518 piger

- Jeg fik delt et nøgenbillede på en hjemmeside

Intime billeder, brudt tillid og svære snakke: Unge danskere fortæller om digitale krænkelser, og it-ekspert giver dem råd.

Nøgenbilleder, der bliver delt mod kvinders ønske. Hackere. Afpresning. Identitetstyveri.

Sager om digitale krænkelser er eksploderet de seneste år, og en undersøgelse lavet af Norstat i 2021 viser, at hver femte voksne dansker er blevet krænket digitalt.

Og selvom man gør sit bedste, kan det være svært at beskytte sig imod overgreb på nettet. Det fortæller it-ekspert David Guldager, som samtidig siger, at nogle helt simple forholdsregler kan gøre en stor forskel.

TV 2 har talt med fem unge danskere om deres oplevelser på nettet, og om hvordan de beskytter sig mod digitale krænkelser. David Guldager giver dem gode råd undervejs.

Fik delt billede uden tørklæde

Sara Ammar Al-gharawi er 18 år, skal starte i 3. g og bor i Nærum.

Har du haft ubehagelige oplevelser på nettet?

- Engang sendte jeg et billede til en veninde, hvor jeg ikke havde tørklæde på. Hun tog et screenshot og brugte det som profilbillede på Facebook. Det var ret grænseoverskridende, og jeg blev faktisk såret. For jeg har jo taget et valg om at gå med tørklæde, og det blev ikke respekteret.

Hvad gjorde du?

- Jeg skrev en ret alvorlig besked til hende, og hun tog det ned med det samme. Det var nok ment i joke, men det føltes krænkende.

Hvad gør du for at passe på dig selv på nettet?

- Min Instagram er kun for venner, og jeg deler nærmest intet på Facebook. Og så tænker jeg over, hvilke billeder jeg sender i private beskeder. Man ved jo aldrig, om der kan blive taget screenshots eller optaget videoer.

Taler du med dine venner om sådan noget?

- Ja. Det gør jeg. Og også min familie.

Er der noget, du kunne gøre bedre?

- Ja, jeg kunne nok tænke mere over mine koder. Dem er jeg ikke så påpasselig med.

It-ekspertens gode råd: David Guldager kalder Sara Ammar Al-gharawis situation for en klassikker.

- Hun er bevidst om, hvordan man socialt begår sig på nettet, men hun gør ikke det store tekniske for at beskytte sig selv. Det er usmart, for hackere er altså også fremmede, der kommer ind fra højre og overtager din profil. Jeg vil anbefale hende at få totrinsbekræftelse på de tjenester, hun bruger mest.

Blev lagt nøgen på hjemmeside

Christina Leonora Krenchel er 23 år og kommer fra Aalborg. I dag bor hun i København og arbejder fuldtid i Tivoli.

Har du haft ubehagelige oplevelser på nettet?

- Da jeg var helt ung, oplevede jeg at få delt et billede, hvor jeg ikke havde noget tøj på. Jeg havde sendt et nøgenbillede til en fyr, som havde lagt det på en hjemmeside, og jeg fandt ud af det, fordi han sendte linket til mig.

- Jeg skammede mig meget, så jeg sagde det ikke til mine forældre. De skulle ikke vide, at deres lille pige sendte den slags. Men jeg havde mange frustrationer og anede ikke, hvad jeg skulle gøre. Heldigvis skete der ikke andet, end at det lå der.

Tænker du over, hvordan du beskytter dig mod den slags i dag?

- Jeg har hemmelig adresse, hemmeligt telefonnummer og deler udelukkende billeder med folk, jeg stoler på. Som ung pige der bor alene, føler man sig nok lidt ekstra udsat.

- Jeg synes, at man har ret til at sende nudes, og det kan jeg godt finde på. Men kun til folk, jeg stoler på og kun over Snapchat, hvor de forsvinder igen, og hvor man kan se, hvis der bliver taget screenshots.

- Faktisk har jeg ikke engang sådan nogle billeder liggende på min telefon. De ligger i en mappe, hvor det kun er mig, der kan tilgå det med en kode. Der gemmer jeg de gyldne billeder. Ingen andre steder.

It-ekspertens gode råd: David Guldager er tilfreds med Christina Leonora Krenchels håndtering af sin sikkerhed.

- Hun gør lige det ekstra. Det er en rigtig god idé at have intime billeder i en mappe med kode. Så gør det mindre, hvis man bliver hacket.

Det kan være svært at sige fra

Kristian Tang Møller er 21 år, kommer fra Djursland og bor i dag i København.

