Skyderi i Fields

Hun frygter, at folk bliver bange for hende efter skyderiet i Fields

I Landsforeningen SIND frygter de, at skyderiet vil føre til mere stigmatisering af psykisk syge.

Da Ida Victoria Zimmermann søndag hørte om skyderiet i Fields, blev hun bekymret for, om folk nu ville begynde at være bange for hende og andre med en psykisk sygdom.

- Folk har den her forestilling om, at folk med skizofreni har en del af dem selv, som er ude af kontrol, forklarer hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Ida Victoria Zimmermann har selv en skizofrenidiagnose, og som mange andre med diagnosen lever hun på mange måder et almindeligt liv, selvom sygdommen selvfølgelig også fylder.

Manden, der begik skyderiet i Fields, var ifølge politiet "kendt i psykiatrien".

Og selvom der ikke er yderligere beskrivelser af hans psykiske tilstand, frygter Ida Victoria Zimmermann nu, at folk kan tro, at hun også er utilregnelig, fordi hun har en psykisk diagnose.

Derfor har hun valgt at stå frem.

- Jeg synes, det er enormt vigtigt, også efter det her, at der er nogen, der står frem og viser eksempler på et rigtigt, velfungerende liv, hvor man lever med en skizofrenidiagnose, lyder det.

Hører andres tanker

Ida Victoria Zimmermann mener, at skizofreni er en misforstået sygdom, hvor folk ofte tror, at hun har flere personligheder.

- Det er rigtig vigtigt at huske på, at skizofrenidiagnosen, ligesom så mange andre diagnoser, har et meget, meget bredt spektrum, fortæller hun.

Jeg ved også, hvad jeg skal gøre, hvis jeg får det rigtigt svært

Ida Victoria Zimmermann, studerende

Selv lider hun af stemme- og synshallucinationer. Hun har en ”djævel” siddende på skulderen, der taler nedladende til hende, og så føler hun, at hun kan høre andre menneskers tanker, og hvad de tænker om hende.

Ida Victoria Zimmermann får derfor medicinsk behandling og går til psykolog. Løbende har hun lært sin sygdom bedre at kende, forklarer hun.

- Man lærer langsomt at kende forskel på, hvornår det er Ida, og hvornår det er min skizofreni, der tager over. Jeg har lært forskellige mestringsstrategier, så jeg ved også, hvad jeg skal gøre, hvis jeg får det rigtigt svært.

Psykisk sygdom på skoleskemaet

Mia Kristina Hansen er formand i Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND. Hun frygter ligeledes, at skyderiet i Fields i højere grad kan være med til at stigmatisere mennesker med en psykisk sygdom og gøre, at folk tror, at man er farlig.

Hun fortæller, at mennesker med en psykisk sygdom ofte oplever, at folk trækker sig fra dem, når de åbner op om, at de er syge.

Og det bliver kun værre, når der sker en hændelse som skyderiet i Fields, mener hun.

- Når de her ting sker, bliver folk bange og kede af det. Så tør de ikke stå frem, fordi de er bange for, hvad andre tænker, og det er med til at fastholde stigmatiseringen, siger Mia Kristina Hansen.

Det er jo heldigvis i de meget, meget sjældne tilfælde

Ida Victoria Zimmermann, studerende

Formanden ville derfor ønske, at psykisk sygdom kom på skoleskemaet for eksempel i biologi, ligesom man lærer om andre sygdomme i faget, forklarer hun.

- Det er vigtigt, at vi får nedbrudt stigmatiseringen, og at vi får ligestillet psykisk sygdom og psykisk syge med andre mennesker, så de også får en værdig hjælp.

En sjældenhed

For Ida Victoria Zimmermann kan det lige nu være fristende ikke at fortælle om sin sygdom, men hun holder ikke igen.

Hun vil vise, at man godt kan have en hverdag med hallucinationer og skizofreni og håndtere det, uden det ender som skyderiet i Fields.

For som hun understreger:

- Det er jo heldigvis i de meget, meget sjældne tilfælde, at nogen går ud og er til fare for sig selv eller andre, slutter hun.

Se hele indslaget fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY