneste datter eller eneste søn.

Se hele interviewet med Daniel Rye i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY