Dagens overblik

Dagens overblik: Mette Frederiksen frikender sig selv, så nu er alles øjne på ét parti

En blankt afvisende statsminister, første Tour de France-etape i Danmark og et opsigtsvækkende jobskifte er hovedpunkterne i dagens overblik.

Hvis man havde regnet med, at statsministeren ville lægge sig ned og rulle rundt efter gårsdagens enormt kritiske rapport fra Mink-kommissionen, ja så fik man i hvert fald ikke ret.

Velkommen til dagens overblik, hvor vi begynder med døgnets helt store politiske historie.

Mette Frederiksen frikender sig selv

Der er ingen grund til at bruge tid på en advokatundersøgelse og slet ikke en rigsret. I hvert fald hvis man spørger statsministeren selv.

- Kommissionen siger endda meget klart, at jeg hverken har haft viden om eller hensigt til. Jeg er ikke på noget tidspunkt blevet advaret, og jeg har overholdt min sandhedspligt over for Folketinget, sagde hun på pressemødet.

TV 2s Morten Nielsen borede i dét svar med ti opfølgende spørgsmål.

Oppositionen kalder det både “pinagtigt” og “uværdigt”. Men nu er det op til Radikale Venstre, om der skal sættes advokater på sagen, ligesom det skete, efter Instruks-kommissionen havde kulegravet Inger Støjbergs ulovlige ministerbeslutning. Uden de radikale kan der ikke samles flertal for en advokatundersøgelse.

Så er Touren i gang!

Det blev en fugtig affære, da Tour de France begyndte i København. Flere ryttere røg i asfalten, fordi regnen gjorde de hvide striber på de københavnske veje og cykelstier uhyggeligt glatte. Stefan Bissegger, der var en af forhåndsfavoritterne, styrtede endda to gang.

Det gik bedre for danske Jonas Vingegaard, der dog kom otte sekunder senere i mål end Tadej Pogacar, som han slås om Tour-titlen med.

- Mit forhjul var ved at skride et par gange, så jeg er da glad for, at jeg ikke tog chancer, for hvis jeg havde gjort det, var jeg nok styrtet, sagde Jonas Vingegaard.

Tyrkiet advarer Sverige - kan stadig blokere for NATO-medlemsskab

Det er nok ikke sjovt at være kurder i Sverige lige nu. Tyrkiet lægger nemlig pres på Sverige for at få udleveret 73 “terrorister”.

Først når de er afleveret, vil Tyrkiets parlament stemme for at lade Sverige og Finland komme ind i NATO-alliancen. Sådan lød advarslen fra præsident Recep Erdogan.

Aftaleteksten bruger dog helt bevidst en meget vag formulering om, at Sverige og Finland skal behandle udleveringsanmodningerne. Og den svenske statsminister understreger, at de kommer til at følge svensk lov og de internationale konventioner.

Kristian Thulesen Dahl lander topjob i Aalborg Havn

Der var nok mange, der havde regnet med, at DF-politikeren Kristian Thulesen Dahl snart ville hoppe ombord på Inger Støjbergs nye politiske parti, Danmarksdemokraterne.

Men samme dag som hun rundede de 20.182 vælgererklæringer, det kræves at stille op, lavede Thulesen Dahl en bombe i det politiske bassin.

Han skal i stedet være direktør i Port of Aalborg, selskabet bag Aalborg Havn. Ifølge en pressemeddelelse var hans ønske om at forlade dansk politik “vokset de senere år.”

God vind til ham.

Weekendvejret ser blandet ud

Apropos vind, har jeg spurgt kollegerne på TV 2 Vejret, der siger, at vejret for lørdag ser ret sikkert ud.

Så regn med en flot sommerlørdag, hvor solen flere steder får masser af plads på himlen og temperaturer oppe mellem 20 og 23 grader. Især jer, der skal se Tour de France eller på Roskilde Festival, kan regne med en solrig lørdag.

Søndag er der til gengæld risiko for regnbyger, også over Tour-ruten. Ellers forventer TV 2 Vejret rolige vejrforhold, hvor der også bliver gode perioder med sol. Mod øst kan temperaturen ramme 25 grader, mens man langs Tour-ruten kan nå 20 til 22 grader.

***

Og med det blev det weekend. Hvis du skal bruge den på at se Tour, så har TV 2 Sport lavet en guide til dig.