OVERBLIK: Her er de vigtigste pointer fra Minkkommissionens beretning

Kommissionen skriver blandt andet, at statsministeriet får kritik, og en række embedsmænd har begået tjenesteforseelser.

Den 1649 siders lange beretning fra Minkkommissionen, der har undersøgt sagen om aflivningen af danske mink i slutningen af 2020, er landet hos Folketingets Granskningsudvalg.

TV 2 har samlet de vigtigste pointer her.

  • Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt". Ministeriets ageren har ifølge kommissionen ført til grov vildledning af "minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder 4. november 2020", stĂĄr der.
  • Mette Frederiksen (S), statsminister, var "objektivt set (...) groft vildledende" pĂĄ pressemødet 4. november 2020, men uden at hun var klar over det. Det vurderes, at statsministeren "subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil". Det bør noteres, at kommissionen ikke har lavet en vurdering af, om der er "grov uagtsomhed" i forbindelse med statsministerens rolle i sagen.
  • Barbara Bertelsen, Statsministeriets departementschef, har begĂĄet tjenesteforseelse. Det er af sĂĄdan en grovhed, at "der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud pĂĄ sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf"
  • Kommissionen tror ikke pĂĄ, at forhenværende fødevareminister Mogens Jensen først fik besked om manglende lovhjemmel 7. november 2020. Han fik dem tidligere, mener kommissionen – "nemlig den 5. november 2020, og kommissionen finder sĂĄledes, at Mogens Jensen i hvert fald under samrĂĄdet den 11. november gav urigtige oplysninger", stĂĄr der.
  • Kommissionen har ogsĂĄ undersøgt finansminister Nicolai Wammens rolle i minksagen. Og den er lidt tvetydig. Kommissionen slĂĄr klart fast, at der ikke var hjemmel til tempobonus, og at finansministeren ikke bragte spørgsmĂĄlet om hjemlen op. PĂĄ trods af dette kritiserer kommissionen ikke direkte Wammen. Blandt andet skriver kommissionen, at Wammen ikke var til stede pĂĄ pressemødet 4. november, ligesom han ikke vidste, at der ikke var lovhjemmel til hverken tempobonus eller aflivning af alle mink før flere dage efter.
  • Der har været flere spekulationer om sundhedsminister Magnus Heunickes rolle i sagen, og han var ogsĂĄ et af de helt centrale vidner under afhøringerne. Men ministeren gĂĄr fri fra kritik af Minkkommissionen.
  • Thorkild Fogde, rigspolitichefen, har ifølge beretningen ogsĂĄ begĂĄet tjenesteforseelse "af sĂĄdan en grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud pĂĄ sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning, som kunne føres tilbage til pressemødet den 4. november 2020".
  • Johan Legarth, departementschef i Justitsministeriet, fĂĄr ifølge beretningen næsten samme bedømmelse og har begĂĄet tjenesteforseelser af sĂĄdan en grovhed, at "det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud pĂĄ sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning, som kunne føres tilbage til pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende oprettelse heraf".
  • For at fĂĄ aflivet minkene hurtigst muligt udstedte regeringen en sĂĄkaldt tempobonus pĂĄ 20 kroner per mink. Men der var ifølge kommissionen ikke hverken materiel eller finansiel hjemmel for at udstede bonusser til minkavlerne. Avlerne blev derfor "groft vildledt" af regeringen.
  • Henrik Studsgaard, departementschef i Miljøministeriet, har ifølge kommissionen begĂĄet tjenesteforseelser af sĂĄdan en grovhed, at der foreligger grundlag for, at det "offentlige søger ham braget til ansvar i anledning af hans medvirken til brud pĂĄ sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf, Fødevarestyrelsens brev af 6. november 2020 til minkavlerne" og Mogens Jensens presseudtalelse 8. november 2020.

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde fredag klokken 10 om minksagen.