Skyderi i Fields

Hun blev opereret seks gange efter skyderi i Fields – nu møder hun sin redningsmand

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

TV 2 Lorry var med, da de to fremmede mødte hinanden igen for første gang efter skyderiet i shoppingcenteret.

Anja Rune lå på gulvet ved foden af rulletrappen i Fields først på aftenen 3. juli.

Hun var ramt af skud to steder – i låret og i skulderen.

Jeg siger, at "mor er skudt, mor kan ikke rejse sig, du skal løbe ud med nogle voksne og få fat på far"

Anja Rune, skudoffer

Hun havde lagt sin cardigan, så den dækkede dele af hendes ansigt.

Hun kunne se lidt, hvis hun kiggede op, og hendes mund var fri, så hun kunne trække vejret.

Når Anja Rune så op, kunne hun se hans støvle, ben, bukser og hænderne, der holdt om et våben. Den formodede gerningsmand stod lige ved siden af hende. Han stod på hendes hår.

- Jeg tænkte, at nu tramper han mig i hovedet, og jeg prøver stadig at trække vejret og håber, at han går, siger Anja Rune til TV 2 Lorry.

Så gik han.

Anja Rune vidste stadig ikke, hvor hendes 13-årige datter var. De skulle have været til koncert med Harry Styles i Royal Arena nogle få hundrede meter fra Fields den søndag aften.

Kunne acceptere at dø

Ikke langt derfra befandt Snorri Trastarson sig, som TV 2 Lorry også har mødt. Han arbejder som driftsleder i KFC Danmark og var på arbejde i centeret den aften, da forventningen var, at der ville blive travlt i forbindelse med koncerten.

Han havde hjulpet flere personer ind i køkkenet på restauranten, hvor han også selv havde gemt sig.

- Alle mennesker har været dødsens stille – ingen ville sige noget, ingen ville skabe opmærksomhed, bare vente på politiet, siger han.

Gerningsmanden blev anholdt. Og Anja Rune råbte på sin datter, der svarede, at hun var okay.

Datteren lå i noget, som Anja Rune beskriver som en "bunke" af mennesker.

- Jeg siger, at "mor er skudt, mor kan ikke rejse sig, du skal løbe ud med nogle voksne og få fat på far", fortæller Anja Rune.

Datteren forlod shoppingcenteret med to andre kvinder, der også befandt sig i "bunken".

- Jeg tænkte, at hvis jeg dør nu, er det ikke okay, men jeg kunne acceptere det, fordi mit barn var kommet ud, fortæller Anja Rune.

Holder hende ved bevidsthed

Inde fra restauranten besluttede Snorri Trastarson sig sammen med en anden for at gå ud og "tjekke situationen". Han fortæller, at han så Anja Rune, og at to personer allerede var ved at hjælpe hende.

De to så, at han havde et bælte på og bad om at få det, så de kunne lægge en interimistisk årepresse, da Anja Rune blødte kraftigt fra sit lår.

Beredskabet kom ind, og sammen med de civile hjælpere, heriblandt Snorri Trastarson, bar de Anja Rune ind i en tøjforretning. Beredskabet bad tre andre civile om at gå, men Snorri Trastarson skulle blive ved med at tale med den blødende kvinde, så hun ikke gled ud af bevidsthed.

- Så begynder han at snakke om chokoladekager, og chokoladekager vi skal lave sammen. Han holder mig ved bevidsthed og slår mig på kinderne, hver gang jeg lige døser hen, siger Anja Rune.

Snorri Trastarson husker også situationen og samtalen om de forskellige kager.

- Er det bedre med hasselnødder eller mandler i chokoladekage? Er hindbærtærte eller jordbærtærte bedre? Hver gang hun ikke svarer, tror jeg, at hun er ved at miste bevidstheden, lyder det fra ham.

Først tilså redderne skudsåret i låret og så i skulderen, hvor projektilet havde ødelagt Anja Runes ene skulderblad og brækket flere ribben. Hun skreg af smerte, da hun blev lagt på en båre, fortæller Snorri Trastarson.

- Jeg holder hende stadig i hånden og taler stadig med hende. Jeg prøver at fortælle hende, at vi er på vej ud, snart i sikkerhed. Mens jeg gjorde det, føltes det som en halv evighed, siger han.

- Vi vil for altid være bundet sammen

TV 2 Lorry var til stede, da Snorri Trastarson og Anja Rune mødte hinanden igen. Det skete, efter at Anja Rune havde været indlagt og opereret seks gange.

Første gang de så hinanden efter den skæbnesvangre aften, krammede de. Efterfølgende talte de episoden igennem.

- At ligge der og høre folk, og at der ikke er nogen, der gør noget, får en til at føle sig virkelig ligegyldig. Du kom som en engel, siger Anja Rune.

Vi vil altid være bundet sammen for det her, det ved du godt, ikke?

Anja Rune

- Jeg gjorde det, jeg kunne, siger Snorri Trastarson.

- Du reddede mig. Det er jeg, min familie, min mand og tre børn, dig evigt taknemmelige for. Vi vil altid være bundet sammen for det her, det ved du godt, ikke? siger Anja Rune.

Snorri Trastarson tog Anja Runes hånd og gav den et kys.

- Jo, siger han.

Anja Rune havde sørget for chokoladekage til deres gensyn.