GO'

Videoer fra skyderiet florerer blandt unge på sociale medier

Man skal tale med sit barn om, hvorfor man ikke skal dele videoer fra skyderiet i Field's, fortæller digital medieekspert hos Børns Vilkår.

De seneste dage har billeder og videoer fra skyderiet i shoppingcentret Field’s i København bredt sig på de sociale medier.

Billederne, videoerne og den markante medieopmærksomhed på skyderiet kan påvirke børn og unge, og det er derfor vigtigt, at man taler med sit barn eller teenager om, hvad de måske har set, og hvordan det påvirker dem.

Det forklarer Camilla Mehlsen, der er digital medieekspert hos Børns Vilkår.

- De får rigtig, rigtig meget at vide, og det får de fra deres venner, fra Snapchat-grupper, på Tiktok, Instagram og på Youtube, så de er velopdaterede på, hvad der sker, men at de er digitalt indfødte betyder ikke nødvendigvis, at de mestrer at navigere i det, siger Camilla Mehlsen.

Camilla Mehlsen fraråder, at man som forælder udelukker sit barn fra sociale medier for at skærme dem.

Hun anbefaler i stedet, at man kan tage en pause fra nyhedsstrømmen sammen med sit barn, hvis man kan mærke, at det er meget påvirket af det.

Video af gerningsmanden florerer

Jacob Holst Mouritzen, der er strategikonsulent og medejer af Holst Mouritzen, fortæller, at han selv er stødt på flere voldsomme videoer fra skyderiet i Field’s på sociale medier.

- Det er voldsomme klip, hvor man kan høre skud i Field’s. Der er klip, hvor du kan se folk løbe og flygte, der er en lang video af den formodede gerningsmand, der går rundt med et våben derinde, siger Jacob Holst Mouritzen.

Når kriser som skyderiet i Field’s sker, sender børn og unge videoer og information til hinanden på sociale medier, hvor de er vant til at kommunikere.

De er bange for, hvad de har set, og om det kan ske igen

Camilla Mehlsen, Digital medieekspert hos Børns Vilkår

- Det er i tråde på Facebook, på Instagram, på Reddit, på Tiktok og alle mulige andre steder, de finder deres informationer. De sender videoer rundt til hinanden, de sender rygter rundt til hinanden, og så er det dér, de orienterer sig, siger Jacob Holst Mouritzen.

Kan man overhovedet kontrollere eller styre, hvad vores børn ser på de her sociale medier?

- Så skal du slukke internettet helt, så nej, det kan du ikke.

Børnetelefonen taler med skræmte børn

Røde Kors modtog natten til mandag over 100 opkald på deres nyoprettede hjælpelinje, og Børnetelefonen har ligeledes fået mange opkald fra bekymrede børn, som har set billeder og videoer fra skyderiet.

- Vi ved fra Børnetelefonen, at der er rigtig mange børn, der har henvendt sig i kølvandet på det forfærdelige skyderi i Field’s. De er bange for, hvad de har set, og om det kan ske igen, fortæller Camilla Mehlsen.

Sådan kan du søge hjælp

  • Regions Sjællands psykiatri har oprettet en krisetelefon, der er døgnbemandet. Krisetelefonen  henvender sig til borgere, der er direkte berørte af hændelserne i Field's, eller pårørende til direkte berørte: 61 50 70 36
  • Region Hovedstaden har ligeledes oprettet en krisetelefon, der henvender sig til ofrene i Field's: 38 64 37 36
  • Det er muligt at kontakte Røde Kors' hjælpelinje mellem klokken 9.00 og 15.00: 35 29 96 60
  • Psykiatrifonden tilbyder gratis og anonym rådgivning på telefon: 39 25 25 25
  • Offerrådgivningen hjælper både vidner og pårørende og holder døgnåbent: 21 20 91 70
  • Det er også muligt at få professionel krisehjælp ved at ringe 1813
  • Børnetelefonen holder døgnåbent for børn og unge, der har behov for at tale med en voksen. Det er både muligt at ringe og sende en sms: 11 61 11

Opkaldene kommer både fra børn, der var i Field’s, børn der kender nogen, der var der, og børn, der har fået ribbet op i tidligere traumer.

Ved at tale med vores børn kan vi hjælpe med at fjerne frygten.

Vi skal lære vores børn, at vi ikke skal dele det

Camilla Mehlsen, Digital medieekspert hos Børns Vilkår

Men man skal være opmærksom på, hvordan man gør det, forklarer Camilla Mehlsen.

- Mange af os bliver selv enormt påvirkede og berørte af det her, men det er vigtigt, at vi ikke overfører vores frygt til børnene.

Tal om kildekritik

Camilla Mehlsen anbefaler, at man altid følger med i sit barns liv på sociale medier, at man er nysgerrig og spørger ind, og at man er de samme steder på internettet, som ens barn er.

Hun peger også på, at skyderiet i Field’s kan være en mulighed for at tale med sit barn om kildekritik, selvom det er en ”forfærdelig anledning”, som hun beskriver det.

- Lige nu florerer der rigtig mange rygter, og vi skal lære vores børn, at vi ikke skal dele det, fordi det kan være ulovligt og strafbart, men det er også med til at sprede frygt, og man kan også være med til at sprede fake news, siger Camilla Mehlsen.

Se hele indslaget fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY