Nyheder

Minkavler vil ikke godtage undskyldning fra Mette Frederiksen

Thorbjørn Jeppsen var minkavler i Gjøl i Nordjylland og måtte i 2020 hælde sit livsværk i containeren, da han aflivede alle sine mink.

Vi skulle 21 minutter ind i fredagens pressemøde, før at statsminister Mette Frederiksen (S) kom med en undskyldning til minkavlerne.

Hun kiggede hun ind i kameraet og sagde:

- Inden jeg samler op, vil jeg gerne sige noget direkte til minkavlerne.

- Jeg bilder mig ikke ind, at jeg kan vide, hvordan det har været at være jer og jeres familier i de dage, uger, måneder og nu år, der fulgte. Jeg ved, at I mistede jeres livsværk. Det er jeg smerteligt bevidst om, og jeg er oprigtigt ked af den usikkerhed, den frustration, den forståelige frustration og sorg, som forløbet har ført med sig.

- Det forløb vil jeg gerne, både på mine egne og på regeringens vegne, undskylde over for jer, sagde statsministeren.

Men den undskyldning tager Thorbjørn Jeppsen, der er tidligere minkavler, ikke imod.

- Det, Mette gør nu, svarer jo til, at jeg går ind og røver en bank, og når jeg kommer ud på fortovet, så fortryder og går ind med pengene igen og siger, det må I godt nok undskylde, siger han til TV 2.

Det hele er en gentagelse

Thorbjørn Jeppsen var minkavler i Gjøl i Nordjylland, som er et af de områder i Danmark med den største koncentration af minkfarme.

Da regeringen i 2020 besluttede at aflive alle mink, var der over 30 farme i byen med omkring 1000 indbyggere. Derfor blev der også flaget på halvt i Gjøl.

Da beslutningen om at slå alle mink ned blev truffet, måtte Thorbjørn Jeppsen fra den ene dag til den anden i gang med at aflive alle sine mink på gården.

Jeg synes, at vi skal have den kommission op og granske i det her

Thorbjørn Jeppsen, tidligere minkavler

Og selvom Mette Frederiksen på pressemødet erkendte, at beslutningen, som blev truffet uden hjemmel, var forkert, og at det er okay, at der bliver udtalt kritik af det, så er det altså ikke tilstrækkeligt. Det kan ikke gøre op for, at han måtte slå sit livsværk ihjel, mener Thorbjørn Jeppsen.

- Jeg synes, at vi skal have den kommission op og granske i det her. Nogle advokater skal finde ud af, hvad der er ret og rimeligt, for jeg synes bestemt ikke, at det, der foregår, er rimeligt, siger han.

Da han fredag sad og så Mette Frederiksens pressemøde, tænkte han, at det mindede om noget, han havde hørt mange gange før.

- Det hele er sådan set bare en repetition af det, der er blevet sagt i lang tid. Det er det samme, de kører i og undskylder sig med, siger den tidligere minkavler og uddyber:

- Der skal noget retfærdighed til og en rigsretstilstand til, så man kan straffe dem, der har foretaget noget, der var ulovligt. Dem, der har siddet for bordenden. Hende, der har siddet for bordenden, mener han.

Modtog skarp kritik

Ved pressemødet italesatte statsminister Mette Frederiksen (S) den skarpe kritik, som hun og Statsministeriet fik i Minkkommissionens endelige beretning, der landede torsdag.

Beretningen konkluderer, at Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt". Ministeriets ageren har ifølge kommissionen ført til grov vildledning af "minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder 4. november 2020", står der.

Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet var ifølge kommissionen "objektivt vildledende", men kommissionen finder ikke, at statsministeren var vidende om det.