Biden meldes klar til at indføre klima-nødretstilstand

Bidens tiltag mod klimaforandringer blokeres af Kongressen. Nu presses han af andre demokrater og miljøgrupper for at indføre en klima-nødretstilstand

Joe Biden har hidtil afvist at benytte sig af muligheden for at indføre en klima-nødretstilstand, der ville give ham mulighed for at få sine klimaforslag ført ud i livet ved en såkaldt executive order. Det er et særligt dekret, som udfærdiges af præsidenten, uden det først skal godkendes af Kongressen.

Men nu siger Bidens særlige klimaudsending John Kerry til BBC, at præsidenten er parat til at bruge alle redskaber i værktøjskassen for at takle klimaforandringerne, herunder altså en executive order.

Kerry sagde til BBC at det var "mindre end ideelt", at Kongressen ikke var "fuldstændig for” Bidens klimaforslag.

Klimaforandringer er bogstaveligt talt en eksistentiel trussel mod vores nation og mod verden

Joe Biden, præsident i USA

Bidens bestræbelser på at vedtage et lovforslag om klimaændringer blev tildelt et slag tidligere på måneden, da West Virginia-senator Joe Manchin - en konservativ demokrat - sagde, at han ikke ville stemme for Bidens klimalov.

Derfor overvejer præsidenten ifølge John Kerry at annoncere en klima-nødretstilstand

- Det er ved at gå op for verden, at grøn energi reducerer inflationen, sænker energiomkostningerne, skaber job og forbedrer sundhed og sikkerhed, fortalte John Kerry til BBC.

Ifølge Kerry er der ingen, som er mere engageret end præsident Biden i bestræbelserne på at erstatte de fossile brændstoffer.

Til kamp mod følgerne af klimaforandringer

USA har ligesom dele Europa de seneste uger været ramt af ekstrem varme, tørke og naturbrande. Flere millioner amerikanere i flere end 20 delstater har gennem sommeren levet med jævnlige varmeadvarsler.

- Klimaforandringer er bogstaveligt talt en eksistentiel trussel mod vores nation og mod verden, lød det fra Biden onsdag i sidste uge, hvor han foran et nedlagt kulkraftværk i Massachusetts annoncerede en plan, som skal dæmme op for de skader, som er resultatet af klimaforandringerne.

Der vil blive afsat, hvad der svarer til næsten 17 milliarder kroner. Midlerne skal bruges til blandt andet mere kontrol med oversvømmelser, til at styrke forsyningsselskaber, klimarenovering af bygninger og til at hjælpe familier med at betale for både opvarmning og afkøling.