Rusland invaderer Ukraine

Ukrainsk beredskab i gasmasker og dragter øver sig på atomkatastrofe

Redningsarbejdere simulerer radioaktivt udslip og spuler hinanden, mens højtstående embedsmænd kigger på. Fotografer var inviteret med.

Frygten for en atomkatastrofe på Zaporizjzja-kraftværket bevæger sig i disse dage fra hypotetiske bekymringer til ganske konkrete handlinger.

Torsdag besøger FN’s generalsekretær, António Guterres, nemlig den ukrainske præsident i Ukraine, hvor sikkerhedssituationen ved værket er blandt de vigtigste dagsordener.

Og onsdag afholdt ukrainsk beredskab øvelser, hvor de forberedte sig på en reel atomkatastrofe.

Landets energiminister, Herman Halushchenko, deltog, og flere medier var inviteret. Heriblandt BBC, der tog imod invitationen, selvom der ingen information var om, hvor turen gik hen.

- Det er ikke just klogt at tiltrække for meget opmærksomhed på en ministers tilstedeværelse, når man bliver invaderet af et andet land, skriver James Waterhouse, der var BBC’s udsendte.

Rusland truer med at lukke værket

De seneste uger har der været kraftig beskydning på og omkring atomkraftværket Zaporizjzja, der er Europas største af sin slags, og som ligger nær byen Enerhodar.

Rusland har siden marts kontrolleret værket, der stadig drives af ukrainske teknikere, og de to lande har skiftevis givet hinanden skylden for angrebene.

I skrivende stund lyder det fra det Ruslands forsvarsministerium, at de lukker værket, hvis ikke ukrainske styrker indstiller sine granater mod det.

I den russiske advarsel hedder det, at der er risiko for en menneskeskabt atomkatastrofe.

Og ifølge Igor Kirillov, der leder Ruslands forsvarsstyrker inden for radioaktiv, kemisk og biologisk krigsførelse, er værkets backup-system blevet beskadiget af angreb.

Kirillov siger derudover, at der vil blive spredt radioaktivt materiale til Tyskland, Polen og Slovakiet, hvis en ulykke bliver en realitet.

Allerede 6. august advarede FN's atomchef, Rafael Grossi, om en "reel risiko for en atomkatastrofe".

Fløj i helikopter ti meter over jorden

BBC-journalisten James Waterhouse skriver, at han sammen med andre journalister steg ombord på en helikopter i hovedstaden Kyiv uden at vide, hvor turen gik hen.

Her blev passagerne tilbudt tabletter mod kvalme, fordi piloten af sikkerhedshensyn skulle holde helikopteren omkring ti meter over jorden og fra tid til anden måtte manøvrere sig forbi diverse elledninger.

- Vi ender på et supermarkedets parkeringsplads, hvor beredskabspersonale er klædt i gule beskyttelsesdragter og øver sig i at rense og rengøre i tilfælde af radioaktivt udslip, skriver han.

Som en del af øvelserne iførte ukrainske førstehjælpere sig fuldt beskyttelsesudstyr og behandlede derefter en mand, der udgav sig for at være et offer.

Holdet udførte en strålingsscanning, lagde manden på en båre, spulede ham, pakkede ham ind i et varmetæppe og fik ham over i en ambulance.

Herefter blev redningsarbejderne selv tjekket for stråling og derefter spulet. Til sidst skulle de kassere deres udstyr.

Det skriver Reuters, der også var til stede under øvelsen.

Øvelserne i Ukraine Video: Emil Eire Frerk Olsen

Beredskabet var samtidig overvåget af af højtstående embedsmænd, som skulle vurdere, hvor klar man er på en eventuel katastrofe, skriver BBC-journalisten.

Energiministeren, Herman Halushchenko, sagde til de fremmødte journalister, at Ukraine ”selvfølgelig er bekymrede”.

- Situationen ændrede sig dramatisk, da russerne begyndte at beskyde området 5. august, lød det fra Halushchenko.

Ifølge de ukrainske myndigheder vil øvelserne blive gentaget.

Adgang til FN-inspektører

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har ad flere omgange fordømt russerne for det, han kalder "atomterror" ved Zaporizjzja-kraftværket.

Han har også opfordret det internationale samfund til at reagere stærkere på det, han utvivlsomt kategoriserer som russiske angreb.

Både Ukraine og Rusland har ifølge Reuters sagt, at de er interesserede i at få inspektører fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) ind på kraftværket. Agenturet, der har hovedsæde i Wien, er FN's atomvagthund.

IAEA-chefen Rafael Grossi har også sagt, at han er klar til at lede en mission.