Har du oplevet noget ubehagelig på nettet?

- Jeg har oplevet, at jeg blev fotograferet i situationer, jeg ikke synes, var fede. Det var til en fest, hvor jeg var fuld og opførte mig lidt uden for rammen. Det har man ikke lyst til, at hele verden ser.

Mange kvinder frygter jo at få delt nøgenbilleder og blive hacket og den slags. Har du den frygt?

- Nej, det har jeg faktisk ikke. Men jeg tænker over, hvordan jeg håndterer billeder, jeg selv har fået fra tidligere kærester. Dem kunne jeg aldrig drømme om at dele eller vise til nogen.

- Men jeg har mange veninder, der har fået delt billeder. En enkelt gang har jeg også bedt nogle drenge om at slette billeder af en veninde, men jeg ved jo ikke, om de gjorde det.

Er det svært at bede andre drenge om at stoppe med at dele billeder?

- Ja, det er det faktisk. For det meste har jeg ikke sagt noget eller kun sagt meget lidt. Man er nok bange for at ødelægge den gode stemning. For nogle drenge er bare ligeglade med piger.

- Men det er min opfattelse, at der bliver flere, som ikke synes, det er så fedt igen.

It-ekspertens gode råd: David Guldager bliver både bekymret for, at drenge tænker mindre på sikkerhed på nettet end piger, og at de ikke kan tale sammen og sige fra.

- Der er jo andet end nøgenbilleder, der kan ødelægge ens tilværelse. Man kan få lækket andet kompromitterende materiale som chatbeskeder eller andre typer billeder.

Har kun billeder, som hele verden må se

Mille, 16 år, arbejder fuldtid og bor i København.

Hvordan passer du på dig selv på nettet?

- Jeg er nok nået til den sørgelige erkendelse, at jeg ikke deler noget, som jeg ikke kan klare, at hele verden kan se. Det gælder også billeder, jeg sender privat til folk. Det er for usikkert.

Hvorfor er det sørgeligt?

- Det er mit ansigt, det er min krop, det er mine billeder. Jeg har ret til at bruge dem til, hvad jeg vil. Så det er ærgerligt, at man ikke trygt kan dele det, man vil, fordi andre har behov for at krænke.

Taler du med dine venner om den slags?

- Ja, vi taler meget om det i min vennegruppe. Og vi spørger for det meste, inden vi lægger billeder op. Især hvis det er fra stranden, hvor man ikke har så meget tøj på eller sådan noget.

- Og hvis nogen har lagt et billede op af mig, jeg ikke kan lide, så beder jeg dem bare stille og roligt om at tage det ned, og så gør de det.

Du bliver ikke bange for at ødelægge den gode stemning?

- Slet ikke. Vi er enige om, at det er helt fair, at man beder hinanden om at tage billeder ned. Så jeg går faktisk ikke og er bange for sådan noget i det daglige.

It-ekspertens gode råd: David Guldager er nogenlunde tilfreds med Milles strategi.

- Det er jo klogt nok at tænke, at hvis du ikke har noget liggende, der kan ramme dig, så er du sikker. Og det er godt, at vennerne er så gode til at tale sammen.

Ikke bange for at blive hacket

Asger Ørum Lidegaard er 21 år. Han kommer fra Skive og er lige nu værnepligtig i København.

Hvordan passer du på dig selv på nettet?

- Jeg har svære koder, jeg ikke deler med nogen, og jeg sørger for at være meget påpasselig med, hvad jeg deler. Ikke kun i forhold til billeder, men jeg sørger også for, at jeg ikke skriver dumme kommentarer, jeg kan fortryde senere.

Har du nogensinde haft en ubehagelig oplevelse på nettet?

- Jeg har oplevet, at nogen har delt billeder og videoer, hvor jeg har været så fuld, at jeg kastede op. Det var ikke så fedt. Men så bad jeg dem om at fjerne det, og det gjorde de.

- Men jeg er generelt ikke angst for at blive hacket eller for at få delt billeder. Faktisk er det ikke noget, jeg tænker så meget over. Og det er heller ikke noget, jeg taler meget med venner og familie om.

- Det ligger nok bare lidt indkodet at tænke sig om.

It-ekspertens gode råd: David Guldager synes, at Asger Ørum Lidegaard skal i gang med at tale om sikkerhed på nettet med sine venner, men han er begejstret for, at han tænker i etikette.

- Det der med at tænke over ikke at skrive usympatiske kommentarer, det taler vi for lidt om, siger han.

Se '518 piger' på TV 2 PLAY her.