Studie fra Moderna tyder på, at ny booster giver flere antistoffer

Moderna har tidligere oplyst, at deres nye booster formentlig kan lanceres i oktober eller tidligt i november.

Et nyt studie fra Moderna tyder på positive resultater fra deres opdaterede mRNA-vaccine mod coronavirus. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

800 forsøgspersoner har fået et skud med den opdaterede vaccine, og efter en måned havde de 1,69 gange så mange antistoffer mod coronavarianterne BA.4 og BA.5 som dem, der fik et stik med den boostervaccine, som allerede er godkendt.

BA.5 er i øjeblikket den dominerende variant i Danmark.

Ikke en kæmpe forskel

Camilla Foged, som er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, siger, at resultaterne rigtignok tyder på, at den opdaterede vaccine giver højere antistofniveauer end den gamle version.

Hun har dog ikke haft mulighed for at få adgang til de præcise data fra undersøgelsen.

Selv om resultaterne tyder på højere beskyttelse, er det ifølge Camilla Foged ikke en kæmpe forskel.

- Det er selvfølgelig fint, at de giver højere antistofniveauer. Måske kunne jeg godt have tænkt mig at se bedre beskyttelse, lyder det fra professoren.

Forhåbentlig klar til efteråret

Derudover siger studiet ikke direkte noget om beskyttelsen mod smitte og alvorlig sygdom - det siger kun noget om mængden af antistoffer.

For at finde ud af hvor godt de beskytter mod smitte og alvorlig sygdom, skal vaccinerne først tages i brug, fortæller Camilla Foged.

- Moderna har gjort det, som de er blevet bedt om af myndighederne (lave studiet, red.), men folk skal ikke tro, at de nu undgår at blive smittet.

- Men vaccinerne virker, de giver nok bedre beskyttelse, og så er det positivt, at myndighederne nu har adgang til data. Hvis de godkender de opdaterede vacciner, er de forhåbentlig klar til at komme i brug i efteråret, siger hun.

Moderna har tidligere oplyst, at deres nye booster formentlig kan lanceres i oktober eller tidligt i november.

Alle danskere over 50 får tilbudt fjerde stik

I juni fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at alle danskere over 50 år tilbydes et fjerde stik til efteråret.

Plejehjemsbeboere og særligt sårbare vil være de første, som får tilbuddet fra 15. september.

Fra 1. oktober vil alle danskere over 50 år få tilbudt et fjerde stik.

Årsagen til det fjerde stik er, at der forventes stigende smitte til efteråret.

Smittetallene er allerede nu stigende i Danmark og andre europæiske lande, og tirsdag blev der således registreret 2957 smittede.