GO'

Sure bilister bader hende i sprinklervæske - nu håber cyklist på ny lov

Rikke Laursen droppede at starte et cykelhold for unge kvinder, da hun ikke mener, at det er forsvarligt.

Rikke Laursen bruger mange timer på de danske landeveje. Som motionscyklist og cykeltræner er hun på to hjul fire til fem gange om ugen.

Men det er ikke ufarligt, mener hun.

Omkring to gange om ugen er det ved at gå galt, fordi bilisterne bliver aggressive eller kommer for tæt på, oplever hun.

- Folk prøver med vilje at køre os ned. Aggressiviteten er skræmmende, siger hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Rikke Laursen håber derfor, at transportminister Trine Bramsens (S) nye forslag om et afstandskrav på halvanden meter mellem bilister og cyklister bliver vedtaget i Folketinget.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det vil give en kæmpe effekt. Det er noget, man vil blive bevidst om, når man kører bil, fordi man til forskel fra nu vil kunne få en bøde for det, siger hun.

Nye regler

Som det er i dag, skal bilister holde “tilstrækkelig afstand” til blandt andet cyklister ved overhaling, men den ukonkrete definition volder problemer, mener transportministeren.

Et afstandskrav på halvanden meter vil give klarere regler. Det har man blandt andet i lande som Tyskland, Frankrig og Spanien, lyder det fra Trine Bramsen.

Tidshorisonten for den mulige lovændring er endnu uvis, men Trine Bramsen håber, at regeringen i løbet af efteråret kan fremlægge en model, skriver DR Nyheder.

Foreningen FDM, der varetager bilisternes interesser, er dog skeptiske over for et konkret afstandskrav.

- Der er ikke afstandsmåler på en bil, så vi mener, at det bliver for svært at håndhæve reglen ude i virkeligheden, lyder det fra Torben Kudsk, afdelingschef i FDM.

Cykler med kamera

Rikke Laursen er ikke i tvivl om, at en skærpet lovgivning på området vil have en positiv effekt.

Hun har nydt sine cykelture i Spanien og flere gange ønsket, at Danmark havde samme regler.

Jeg arbejder tæt med politiet

Rikke Laursen, cyklist

Herhjemme oplever hun bilister, der i arrigskab bader hende i sprinklervæske, som de kører forbi, og lastbiler, der kører så tæt på, at lufttrykket får cykelholdets cykler til at vakle.

- Vi er nogle små, lette damer, så vi bliver kastet rundt i vinden, siger hun.

De mange oplevelser har fået Rikke Laursen til at droppe sit ønske om at starte et cykelhold for unge ned til 16 år, fordi hun ikke kan stå inde for sikkerheden, fortæller hun.

- Jeg har ikke lyst til at sende dem ud på landevejen, som det er nu, siger Rikke Laursen.

Det er jo en skændsel

Christian Grau, livsstilsekspert

Selv er hun begyndt at cykle med kamera, så hun kan dokumentere hændelserne og sende bevismaterialet til politiet, når der opstår farlige situationer. Lige nu har hun en verserende sag om sprinklervæske, fortæller hun.

- Jeg arbejder tæt med politiet. Men jeg håber, at et afstandskrav vil gøre folk bevidste om problemet, så jeg ikke behøver anmelde noget, fordi de forstår, at de bringer vores liv i fare, lyder det fra Rikke Laursen.

Brede lycrahold

Livsstilsekspert og bilentusiast Christian Grau er enig med Rikke Laursen i, at bilisternes adfærd er forrykt.

- Det er jo en skændsel. Det er respektløst af bilisterne at køre så tæt på. Men når det er sagt, tror jeg ikke, at lovgivning vil gøre en forskel. Det er svært for bilisterne at udmåle, og de idioter, der er ude på at chikanere, fanger man nok alligevel ikke på den måde, siger han i ‘Go’ morgen Danmark’.

Christian Grau ser dog afstandskravet som “endnu en ting, man kan gå og slå hinanden i hovedet med” i trafikken.

- Det er klart, at hvis der har været kontakt, og nogen er røget i asfalten, kan man sagtens konstatere, at der ikke var halvanden meters afstand, men så er der jo også allerede en sag, siger han.

Afstemning

Er det en god idé at indføre et afstandskrav på halvanden meter til cyklister?

Derudover kan det også skabe problemer at holde den fornødne afstand, da nogle lycrahold “kan være lidt brede i det” og nærmest tvinger bilister over i modsatte fortov i forsøget på at overholde afstandskravet, lyder det fra Christian Grau.

I stedet for at indføre et afstandskrav bør bilister og cyklister kigge indad og gøre mere for at give plads til hinanden på vejene, mener han.

Se hele interviewet med Rikke Laursen og Christian Grau i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY