Dagens overblik

Dagens overblik: Ukraine får 11 milliarder kroner i støtte på konference

Det bliver sværere for danskerne at søge aktindsigt. En Brøndby-fan er blevet varetægtsfængslet, og samtlige danske 7-Eleven-butikker er genåbnet.

Sol og sommer præger det danske vejr i disse dage, men inden for i Folketinget trækker sorte skyer op.

Efter et møde i Granskningsudvalget afviste statsminister Mette Frederiksen (S) nemlig at hjemsende embedsfolk. Statsministeren sagde blandt andet, at hun har tillid til sin departementschef, Barbara Bertelsen.

Med disse ord velkommen til dagens overblik, der fortsætter på Christiansborg, men et andet sted.

Danmark giver 820 millioner kroner i støtte til Ukraine

På en donorkonference med i alt 26 lande i København har Danmark lovet at give yderligere 820 millioner kroner i støtte til Ukraine.

Det krigshærgede land fik på konferencen støtte til krigen mod Rusland for i alt 1,5 milliarder euro. Det svarer til cirka 11 milliarder kroner.

Den russiske invasion har snart varet i et halvt år, og det danske bidrag på 110 millioner euro er tænkt som en langsigtet hjælp til det krigshærgede land. Pengene skal gå til våben og træning af soldater, og ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) er det "tredje fase" i støtten til Ukraine.

De mange danske millioner kroner skal være en tryghed for Ukraine, så landet under den langvarige krig kan se, at våbendonationerne fortsætter.

Konferencen blev indledt af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der holdt åbningstalen fra hovedstaden Kyiv via en videoforbindelse.

Aktindsigt bliver gjort sværere

Vi fortsætter i det politiske spor, hvor offentligt ansatte skal kunne føle sig trygge – både når de er på arbejde, og når de holder fri.

Derfor vil regeringen med et nyt lovforslag øge beskyttelsen af folk, der arbejder i det offentlige. Det gælder eksempelvis fængsels- og politibetjente samt kommunalmedarbejdere, der arbejder med udsatte borgere.

Konkret skal det ske ved at gøre det lettere for myndighederne at afvise aktindsigter, der opfattes som chikane.

Professor i forvaltningsret Michael Gøtze fra Københavns Universitet kalder over for TV 2 beslutningen for "en drastisk ændring".

Ifølge justitsminister Mattias Tesfaye (S) skal lovforslaget ikke ramme journalister eller forskere, der har krav på at få indsigt i den offentlige forvaltning, men derimod privatpersoner. Men professor Michael Gøtze er skeptisk, da lovteksten ifølge ham består af "elastiske paragraffer".

Statsminister Mette Frederiksen har ellers tidligere på sommeren bebudet, at det skulle være lettere for offentligheden at få aktindsigt via en revidering af offentlighedsloven.

USA får vaccine mod abekopper til at række længere

Antallet af smittede med abekopper har de seneste måneder været i kraftig stigning i både Europa og USA.

Sygdommen ses primært blandt homoseksuelle mænd, og på verdensplan er der mangel på vaccinedoser, da større risikogrupper skal vaccineres.

I USA har udfordringen medført, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har taget alternative metoder i brug.

For at få de enkelte vaccinedoser til at række længst muligt bliver vaccinenålen kun stukket ind i huden, og ikke halvanden centimeter ind i musklen, som ellers er kutyme.

Dermed bliver blot en femtedel af vaccinedosen brugt, hvilket gør, at USA får de resterende 400.000 doser til at række til omkring 2 millioner doser.

Brøndby-fan skal i fængsel

En fan af fodboldklubben Brøndby IF kan se frem til foreløbigt 20 dage i arresten.

Det sker på bagkant af Brøndbys nederlag til FC København i Superligaen, hvor en 25-årig mand efter kampen tiltvang sig et halstørklæde og fodboldtrøjer fra FCK-fans i S-toget.

Videoen blev optaget af en af medpassagererne og har efterfølgende bredt sig som en steppebrand på de sociale medier.

Manden blev som følge af et retsmøde varetægtsfængslet af en dommer indtil foreløbig 31. august. Brøndby-tilhængeren er ikke fængslet for røveri, men i stedet for ulovlig tvang.

Den 25-årige er uenig i kendelsen og overvejer nu, om han skal kære afgørelsen til Østre Landsret.

Danske 7-Eleven-butikker er genåbnet

Dagens overblik rundes af med en positiv historie for danskere med hang til at få stillet deres sult på farten.

I mere end tre en halv dag har det ikke været muligt at købe kioskvarer i langt de fleste danske 7-Eleven-butikker.

Men torsdag eftermiddag oplyser kæden, at driften langt om længe er blevet stabil, så danskerne igen kan købe pølsehorn og sodavand, inden de står på toget.

Mandag morgen blev samtlige af 7-Elevens 176 butikker herhjemme lammet, og det var ikke muligt for kædens medarbejdere at benytte kasserne eller tage imod betaling.

7-Eleven blev ramt af et såkaldt ransomware-angreb, hvor kriminelle har tiltvunget sig adgang til kædens netværk og låst systemerne. Butikskæden har samarbejdet med politiet og eksterne it-eksperter om at komme til bunds i sagen.