Skyderi i Fields

Hvad får mennesker til at finde telefonen frem og filme under et skyderi?

Folk kan have gode grunde til at have optaget video under skyderiet i Field's, lyder det fra krisepsykolog.

Mahdi Al-Wazni var søndag i Fields, da han endte med at stå 200 meter fra den bevæbnede mand.

Men i stedet for at sætte i løb og skynde sig væk fandt han telefonen frem og begyndte at filme.

- Jeg skulle bare finde min datter. Jeg vidste ikke, hvor hun var henne, og så tænkte jeg på, at jeg skulle filme ham. Hvis der nu skulle ske mig noget, så havde jeg i hvert fald min telefon som bevis på, at det var ham, fortalte han søndag til TV 2.

Siden søndagens voldsomme skudepisode i Fields er der blevet delt videoer inde fra shoppingcentret, og flere valgte som Mahdi Al-Wazni at finde telefonen frem og optage. Men hvad er det, der får folk til at reagere ved at filme i en tragisk og voldsom situation?

- De må se det, før de tror dem

Krisepsykolog Michael Bruun mener, at det for nogle mennesker foregår på et ubevidst plan. Han sammenligner det med, når folk stiller sig op og kigger på en ulykke.

- Når vi oplever forfærdelse og noget, der chokerer, noget anderledes eller skræmmende, har vi svært ved at få øjnene væk fra det, fordi vi er nødt til at forstå, hvad der sker, siger han.

Den følelse kan være så stærk, at man glemmer det mulige moralske aspekt i det, vurderer krisepsykologen.

- Det er så voldsomt, at de har brug for at se det igen og igen. De kan tænke, at nogen må se det, før de tror dem, mener han.

Psykolog Rikke Papsøe peger på en anden mulig forklaring. Hun mener, at folk kan have gode grund til at dokumentere hændelsen.

- Der er ikke så meget at gøre over for en mand med et våben, så når folk filmer, er det en måde at føle, at de har kontrol over situationen, siger hun.

En måde at få kontrol

En anden, der søndag fandt telefonen frem, var 20-årige Mai Christiansen. Hun begyndte at optage, da en stor flok mennesker pludselig stormede skrigende gennem centret, og hun flygtede sammen med sin søster ud af Fields.

- Min første tanke var bare at have det, hvis der skete noget. Jeg tænkte, at så kunne jeg måske bruge det eller have det som et slags bevis, fortæller hun.

Folk flygter fra anden etage i Field's Video: Louise Bolvig Hansen

Det er svært at vide præcis, hvordan man reagerer, hvis man aldrig har oplevet en traumatisk situation før. Men der er nogle gængse handlemønstre, forklarer Rikke Papsøe.

Typisk vil man enten se, at mennesket søger beskyttelse, eksempelvis ved at gemme sig, kæmper mod faren ved at gøre noget aktivt, flygter eller fryser ved eksempelvis at spille død.

Der er ikke forsket meget i specifikt at filme i krisesituationer, men man ved fra interviews med folk, der har været igennem traumatiske begivenheder og har gjort det, at det ofte bunder i et ønske om at handle.

- Det er en måde at gøre sig selv mere aktiv i en situation, hvor man ellers er nødt til at være passiv. Mange fik besked på at gemme sig, og at de ikke måtte komme ud, før politiet var der, og kunne derfor ikke gøre ret meget, siger psykologen.

Det kan også have en anden effekt, siger hun og fremhæver den psykologiske teori "tilskuereffekten". Teorien siger, at vi er mindre tilbøjelige til at gribe ind, hvis andre mennesker omkring os også lader være med at hjælpe. Hvis personer føler sig overvågede eller ser kameraer, er de derimod mere tilbøjelige til at handle.

Siden skudepisoden har flere videoer inde fra centret floreret på sociale medier, og politiet har opfordret borgere med optagelser fra stedet til at overdrage dem til politiet.

Og Rikke Papsøe tror da også, at det har været et motiv for nogle, selvom de stod i en stærk stressende situation.

- Jeg tror, at de mennesker, der filmer, netop ser det som en hjælp. Det er både en hjælp til politiet, men også til dem selv og de mennesker, de er sammen med i situationen, siger hun.

Nogle vil måske have svært ved at forstå, hvorfor folk overhovedet når så langt som til at tænke på at filme. Men ifølge Rikke Papsøe bør man se anderledes på det.

- I stedet for at tænke, at det er en makaber reaktion, eller at de bare vil have deres video til at gå viralt på sociale medier, så skal man mere se det som et forsvar og en måde at handle aktivt på, siger hun.