GO'

12-årig sprang ud som dragqueen – i dag er hans liv forandret

Siden Jeppe Gammelby begyndte at optræde som dragqueenen ’Roberta’, er han blevet mindre genert og mere udadvendt.

For to år siden iførte Jeppe Gammelby sig for første gang kjole, makeup og stiletter foran rullende kameraer.

I DR-dokumentaren ’Danmarks yngste dragqueen’ kunne hele Danmark følge med i hans vej til dragqueen-karakteren ’Roberta’, og siden er det gået hurtigt for den 12-årige skoleelev.

Jeppe Gammelby har optrådt til en lang række shows, og han har været med i flere filmprojekter, og så har han fået en masse positive beskeder, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

- Jeg får virkelig mange henvendelser om, at folk føler sig inspireret. De synes, at det er fedt, at jeg tør gøre det her i en meget ung alder. Det er så fantastisk, og det er sådan en boblende følelse, man får, lyder det fra Jeppe Gammelby.

I LGBT+-miljøet har han fundet et stærkt fællesskab, hvor der er plads til alle, og lørdag skal han opleve sin første Pride-parade i København.

Jeg tager mig ikke rigtig af negative kommentarer

Jeppe Gammelby, skoleelev og dragqueen

Og så fylder de få negative kommentarer ikke så meget.

- Jeg tager mig ikke rigtig af negative kommentarer. Jeg blokerer folk, og så er der sådan set ikke mere i det, siger han.

Drømte om at blive prinsesse

Siden Jeppe Gammelby var lille, har han elsket at gå med kjole. Når han gik rundt i de store, flotte kjoler derhjemme, følte han sig glad og smuk.

Dengang var drømmen at blive prinsesse, men i dag er det drømmen om ’Roberta’, der er blevet til virkelighed.

’Roberta’ er en selvoptaget diva, der elsker at se sig selv i spejlet, mens Jeppe Gammelby er lidt mere stille og rolig.

Men, afbryder hans mor, Hanne Gammelby, under interviewet:

- De nærmer sig mere og mere hinanden. Jeppe er mere stille og hyggelig, hvor Roberta er lidt mere fremme i skoene.

- Hun er flabet, tilføjer hun.

Pavestolte forældre

Hanne Gammelby har de seneste år set, hvordan hendes søn er blomstret, både som ‘Roberta’ og som Jeppe.

- Vi er pavestolte, lyder det.

Jeppe Gammelbys mange optrædener er næsten blevet til et familieprojekt, hvor mormor hjælper med at sy kjoler, og hvor Hanne Gammelby og hendes mand kører ham rundt i hele landet.

Og det er ikke kun, fordi kufferten med kjoler, parykker og stiletter er besværlig at have med i toget, siger Hanne Gammelby.

Jeg er blevet meget mere åben nu

Jeppe Gammelby, skoleelev og dragqueen

For selvom familien næsten kun har fået positive kommentarer, tager de ikke toget, når ‘Roberta’ er med.

De vil nemlig altid have en bekymring for, om der kan ske Jeppe Gammelby noget, når han har kjole og makeup på, forklarer Hanne Gammelby i ‘Go’ morgen Danmark’.

Generelt gør hun og hendes mand sig mange tanker, og de følger tæt med på sociale medier og sætter grænser for både Jeppe Gammelby og ‘Roberta’.

- At komme ind og danse på en scene klokken tre om natten kommer han ikke til. Det må vente, til han er lidt ældre. Han er stadig et barn, og det er et voksenunivers. Så vi sorterer i det, og det må ikke blive for seksuelt, lyder det.

Mere udadvendt

Som ’Roberta har Jeppe Gammelby allerede optrådt til Aalborg Pride, og det var ”helt fantastisk”, fortæller han.

- Jeg havde aldrig optrådt for så mange mennesker før, og fordi det var Pride, var det udelukkende åbne mennesker.

Siden DR-dokumentaren kom ud, er han flere gange blevet stoppet på gaden, og de mange positive kommentarer til både ’Roberta’ og Jeppe Gammelby har givet selvtillid.

- Jeg er blevet meget mere åben nu. Jeg er ikke ligefrem genert mere, jeg er meget udadvendt nu, synes jeg i hvert fald selv.

Til Copenhagen Pride-paraden lørdag skal han 'bare' stå på tilskuerrækkerne og suge stemningen og oplevelsen til sig, og det glæder han sig til.

Se hele indslaget med Jeppe og Hanne Gammelby fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY