Dagens overblik

Dagens overblik: Støjberg udfordrer Mette Frederiksen på hendes hjemmebane

De politiske dueller står i kø, elpriserne slår rekord, og en ny coronavaccine er godkendt i Storbritannien.

Der er udsigt til amoriner i luften blandt de konservative singler i USA.

I næste måned lanceres datingappen The Right Stuff, som kun er for konservative mænd og kvinder. For hvorfor egentlig date nogen, der har en anden politisk overbevisning end dig selv?

Velkommen til dagens overblik, hvor vi bevæger os væk fra romancen, men fortsætter i det politiske landskab.

Pape slår Ellemann i ny måling

For det er ikke kun de konservative i USA, der kan glæde sig over fremtidige udsigter. Også de konservative i Danmark klapper i hænderne.

Søren Pape Poulsen er nemlig klart den foretrukne blå statsministerkandidat.

Og ikke kun i de konservative rækker. Det viser en ny Megafon-måling, der er foretaget for TV 2 og Politiken, efter at Det Konservative Folkepartis formand mandag meldte sig på banen som statsministerkandidat i blå blok, hvor også Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har meldt sit kandidatur.

Men der er faktisk ikke et eneste partis vælgere, der hellere vil have Ellemann end Pape – ikke engang Venstres egne.

Papes forspring er til at få øje på: 53 procent af de adspurgte foretrækker Pape, hvis de skal vælge imellem de to borgerlige kandidater. Det er mere end dobbelt så mange, som peger på Ellemann, mens de sidste 24 procent af de adspurgte ikke ved, hvem de foretrækker.

Elpriser når højeste niveau nogensinde

Når danskerne tænder lyset, fjernsynet og ovnen for at lave aftensmad onsdag aften, bliver det en ualmindelig dyr affære.

Prisen for el når nemlig sit højeste niveau målt i de 12 år, som det danske statslige selskab Energinet har data for.

I løbet af dagen ligger den gennemsnitlige pris for én kilowatttime på 4,1 kroner i hele landet. Men prisen svinger i løbet af dagen, og mellem klokken 19 og 20 kommer den helt op på 5,5 kroner. Dertil kommer afgifter, gebyrer og moms oven i beløbet, så prisen for forbrugeren i virkeligheden ender mellem cirka 8 og 9 kroner.

Krig, tørke og vindstille vejr er nogle af forklaringerne på de høje priser.

Støjberg udfordrer Mette Frederiksen

Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, stiller op i Nordjylland ved det kommende Folketingsvalg.

Det fremgår af en opdateret liste på partiets hjemmeside med over 30 folketingskandidater, der sammen med Inger Støjberg skal sende partiet Danmarksdemokraterne ind i Folketinget.

Dermed stiller Støjberg op til valg i samme landsdel, som ved sidste valg skaffede statsminister Mette Frederiksen (S) en plads i Folketinget.

Blandt de andre kandidater i det nystiftede parti finder man flere store politiske profiler, der allerede sidder i Folketinget. Det gælder blandt andet Søren Espersen, Jens Henrik Thulesen Dahl og Hans Kristian Skibby, der alle har fået gode personlige valg for Dansk Folkeparti.

Angreb på Krim giver grumme udsigter for russerne

De ukrainske styrker har den seneste uges tid haft medvind på slagmarken i det sydlige Ukraine.

Tirsdag blev et ammunitionslager og en transformerstation på den russiskbesatte Krim-halvø ramt af eksplosioner. Angrebet kommer præcis en uge efter, at flere store eksplosioner ramte en luftbase på Krim.

Senioranalytiker i Tænketanken Europa Jacob Kaarsbo har siden krigens begyndelse spået, at det ville blive umuligt for russerne at trække sig sejrrigt ud af Ukraine. Det holder han fast i efter den seneste tids angreb, som han mener er et bevis på ukrainernes strategi i forsøget på at generobre Kherson og Krim.

Storbritannien godkender ny vaccine

De britiske sundhedsmyndigheder har godkendt en ny vaccine mod den første Omikron-variant, den såkaldte BA.1.

Men vaccinen fra Moderna viser ifølge den britiske lægemiddelstyrelse (MHRA) ikke kun gode resultater på den første variant og den originale 2020-stamme.

Den har også vist en stærk immunrespons over for subvarianterne af Omikron BA.4 og BA.5, som er de varianter, der lige nu dominerer i Danmark.

I Storbritannien regner man med at kunne begynde at tilbyde vacciner til borgerne i starten af september. Men er det en god idé, at vaccinen godkendes til brug i Danmark? Det svarer professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet og medlem af Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg Camilla Foged på her.

***