GO'

Hun fortalte instruktør om tabet af sin 13-årige søn – så fik hun en rolle

Instruktør Frelle Petersen har talt med flere forældre, der har mistet et barn, for at lave filmen ’Resten af livet’.

Det gik meget hurtigt med Jytte Lund Westphals søn Martin. Fra lægerne opdagede, at han havde leukæmi, til han døde 13 år gammel, gik der bare en uge.

I dag er det 21 år siden, Jytte Lund Westphal mistede ham, men han fylder stadig rigtigt meget.

Da Martin døde, oplevede hun og hendes mand en stor berøringsangst og en afstandtagen fra deres omgangskreds, selvom det, de ønskede sig allermest, var, at folk var der, spurgte ind og lyttede.

Derfor sagde Jytte Lund Westphal også ja til at fortælle instruktør Frelle Petersen om sin sorg i forbindelse med hans nye film ’Resten af livet’.

- Det har altid været svært, og så synes jeg, det er et emne, der skal tages fat på, fordi der er så tabubelagt, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Men hvad der startede som research til filmen, endte med, at hun fik en lille rolle i filmen, hvor hun i en sorggruppe fortæller den sande historie om tabet af sønnen.

Overrasket over tabu

’Resten af livet’ udspiller sig i Sønderjylland, og filmen handler om Maren og Egon, der pludselig mister deres søn på tragisk vis. På hver sin måde forsøger de at tackle deres sorg og komme videre i livet.

Egons bror kigger forbi drivhuset, hvor Egon bruger meget tid, efter han har mistet sin søn. Video: 'For resten af livet' Video: Julie Tantholdt

Frelle Petersens inspiration til ’Resten af livet’ udspringer af et forældrepar i hans omgangskreds, der mistede deres søn.

- Det overraskede mig, at det er så tabubelagt stadigvæk, at man ikke taler så meget om det. De oplevede at blive sat i bås som ”den familie, der havde mistet en søn”.

Det fik Frelle Petersen til at udforske det at miste og det at sørge på forskellige måder.

Jeg har fået rigtigt mange henvendelser fra folk, der har mistet

Frelle Petersen, instruktør

Han opsøgte flere familier, heriblandt Jytte Lund Westphal og hendes mand, som havde mistet et barn.

I arbejdet fandt instruktøren ud af, at sorgen både havde gjort folk ensomme, og i flere familier havde den også haft en splittende effekt, fordi familiemedlemmerne havde sørget på forskellig vis.

Derfor er han glad for, at han besluttede at lave filmen og sætte fokus på det at miste et barn.

- Jeg kan mærke, at den allerede betyder rigtigt meget for mange mennesker. Jeg har fået rigtigt mange henvendelser fra folk, der har mistet, og også fra folk, som ikke har mistet, men hvor det har været tankevækkende for dem at se filmen, fortæller han.

”Han er der altid”

Jytte Lund Westphal kan selv genkende, at sorgen kan splitte mennesker. I hendes familie sørgede de på forskellige måder, og det var især svært de første år.

Derfor er hun også glad for, at den del fylder i Frelle Petersens film.

Egon holder sin søns fødselsdag på kirkegården sammen med sin datter Line. Video: 'For resten af livet' Video: Julie Tantholdt

- Jeg synes, det er vigtigt, at det kommer frem, at det er okay at sørge. Vi har sørget utroligt meget sideløbende, men ikke sammen i hele familien, forklarer hun.

Da hun mistede Martin, var det svært for hende at håndtere, at omgangskredsen tog afstand. Det har gjort hende mere hård, og hun har luget ud, så de, der ikke kunne rumme hendes sorg, ikke længere har en plads i hendes liv.

Han er der altid

Jytte Lund Westphal, socialpædagog

Det har Martin derimod.

- Han er der altid, slutter hun og tager sig til hjertet.

Se hele interviewet med Jytte Lund Westphal og Frelle Petersen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY