Radikale dumper S-forslag som det rene "valgflæsk"

Socialdemokratiet vil lægge et midlertidigt loft over, hvor meget private udlejere må lade huslejerne stige.

De Radikale kalder Socialdemokratiets forslag om at lægge et midlertidigt loft på huslejestigninger for valgflæsk.

Susan Kronborg, der er radikal boligordfører, er torsdag til forhandlinger hos indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

- Det er meget sympatisk, at man ønsker at hjælpe. Men vi synes ikke, at det skal være valgflæsk, eller at udlejerne skal betale for, at Socialdemokratiet på den måde kommer med valgløfter, siger hun.

- Vi vil ikke være med til, at skatteyderne betaler for socialdemokratisk valgflæsk.

Regeringen foreslår, at der for en tid lægges et loft over, hvor meget private udlejere må lade huslejerne stige.

Udlejere har nemlig ifølge lejeloven lov til at lade huslejen følge inflationen, som i øjeblikket er den højeste i 39 år.

Vil lade loftet få tilbagevirkende kraft

Regeringen vil også lade loftet gælde for de kontrakter, som allerede er indgået mellem udlejere og lejere.

- Vi vil gerne være med til at finde på løsninger, der ikke har ekspropriationslignende karakter, for det er at gribe ind i aftaler, der allerede er indgået, siger Susan Kronborg.

Hos de to andre støttepartier, SF og Enhedslisten, er forslaget blevet taget langt mere positivt imod.

- Det er jo noget, vi selv havde foreslået i SF, så vi er rigtig glade for, at regeringen mener det samme, siger Lisbeth Bech Nielsen, SF's finansordfører, inden mødet i Indenrigs- og Boligministeriet.

Venstre: Regeringen har for travlt

Christian Rabjerg Madsen gentager flere gange inden forhandlingerne, at regeringen ønsker at stille sig "på lejernes side".

- Jeg vil håbe, at vi kan komme til at stå i en situation, hvor udlejere også viser så meget samfundssind, at vi ikke kommer til at se meget store huslejestigninger. Men risikoen er der, og det er derfor, at vi skal hjælpe, siger ministeren.

Det er blot få dage siden, at regeringen første gang præsenterede sit forslag om at lægge et loft over, hvor meget private udlejere må lade huslejerne stige. Regeringen lægger ikke skjul på, at den har travlt med at lande en aftale.

Men Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, synes, at regeringen har alt for travlt.

Det siger han efter mødet.

- Vi ser med stor alvor på, at det skal gå så stærkt, og det er jo ikke første gang, at vi har set ting gå så stærkt i dansk politik, at det medfører store katastrofer, siger Troels Lund Poulsen.

Han henviser til minksagen, hvor alle landets mink blev aflivet, uden at der var lovhjemmel.

- Vi er interesserede i, om vi kan nå hinanden, men der er en lang række spørgsmål, som vi bliver nødt til at have afklaret inden, siger finansordføreren.

Han afviser at give sit eget bud på, hvordan lejerne skal hjælpes.